Propunere de modificare a legii pentru reabilitarea Cetății Histria. Ana-Maria Vătămanu: „Nu ne mai putem permite să pierdem timp și bani”

Consiliul Județean Constanța a găzduit marți, 14 martie 2023, în Sala Ovală, întâlnirea de lucru a factorilor de decizie din administrația locală și centrală, organizată pentru deblocarea legislativă a unuia dintre cele mai importante proiecte ale Constanței – „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria”.

La eveniment au participat:

  • Mihai Lupu președintele Consiliului Județean Constanța;
  • Dan Ștefan Chiru – secretar de stat în cadrul Ministerului mediului, apelor și pădurilor;
  • Gabriel Teodosie Marinov – guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD);
  • Madlen Șerban – secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO;
  • Oana Zaharia – director al Institutului Național al Patrimoniului;
  • Cezlin Latif – director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța;
  • Ana-Maria Vătămanu – președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC).   

În urma dezbaterii, soluția găsită de autorități, după nu mai puțin de 9 ani de când proiectul a fost blocat în hățișuri legislative și birocratice, a fost propunerea către Ministerul mediului, apelor și pădurilor de modificare a legislației de mediu, prin OUG, astfel încât Cetatea Histria, monument istoric aflat în zona protejată a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, să poată fi reabilitată. Conform actualei legi, orice intervenție în zona protejată a Deltei Dunării, în afara acțiunilor de cercetare și control, este interzisă, ceea ce înseamnă și interzicerea lucrărilor de reabilitare a sitului Cetății Histria.

„Există dosarul întocmit pentru UNESCO, care cuprinde toate detaliile legate de istoria sitului, de starea lui actuală. Există toate detaliile tehnice privind această zonă. Este foarte important să găsim soluția cea mai bună și cea mai rapidă pentru a demara lucrările de reabilitare a Cetății. Această soluție, așa cum am înțeles argumentele discutate la întâlnirea de astăzi, trebuie să vină prin schimbarea legislației de mediu. Altfel, acest proiect nu poate fi demarat și nu avem nicio alternativă pentru a reabilita unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României. Vorbim despre Cetatea Histria, întemeiată în secolul VII î.Hr., atestată drept prima colonie grecească de la Pontul Euxin și, totodată, prima așezare urbană de pe teritoriul actual al României”, a declarat Mihai Lupu, președintele CJC.

Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării, a declarat, la rândul său, că soluția cea mai simplă și rapidă de rezolvare a problemei este modificarea, prin OUG, a Legii 82/1993, astfel încât Proiectul „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” să primească avizul de mediu și să poată demara.

Reprezentantul Ministerului mediului, apelor și păturilor, secretarul de stat Dan Ștefan Chiru, a spus, în cadrul întâlnirii de marți, că susține proiectul și că va face toate demersurile, la nivelul administrației centrale, pentru implementarea lui.

Ana-Maria Vătămanu, președintele ADDJC, organizație care, alături de CJC, a realizat demersurile pentru accelerarea găsirii unei soluții legislative, a subliniat: „Acest proiect a fost demarat în anul 2014. Suntem la 9 ani de la acel moment și, până acum, problema legislativă care să ducă la deblocarea proiectului de reabilitare a Cetății Histria nu a fost rezolvată. Am identificat, alături de partenerii noștri de dialog, această cale juridică, de modificare, prin ordonanță de urgență, a legislației de mediu, astfel încât să poată fi obținut avizul de mediu. În perioada următoare, vom face toate demersurile către Ministerul mediului, în acest sens. Este un proiect foarte important. Nu ne mai putem permite să pierdem timp și bani, cu atât mai mult cu cât, în iunie anul acesta, va expira certificatul de urbanism”.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Propunere de modificare a legii pentru reabilitarea Cetății Histria. Ana-Maria Vătămanu: „Nu ne mai putem permite să pierdem timp și bani”

  1. Astia n-au fost in stare sa puna in valoare „Edificiul roman cu mozaic” din Constanța (Piata Ovidiu,12) de 2000 mp si vor sa puna in valoare situl arheologic Cetatea Histria cu o suprafata de cca. 200.0000 mp ?!!!
    M-au lasat cu gura cascata. Caraghioz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incident în Marea Neagră: un avion rus de vânătoare a lovit o dronă americană

mar mart. 14 , 2023
Un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, a anunțat armata americană, relatează AFP. „Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de […]

V-ar putea interesa și: