Propunere: piste de biciclete pe străzile Constantin Bobescu și Eduard Caudella. „Este evident că o parte din populație va renunța la mașini”

Strada Constantin Bobescu. Foto: Constanța 100%, 10 mai 2022

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism a analizat, marți, PUZ-ul care prevede actualizarea documentației de urbanism pentru zona Compozitori din municipiul Constanța.

Oamenii au spus că este nevoie de spații verzi, spații publice pentru recreere, siguranța în spațiul public, necesar de dotări educaționale. Au mai spus că nu sunt străzi și trotuare, locuri de joacă.  

PUZ-ul propus prevede mai multe spații verzi, inclusiv deja celebrul parc de la RAR, pe care l-a promis Felicia Ovanesian din ianuarie 2021 și despre care a spus că este nevoie de „nițică răbdare”.

„Toate spațiile verzi sunt pe terenuri private. Trebuie expropriate.”, a spus reprezentanta firmei care a realizat studiul, subliniind că a discutat acest lucru cu primăria.

Exproprierile se pot face „extraordinar de simplu”

Aceasta a precizat că statul român a simplificat mult procedura în ceea ce privește exproprierile de utilitate publică, în 2017 sau 2018.

„Pentru două categorii largi este extraordinar de simplu în momentul de față să faci expropriere. Cele două categorii sunt străzi și spații verzi. Trebuie să ai un studiu de fezabilitate aprobat, ai două luni să notifici pe toată lumea.”, a mai precizat.

Aceasta le-a spus membrilor comisiei că a propus realizarea unei piste de biciclete pe o singură parte a străzii Constantin Bobesc, pentru că „nu există rezervă de drum”, dar și două piste pe strada Eduard Caudella.

De asemenea, sunt prevăzute parcări în spic pe străzile Baba Novac și Eduard Caudella. Nu multe, pentru că cei care au realizat PUZ-ul spun că vom renunța la mașini într-un viitor mediu.

„Eu cred că în următorii 10 – 15 – 20 de ani, cererea pentru transportul individual va scădea forțat, pentru că politica este evident una într-o logică în care investim în transportul public ca să îl folosim din ce în ce mai mult, avem emisii din ce în ce mai mici, avem o mobilitate urbană durabilă. Dacă nu am ofertă de parcaj și devine foarte scump, pentru că am cerere mare, dar oferta este foarte mică, dacă nu am unde să circul, pentru că rezerva de circulație este foarte mică, este evident că o parte din populație va renunța (n.r. la mașini). Și atunci, mi se pare un pic greșit să gândim construirea unor ansambluri cu legislația de astăzi, în care fac niște rezerve uriașe (n.r. de parcări).”, a spus cea care a realizat PUZ-ul.

Patru benzi pe strada Baba Novac

De asemenea, s-a discutat ca strada Baba Novac să aibă patru benzi. De altfel, Consiliul Municipal a votat un PUZ, pentru firma Sterk Plast, prin care obligă administrația să facă acest lucru. Desigur, oricine cunoaște zona știe că este imposibil să lățești strada Baba Novac. (Detalii AICI). S-ar putea face, însă numai pe o lungime scurtă, aproape de variantă.

Aceasta a fost o primă discuție în comisie. Până la adoptare, mai sunt mulți pași de urmat, inclusiv un studiu de trafic și o dezbatere publică.

Ședința comisiei poate fi urmărită aici:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alexandru Mazăre a apărut pe site-ul Poliției Române, la categoria „Urmăriți”

mar mai 10 , 2022
Alexandru Mazăre, fost parlamentar, fratele fostului primar Radu Mazăre, a apărut pe site-ul Poliției România, la categoria „Urmăriți”. „Numitul Mazare Alexandru, este condamnat la o pedeapsa de 3 ani inchisoare conform mandatului de executare a pedepsei cu inchisoarea nr. 124 din 10.05.2022, emis de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, […]

V-ar putea interesa și: