
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a încheiat campania de verificări a modului în care este respectată legislația în domeniu, la centrele de îngrijire a vârstnicilor, din întreaga țară, sub coordonarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca.
S-au desfășurat, în total, 605 acțiuni de control, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
- 459 amenzi contravenționale, în valoare de peste 3,625 milioane lei
- 433 avertismente
- oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de peste 90.000 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor, în 76 de unități.
În ultima lună, în cea de-a doua parte a campaniei, au fost derulate 189 acțiuni de control, iar pentru abaterile constatate de comisarii ANPC, au fost aplicate următoarele sancțiuni, în egală măsură structurilor private sau de stat care administrează aceste locații:
- 137 amenzi contravenționale, în valoare de peste 1,025 milioane lei
- 146 avertismente
- oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de circa 27.000 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, în 23 de unități.
„Vom continua controalele în acest domeniu de activitate, tocmai pentru a verifica periodic modul în care este respectată legea, în centrele de îngrijire din toată țara. Drepturile consumatorilor, cu atât mai mult cu cât sunt vulnerabili, sunt principala obligație a operatorilor economici care aleg să desfășoare acest tip de activitate!”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.




Neregulile înregistrate de echipele de control, în cea de-a doua parte a campaniei, au fost:
- existența mucegaiului, în spațiile de cazare
- folosirea mobilierului deteriorat, a unor perne vechi, uzate, pătate, fără huse de protecție
- funcționarea în spații insalubră și deteriorate
- neafișarea programului de vizită, a procedurii de admitere, a tarifelor, a pliantelor informative privind activitățile derulate și serviciile oferite
- lipsa probelor din toate mâncărurile pregatite, care ar trebui păstrate timp de 48 h
- folosirea unor medicamente cu termen de valabilitate depășit
- supraaglomerarea spațiilor de cazare sau cazarea în spații improprii (nerespectarea spațiului minim alocat/persoană, prevăzut de lege)
- utilizarea unor produse alimentare nesigure (fără elemente de identificare și caracterizare, produse desigilate păstrate la temperatura mediului ambiant)
- lipsa mențiunilor privind ingredientele cu potențial alergen și cele referitoare la gramajele preparatelor, în meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate
- folosirea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită
- modificarea stării termice a produselor
- folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor și preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină și chedere cu mucegai, gheață în exces
- folosirea unor echipamente de gătire, în blocul alimentar, neigienizate și cu pete de rugină
- utilizarea veselei și a unor ustensile de lucru neprofesionale,
- lipsa unora dintre autorizațiile de funcționare
- depozitare necorespunzătoare a produselor
- folosirea unor coșuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare
- lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.)
- utilizarea unor lenjerii de pat și saltele neconforme, neigienizate, cu pete
- lipsa unor robineți la baie sau a altor elemente din baie, existența unor uși deformate
- existența igienei precare în băi și spațiile de cazare
- utilizarea unor aparate de măsură și control, fără a fi verificate metrologic.