PSD a reclamat fraude la referendum

PSD, partidul care organizează alegerile și referendumul, a reclamat fraude la referendum.

Partidul Social Democrat atrage atenția asupra faptului că, în majoritatea secțiilor de votare, operatorii de tabletă insistă ca cetățenii să voteze și la Referendum.

Iată comunicatul de presă transmis de PSD:

„În cazul în care cetățenii răspund că nu doresc să voteze și la Referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea.

Mai mult, în majoritatea cazurilor, operatorii de tablete repetă cu voce tare întrebarea, astfel încât să îi audă și alți cetățeni prezenți la coadă în secția de votare, în încercarea de a-i timora și intimida pe cei care nu vor să voteze și la Referendum și a atrage ostracizarea acestora de către alți cetățeni.

De asemenea, în multe secții de votare nu este trasă bară, pe listele persoanelor cu drept de vot la Referendum, dar care nu au votat, ceea ce poate atrage riscuri mari de fraudare a Referendumului.

În același timp, PSD a sesizat Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale că, în prima parte a zilei, operatorii de tablete nu i-au întrebat pe cetățeni dacă vor să voteze atât la europarlamentare, cât și la Referendum, ci au bifat, în aplicația gestionată de STS, din oficiu, ambele variante, astfel că alegătorii au fost puși în fața faptului împlinit. Așa se și explică diferența mică din prima parte a zilei dintre alegătorii de la Europarlamentare și cei de la Referendum, diferență care a crescut semnificativ după ce am transmis aceste semnalări.

În condițiile în care, după numărarea voturilor, se constată o diferență semnificativă între buletinele de vot introduse în urnă și numărul de semnături de pe lista de prezență la Referendum, vom sesiza organele de cercetare penală.

Totodată, s-a încălcat și se încalcă, în continuare, în mod sistematic art. 1, alin. 2 din Decizia 72/D/14.05.2019 a BEC, în care se precizează că președintele secției de votare barează, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală aferentă Referendumului.

PSD atrage atenția că dreptul de a opta, al cetățeanului, pentru votul la Referendum, este grav viciat.

Legea trebuie aplicată fără interpretări personale și nu într-o manieră subiectivă, prin urmare solicităm președinților de secții de votare și operatorilor de tablete să își facă strict datoria, în conformitate cu deciziile și instrucțiunile Biroului Electoral Central.”

Zen Residence
energia residence2 thoughts on “PSD a reclamat fraude la referendum

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Ministerul Afacerilor Externe spune că secțiile de votare din străinătate „sunt operaționale și funcționează normal”

Sun May 26 , 2019
Ministerul Afacerilor Externe spune că secțiile de votare din străinătate „sunt operaționale și funcționează normal”, în ciuda sutelor de imagini care arată că românii stau la cozi cu orele. Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează […]