PSD Constanța are memoria scurtă: primarul său cheltuia pentru luminițe mai mult decât Viena

Organizația Municipală a PSD Constanța a criticat, în termeni duri, achiziția de către Primăria Constanța a iluminatului festiv de Crăciun pentru circa un milion de euro.

„Chițac consideră mai importante luminițele festive decât siguranța și sănătatea constănțenilor. Oricât de lipsită de logică ar părea, aceasta este realitatea!”, spun social democrații, pe pagina lor de Facebook.

PSD are dreptate. Nu e momentul unor astfel de achiziții. De fapt, nu a fost niciodată. Chiar și actualul primar recunoștea acest lucru anul trecut.

Iluminat de Crăciun în Constanța și Viena, în 2019, când Constanța era condusă de un primar PSD. Bugetul Vienei era cam jumătate din PIB-ul României

Ce nu spune PSD Constanța este că, pe vremea când conducea orașul, primăria cheltuia mai mulți bani pe luminițe de sărbători decât Viena! Pare incredibil, dar este adevărat. Ba mai mult, le lăsa aprinse până la sfârșitul lui ianuarie!

Iată ce scriam în decembrie 2019:

„În Constanța, luminițele de Crăciun au costat 1,15 milioane euro. De altfel, Constanța este orașul care a cheltuit cel mai mult pentru iluminatul festiv din întreaga Românie, după București (oraș care a „reușit” un record: 2,5 milioane euro).

Întrebați de ce nu amplasează luminițe pe arterele principale, oficialii austrieci au răspuns: „Nu suntem chiar atât de bogați, încercăm să economisim!”

Apropo, Viena avea, în 2017, un PIB de 93,8 miliarde euro, adică jumătate din PIB-ul României. Și-ar fi permis să pună mai multă beculețe decât Constanța.”

Atunci era primar Decebal Făgădău, dar oamenii de bază din partid erau, și atunci, și acum, aceeași. Felix Stroe și Ion Dumitrache.

Există două ipoteze. 1: Când se făceau acele cheltuieli fără rost, cei doi erau de acord cu ele, de aceea nu spuneau nimic. 2: Nu erau de acord, dar Decebal Făgădău era atât de puternic și influent încât cei doi nu se puteau împotrivi.

Mi-e greu de tot să cred a doua variantă.

Toate partidele greșesc în abordarea acestui subiect.

PSD greșește pentru că se preface că trecutul e o țară străină, în care el n-a călcat niciodată. Nici măcar acum nu își asumă greșelile. Felix Stroe l-a lăudat întotdeauna pe Decebal Făgădău, deși, sunt convins, știe că, de pildă, el însuși putea face o treabă mult mai bună ca primar. Noi, românii, avem o vorbă: o greșeală recunoscută e pe jumătate iertată. Poate o va înțelege și PSD.

Aș vrea ca PSD, care are șanse să recâștige primăria, să își ia un angajament public: să ne asigure că nu va mai aloca bani pentru luminițe de Crăciun până când nu va rezolva problema terenurilor de sport în școli, a numărului recomandat de spațiu verde per cap de locuitori, condiții occidentale în Spitalul de Boli Infecțioase și lista poate continua.

PNL greșește pentru că tace și nu explică incongruența primarului. În 2020, era imoral să acordăm 1 milion de euro pentru luminițe. Nu s-a schimbat nimic în bine, dimpotrivă, au mai murit sute de oameni, unii arși de vii, în spitalul primăriei. Acum e moral? Nu, nu este.

USR e în offside, ca mai de fiecare dată. Achiziția a început în august, dar probabil că useriștii vânau cai verzi de pe pereți. Au aflat de-abia după ce a fost înfăptuită, probabil că din presă, și au reacționat. „Nu suntem de acord?” N-au spus de ce au dormit în front până acum.

Mai e un partid, AUR, care vrea să fie mare decât este, și care nu știe altceva decât să ceară demisia primarului. N-am văzut nicio soluție concretă sau coerentă. De fapt, partidul pare mai preocupat de luptele de putere interne, iar debușeurile anti administrație sunt menite să mai abată puțin atenția de la situația tensionată din interior.

PMP… Nu știu dacă PMP mai există. Se aude că va fi înghițit de PNL. Pe plan local, în ceea ce privește municipiul Constanța, fără consilieri, fără idei, este practic inexistent.

Vă recomandăm și:

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Facebook, și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.