PSD Constanța îi face pârtie lui Florin Mitroi la Consiliul Județean, dar îi pune un munte în față lui Vergil Chițac, în drumul spre primărie

Horia Constantinescu și Cătălin Grasa sunt candidații PSD la funcția de primar al municipiului Constanța, respectiv Consiliul Județean Constanța.

Primul este președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și probabil ați auzit de el și controalele pe care le face instituția. Al doilea este medic chirurg, a condus Spitalul Județean Constanța.

Primul are un trecut cu zone de care acum nu este foarte mândru, care i se reproșează de unii, pe care și-l asumă și din care a învățat ceva. Al doilea este un chirurg despre care nu am auzit vorbe urâte, un manager care a trecut spitalul prin criza covid. O spun negru pe alb: chirurgii sunt, în general, în opinia mea, supra-oameni.

Prin aceste alegeri, PSD îi netezește calea lui Florin Mitroi la Consiliul Județean, dar îi pune un munte în față lui Vergil Chițac, în drumul spre Primăria Constanța.

Oricât de bun specialist ar fi în meseria sa Cătălin Grasa, oricât de eficient manager al spitalului, ca politician ai nevoie (și) de alte competențe. Nu e ușor să conduci un aparat birocratic, precum cel al Consiliului Județean, să colaborezi cu 70 de unități administrative, cu 70 de primari, care au orgoliile și interesele lor, instituțiile subordonate, cu bugete imense, să-ți impui proiectele în fața unor consilieri de la mai multe partide, cu compromisurile de rigoare, să aduci investiții în economice, să poți, peste toate acestea, să comunici eficient. Cu siguranță, lucrurile acestea îi sunt mult mai la îndemână lui Florin Mitroi, primar de 20 de ani. Nota bene: nici chiar șeful PSD, Felix Stroe, nu a avut vreun cuvânt urât de spus împotriva candidatului PNL, de care l-a legat chiar și o prietenie.

În ceea ce privește Primăria Constanța, lucrurile stau tocmai invers. S-a vehiculat mult în PSD o eventuală candidatură a lui Costin Răsăuțeanu, în ciuda faptului că nu stă bine în sondaje. Sau poate tocmai din acest motiv. Cu el, actualul edil, Vergil Chițac, ar fi avut o sarcină mult mai ușoară. (Desigur, nu e de trecut cu vederea candidatura lui Stelian Ion, locul al doilea în alegerile din 2020).

Cu Horia Constantinescu, ecuația se complică, iar nopțile lui Vergil Chițac și ale PNL devin mai agitate. Din mai multe motive.

Unu: Sondajele din toamna anului trecut îl dau favorit.

Doi: Horia Constantinescu nu este iepurașul nimănui. Dacă intră în joc, o face să câștige. Dovadă: nu se va suspenda de la conducerea ANPC, ci își va da demisia. Nu-și păstrează nicio plasă de siguranță.

Trei: În 2020, când a candidat din partea unui mic partid, s-a clasat totuși pe locul al patrulea.

Patru: În ultimii ani, și-a creat o notorietate națională, în mare parte pozitivă, prin controalele pe care le-a efectuat și rezultatele lor.

Cinci: Este recunoscut, chiar și de dușmani, ca o persoană capabilă, inteligentă și cu o mare capacitate de muncă. Nu-i ușor să te trezești zilnic la cinci ca să fii primul la muncă.

Rămâne de văzut dacă va putea să alcătuiască o echipă de consilieri capabili și dacă PSD îl va sprijini trup și suflet sau numai formal, ca un jucător la două capete. Partidul a anunțat deja că lista de consileri municipali va fi deschisă de Costin Răsăuțeanu, văzut ca un apropiat al președintelui organizației municipale, Ion Dumitrache. „La un moment dat, cred că din greșeală a fost și viceprimarul acestui oraș.”, spunea Constantinescu despre Răsăuțeanu în 2021. L-am întrebat azi cum ar caracteriza activitatea de consilier municipal din ultimii patru ani. „Perfectibilă”, a răspuns fără ezitare. Desigur, totul e perfectibil, și un elev corigent poate fi mai bun.

În opinia mea, acceptarea lui Costin Răsăuțeanu drept cap de listă este un compromis pe care Horia Constantinescu a fost nevoie să-l facă. Așa cum conducerea PSD a fost nevoită să facă un compromis prin acceptarea revenirii lui Decebal Făgădău în partid și în echipă.

Dincolo de cine va face parte din lista de consilieri, care va fi alcătuită în comun de Horia Constantinescu și de partid, contează proiectele pentru Constanța cu care vor încerca să ne convingă să îi votăm.

Dacă Horia Constantinescu va prelua prostiile lui Costin Răsăuțeanu, care spune – ca să dau un singur exemplu – că avem nevoie de restaurante la parterul blocurilor și la ultimele etaje, fără acceptul vecinilor, pentru că așa stimulăm mediul de afaceri, șansa de a avea un oraș mai bun va fi pierdută.

Avem nevoie de un primar care să ridice privirea spre viitor și să ducă orașul acolo unde poate ajunge. Un primar ca Ion Bănescu, cel a introdus iluminatul public, a sistematizat orașul și a inventat Mamaia. El a propus înființarea stațiunii, deși contemporanii săi l-au luat în râs sau l-au privit cu neîncredere. Mai știe cineva numele lor? Nu. Însă numele primarului Bănescu va rămâne pentru totdeauna în istoria Constanței.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “PSD Constanța îi face pârtie lui Florin Mitroi la Consiliul Județean, dar îi pune un munte în față lui Vergil Chițac, în drumul spre primărie

  1. Chitac si lupu ce competente au avut? Niciuna. S-a vazut in tot ce au facut. In special in oras, ajuns ruine. Sper sa iasa Grasa si sa vada pnl ca nu suntem un judet de prosti. I-am votat sperand sa scapam de psd. Ei i-au adus inapoi. Putem vota si singuri psd, nu e nevoie de mascarici ca intermediari. Vom alege raul cel mai mic.

  2. Dragi alegători sa nu ne lasan și de data asta trebuia sa fi propus pe dom fagadau sau rasautianu oameni cu experienta și capacitate maxima rușine psd lasă loc lui chitac prim înțelegeri dece ia vândut chitac lui Dumitrache plaja oare sa nimerit nu își bea cafeaua împreună rușine psd

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alianță fără precedent în Agigea: PNL, USR, Forța Dreptei și PMP îl susțin pe Gabriel Ciobanu pentru funcția de primar

mie mart. 27 , 2024
Alianță fără precedent în Agigea: PNL, USR, Forța Dreptei și PMP îl susțin pe Gabriel Ciobanu pentru funcția de primar al comunei. Partidul Național Liberal, filiala Constanța, a anunțat că susține un pol electoral unit cu toate forțele de dreapta, pentru localitatea Agigea. „Am semnat protocolul de alianță electorală pe […]

V-ar putea interesa și: