PSD Constanța: „Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață”

Organizația județeană a PSD Constanța informează că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul Constanța, se ridică la 693 milioane de lei.

Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților privind construcția-modernizarea de creșe și școli, alimentarea cu apă, rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor.

Practic, în județul Constanța, suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor și școlilor este de 82 milioane lei.

Pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare s-au alocat 144 milioane lei.

În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor, resursa financiară pentru următorii trei ani – până în 2020 – este de 423 milioane lei.

Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru, care își găsesc răspunsul prin PNDL 2, sunt:

– Înființare grădiniță în localitatea Adamclisi – 1.313.495 lei

– Construcţie creşă în comuna Cumpăna – 3.055.422 lei

– Înființare sistem de canalizare menajeră, localitatea Amzacea – 7.018.152 lei

– Extindere și reabilitare sistem alimentare cu apă sat Cheia – 1.747.338 lei

– Reabilitare şi modernizare străzi în comuna Cumpăna – 6.400.481 lei

– Modernizare străzi în localitatea Independenţa – 4.978.634 lei

Din acest moment revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru fiecare localitate și județ, este disponibilă aici:

Lista celor 151 de investiții finanțate în județul Constanța prin programul guvernamental PNDL

La nivel național, PNDL 2 înseamnă un efort de 30 de miliarde lei, angajat până în 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.

Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:

– 9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare

– 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești)

– 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)

– 1 miliard lei pentru unități medicale

Pentru prima dată, fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul județelor.

În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.

Astfel, în PNDL 2, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cei mai puțini este de 2,4 – realitate care demonstrează asigurarea unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Festivalul Mamaia Fairytale, nopţi de poveşti despre teatru, muzică şi comedie

Thu Jul 20 , 2017
După ce v-aţi delectat cu „Balul Vienez“, Horaţiu Mălăele, Vunk şi un show exploziv pentru copii, acum sunteţi invitaţii Festivalului Mamaia Fairytale 2017 la o nouă „rundă“ cultural artistică la cel mai înalt nivel. Vineri, 21 iulie 2017, de la ora 20.30, Maia Morgenstern, alături de Lucian Iftime, vă invită […]