PSD critică dur după ce patru primari de la PNL au semnat Alianța Vestului.
Edilii din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea vor să se dezvolte mai rapid și să atragă mai ușor fonduri europene și investitori, în colaborare cu Guvernul. Însă, proiectul celor patru nu este privit cu ochi buni de unii membri social-democrați.
„Aud că s-a inventat o așa numită ‘alianța a vestului’, care din punct de vedere economic se rupe de ceea ce însemnă România economică actuală. Cred sincer că nu a existat niciodată în istoria României de după 1918 un pericol mai mare la adresa integrității și independenței statului român ca acest concept care tinde să devină un ‘brand’ după modelul Italiei, cu referire nordul acestui stat. Aștept cu maxim interes ca în principal factorii diplomatici și de decizie a guvernului român să clarifice în tandem cu ‘românii’ care au inventat acest atac la adresa României acestă ‘nouă viziune’”, a spus Adrian Bourceanu, potrivit vestea.net.
O opinie mai moderată a venit de la europarlamentarul Emilian Pavel.
El a catalogat acest proiect „o invenție” a „primarilor populiști” din PNL.
1. Vreau să văd unde este plus-valoarea.
2. Sunt dator colegilor din țară pentru că, întâmplător, este și primarul orașului meu implicat. Primul capitol de priorități al alianței primarilor populiști din Vest conține proiecte prioritare ale Guvernului PSD, dar în care aceste primării nu au atribuții. Am găsit totuși ceva: Creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/tramvai/roleibus/autobus electric/metrou metropolitan – SUCCES. În cadrul acestui capitol am mai găsit ceva ce contrazice declarațiile la nivel național a șefilor acestor primari! Sprijinirea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură. Am ales sa pun drept “bullet point” semnul `100`pentru că știți și voi, mesajul dat de această coaliție, fără atribuții în domeniile propuse, nu este unul de unitate”, a scris el pe Facebook.
Referitor la criticile unor membri ai PSD conform cărora Alianţa Vestului pune în pericol integritatea teritorială a României, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a declarat:
„Până acum, reacţii de acest tip au venit de la nişte membri ai unui partid sau altul sau de la persoane care sunt comentatori de profesie, dar nu există nimic în spatele lor niciodată. Dar în mod cert, indiferent ce comentarii vor fi, noi respingem orice fel de acuzaţie de separatism, de punere a Vestului contra Capitalei şi aşa mai departe, nu există nici o bază reală în aceste lucruri, însă principiul autonomiei locale şi principiul asocierii sunt nişte reguli care nu pot fi contestate”.
Primarul din Oradea spune că „există nişte realităţi, pe care nu le putem contesta”.
„Faptul că în derularea fondurilor europene, de exemplu, pe care le-a făcut România în aceşti ani, cea mai slabă capacitate administrativă au dovedit-o guvernele, din păcate şi ministerele, este o realitate. Acolo am pierdut bani europeni, datorită incapacităţii de a derula aceste proiecte, birocraţiei şi persoanelor de slabă calitate”, spune Bolojan.
El a explicat că Alianţa Vestului propune ca un grup de localităţi să gestioneze ele direct fondurile europene, cu atât mai mult cu cât aceste localităţi au dovedit că au capacitatea administrativă să deruleze astfel de proiecte.
„Deci e un model care se aplică cu succes în Polonia, de exemplu, care a absorbit în aceste ultime două cicluri de finanţare europeană sume importante şi un model pe care şi în actuala perioadă de finanţare de exemplu România l-a propus pentru Delta Dunării, această formulă de investiţii teritoriale integrate, dar care din păcate nu funcţionează cu succes. Noi credem că avem capacitatea să derulăm noi, direct, aceste proiecte europene, aşa cum am făcut până acum, e adevărat, prin intermediul ministerelor”, afirmă Bolojan.
Întrebat de ce ar sprijini autorităţile centrale proiectele Alianţei Vestului şi nu proiecte din alte zone ale ţării, Ilie Bolojan a explicart:
„Noi nu punem Vestul contra Sudului sau contra Estului, nu acesta este scopul. Guvernele noastre trebuie să lucreze după nişte priorităţi. Din păcate, de mulţi ani, guvernele României schimbă priorităţile de la un Guvern la altul, de la un ministru la altul şi cum guvernele şi miniştrii se schimbă foarte des, se lucrează nu după nişte priorităţi, ci după mofturile de foarte multe ori ale unui om sau altul. De aia, în loc să inaugurăm autostrăzi, inaugurăm cioturi de autostrăzi. Ceea ce propunem noi sunt proiecte care nu rezolvă problemele doar ale unor oraşe, ci rezolvă problemele unor regiuni întregi”.