PSD depune moțiune de cenzură. Nu vrea alegerea primarilor în două tururi

PSD depune astăzi moţiune de cenzură, nemulțumit că Guvernul și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Preşedinele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că sunt parlamentari care vor să se afilieze grupului PSD, în condiţiile în care în prezent lipsesc cinci-şase voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. „Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, afirmă Ciolacu.

„În jur de 5-6 voturi ne lipsesc în acest moment. La începutul fiecărei sesiuni, diferiţi parlamentari îşi declară apartenenţa la un grup sau altul. Vom vedem adevăratul recensământ după ziua luni când parlamentarii vor veni sau vor face solicitări de a se lua act de afilierea către un grup parlamentar. Sunt parlamentari cu care am stat de vorbă şi care vor să se afilieze grupului parlamentar al PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 3.

El a afirmat că în prezent sunt 228 de parlamentari care susţin moţiunea.

Întrebat câţi parlamentari şi-au exprimat dorinţa să vină la PSD, el a replicat: „Încă mai negociem câţi mai vin”.

„Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, a susţinut Ciolacu.

El a susţinut că PMP, ALDE sau minorităţile nu vor vota o moţiune de cenzură, pentru că „au o teamă de anticipate”, întrucât „la anticipate ALDE şi PMP ar dispărea din reprezentarea parlamentară”.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Premierul Orban spune că prin revenirea la două tururi în alegerea primarilor se asigură o mai mare legitimitate celor care urmează să fie aleși pentru patru ani ai unei urbe. Principalul său argument a fost situația care a apărut după ce primarii s-au ales într-un singur tur – sunt 50 de primari aleși cu votul a doar 20% din populația localităților, în vreme ce pentru demiterea unui primar este nevoie de 50% plus unu din numărul total al alegătorilor din localitatea respectivă.

Alegerea în două tururi a fost introdusă în 2012, de către Guvernul PDL și a fost formula folosită până acum în două cicluri electorale, care au adus de partea PSD cel mai mare număr de primari. Acum, PSD are 3000 de primari, PNL, 1500, iar USR (care nu se înființase ca partid și a participat doar la București) niciunul.

Cel mai mare oraș al țării, București, unde există 1,7 milioane de persoane cu drept de vot, are un primar – pe Gabriela Firea – ales cu 246.553 de voturi în 2016.

Ludovic Orban s-a mai referit și la transparența politică pe care o asigură două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Astfel, cei doi candidați care se califică în turul al doilea pot forma alianțe cu alte partide și, în cazul în care câștigă, poate avea o majoritate în consiliul local. Exemplul oferit de liderul PNL se referă la toate ciclurile electorale din 1990 încoace, cu excepția celor din 2012 și 2016, când primarii, mai ales ai marilor orașe, au beneficiat de alierea suporterilor partidelor de dreapta împotriva PSD.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Iarna aceasta e ca primăvara. 16 grade în februarie

joi ian. 30 , 2020
Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că, în perioada următoare, în Dobrogea temperaturile maxime, în medie, vor fi de 7 – 9 grade Celsius, dar vor ajunge și la 16. Directorul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, Marius Coțofan, a transmis în cadrul unei ședințe de Consiliu Prefectural, că, începând de […]
vreme meteo primavara

V-ar putea interesa și: