PSD își tratează diferit liderii acuzați de corupție. Cazurile Dumitru Buzatu și Maricel Cîrjaliu

Marcel Ciolacu, președintele PSD, l-a exclus din partid pe baronul de Vrancea imediat după ce au apărut informații că a primit o șpagă de 1,25 milioane lei. Felix Stroe, președintele PSD Constanța, spune că vicepreședintele organizației, Maricel Cîrjaliu, trimis în judecată de DNA Constanța, beneficiază de prezumția de nevinovăție

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat preventiv sâmbătă pentru 30 de zile, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA cu o mită de 1,25 milioane lei.

Buzatu s-a justificat în fașa instanței că banii identificați de DNA ca mită sunt doar „banii familiei”.

La foarte scurt timp de la flagrant, social-democrații l-au exclus din partid. Au luat decizii dure și împotriva familiei sale. Au suspendat-o din partid și pe fosta sa soție, senatoarea Gabriela Crețu. Totodată, Marcel Ciolacu a declarat că a luat act de demisia fiului Tudor Buzatu din funcția de secretar de stat.

„Am luat 3 decizii, respectiv excluderea domnului Dumitru Buzatu din PSD, numirea ca și președinte interimar a organizației PSD Vaslui a vicepreședintelui Dragoș Benea. Am luat act de demisia din funcția de secretar de stat a domnului Buzatu Tudor și, de asemenea, am propus colegilor mei suspendarea ca membru al PSD a doamnei Crețu Gabriela, senatoare”, a afirmat Marcel Ciolacu după ședința PSD.

Trebuie să spunem că Dumitru Buzatu beneficiază de prezumția de vinovăție până la o sentință definitivă și irevocabilă.

PSD a procedat diferit în cazul primarului din Agigea, Maricel Cîrjaliu, trimis în judecată de DNA. În speță, prejudiciul adus unei societăți comerciale este mult mai mare, potrivit DNA, adică 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a declarat că în România există prezumția de nevinovăție.

„În primul rând, noi nu comentăm actele justiției. Și domnul primar Cristian Cîrjaliu, ca orice cetățean al țării noastre are dreptul să se bucure de toate drepturile constituționale, ca urmare prezumția de nevinovăție se aplică și domnului primar Cristian Cîrjaliu. Atâta vreme cât există o instanță, care la un moment dat va publica o decizie definitivă și irevocabilă, ceea ce înseamnă act de justiție și până să ajungem acolo, dați-mi voie să spun apăsat că și domnul Cristian Cîrjaliu beneficiează de prezumția de nevinovăție. Noi, colegii dumnealui, respectăm această prezumție de nevinovăție. Domnul primar Cristian Cîrjaliu este sprijinit de noi pentru a candida pentru un nou mandat în fruntea comunei Agigea”, a declarat Felix Stroe, în calitate de președinte al Partidului Social Democrat Constanța.

Felix Stroe are dreptate: există prezumția de nevinovăție.

Cu toate acestea, în cazul Buzatu a fost dat afară din partid atât el, cât și fosta soție, în cazul Cîrjaliu nu s-a luat nicio măsură. Maricel Cîrjaliu este acum vicepreședintele PSD Constanța.

Ce acuzații i se aduc lui Cîrjaliu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CÎRJALIU CRISTIAN MARICEL, la data faptei și în prezent primar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
CALUST ANCUȚA, la data faptei și în prezent secretar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, spune DNA Constanța.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un șofer băut și cu permisul anulat a omorât o persoană care se deplasa într-un cărucior special

Dum sept. 24 , 2023
Un șofer a accidentat mortal, sâmbătă, o persoană care se deplasa într-un cărucior special pe DN22/E87, în localitatea Smârdan din județul Tulcea. Era băut şi avea dreptul de a conduce anulat. „La data de 23 septembrie, în jurul orei 15.30, un bărbat a sesizat prin SNUAU 112 că pe DN22/E87, […]

V-ar putea interesa și: