Cum cheltuie PSD și PMP 21 de milioane de lei din banii publici. Palaz și Făgădău, care-și spuneau „analfabet politic” și „șuț intelectual”, au devenit parteneri

1
palaz făgădău
Decebal Făgădău și Claudiu Palaz stau de vorbă în sala Remus Opreanu a Prefecturii Constanța, în timpul unei ședințe a Consiliului Local Constanța (foto: Cristian Hagi, , în data de 31 martie 2017)

Consilierii locali ai PSD și PMP Constanța au dat 21 de milioane de lei din banii noștri unor cluburi și asociații de fotbal, deși multe unități de învățământ din oraș nu au săli de sport. Și este datoria primăriei să le construiască.

De altfel, Decebal Făgădău a promis în campanie că va construi niște săli de sport în școli și licee. Dar ce n-a promis…

Consilierii PNL au votat împotrivă. Dacă PMP s-ar fi opus, proiectul nu ar mai fi trecut.

Primarul Decebal Făgădău public a mulțumit Partidului Mișcarea Populară Constanța, condus de Claudiu Palaz.

Banii au fost acordați într-o ședință extraordinară a Consiliului Local.

„Asta nu-i politică, e sabotaj. Liberarii constănțeni s-au opus finanțării sportului. Văd atâta falsitate! Se află în campania electorală și cred că această atitudine le va aduce puncte”, a spus primarul Decebal Făgădău, uitând, probabil, că și el însuși se află, probabil, în campanie electorală.

Atacurile au continuat.

„Liberalii s-au opus oricărui proiect ce are în vedere infrastructura sportului, că vizează Badea Cârțan, că vizează Triunghiul, iar astăzi s-au opus finanțării sportului constănțean în integralitate. Noroc cu alianța care funcționează, cu Partidul Mișcarea Populară și vreau să le mulțumesc pe această cale. Am putut finanța sportul constănțean pentru anul competițional 2019- 2020 după cum urmează:

 • Fotbal băieți: Farul Constanța primește 4 milioane de lei;
 • Fotbal fete: Clubul Selena primește 120 de mii de lei și sper să identificăm resurse să suplimentăm alocarea pentru că fetele noastre au promovat în divizia națională;
 • Handbal: Dobrogea Sud, deținătoarea Cupei României, 9 milioane de lei;
 • Rugby: Tomitanii: primește 2 milioane de lei;
 • Baschet băieți și baschet fete: Clubul Atletic și Phoenix: primesc câte 1,2 milioane de lei în mod egal;
 • Clubul sportiv Farul Constanța, 11 discipline, 14 ramuri sportive, un club pe care sper să-l văd cât mai repede ca fiind clubul constănțenilor și de drept, nu doar de facto, primește 1,1 milioane de lei;
 • Clubul Sportiv Universitar Neptun: Handbal fete: 800 de mii de lei;
 • Cleopatra Mamaia, juniorii rugby: 700 de mii de lei;
 • Tenis de masă: 400 de mii de lei;
 • Volei: 300 de mii de lei;
 • Academia Sportivă Tomis Constanța: 300 de mii de lei;
 • Frontiera Tomis, campionii la oină, în ultimii 5 ani de zile: 70 de mii de lei.

Acestea sunt cluburile care, cu voturile PSD și PMP, primesc finanțare. Le doresc mult succes. Am făcut un amendament prin care am limitat salariile conducătorilor de cluburi, managerilor la 4 salarii minime pe economie, acesta trebuie să fie venitul net. În piață se auzeau o mulțime de legende, ce salariu are unul, ce salariu are celălalt, vom publica rapoarte semestriale cu fiecare bănuț utilizat de toate cluburile pe care noi le finanțăm. Transparența este cuvântul care este regulă în mandatul meu”, a declarat Decebal Făgădău.

O mică minciună. Primăria nu a publicat și nici acordat sumele primite de clubul de handal, de exemplu. Așteptăm însă raportul financiar, pentru că, potrivit calculelor noastre, peste 90% din bani se duc în salarii.

Liberalii, prin consilierul local Adriana Arghirescu, au punctat ce scriem și noi, de trei ani: că banii trebuie să se ducă în săli de sport pentru elevi.

„Mii de elevi din Constanța fac ora de sport în săli de clasă sau incinte improvizate, iar primarul Constanței dă aproape CINCI MILIOANE de euro unor cluburi și asociații sportive din oraș. În plus, banii au fost alocați total netransparent de o comisie înființată prin ordin de primar. Nu avem nimic cu sportul, dar cred că trebuie mai multă aplecare către sportul de masă, cel școlar de unde pot apărea o nouă Simona Halep sau Gheorghe Hagi, cu care se laudă domnul Făgădău. Repet, cei mai mulți elevi din Constanța fac ora de sport în incinte improvizate, în timpul sezonului rece. De asemenea, repet: vrea Decebal Făgădău să ajute sportul constănțean? Soluția evidentă și imediată este să construiască săli sport la toate liceele și școlile care nu au pentru ca elevii să poată face ora de sport în condiții civilizate, să le placă această materie, să descopere pasiunea pentru o disciplină sportivă și să facă performanță“, a declarat Adriana Arghirescu.

Nu uităm că liberalii (alții, nu aceștia), obișnuiau să voteze cu ambele mâini proiectele prin care se alocau astfel de sume. Iată însă că, de ceva timp, lucrurile s-au schimbat.

Cum spuneam primarul a mulțumit PMP-ului. O schimbare la 180 de grade față de ce se întâmpla în campania electorală din 2016. N-a trecut mult timp.

Vă reamintim că, atunci, Decebal Făgădău și Claudiu Palaz făceau declarații contondente unul despre celălalt. Având în vedere cele petrecute apoi, nu știm dacă erau adevărate sau numai de ochii lumii. Uneori însă, în lupta politică, aliații se atacă între ei pentru a monopoliza scena și pentru ca altcineva să nu mai aibă vizibilitate. Dacă așa s-a întâmplat sau nu aici, decideți voi.

Noi vă reamintim că, în aprilie 2016, candidatul PMP la Primăria Constanţa, Claudiu Palaz, declara, în cadrul unei conferinţe de presă, că a efectuat o anchetă pentru aflarea CV-ului lui Decebal Făgădău. Potrivit lui Palaz, documentul nu este public, aşa cum prevede legea, ci este „ținut blat”.

„Acesta nu este public, ci este pus la blat în Primăria Constanța. Am descoperit acest CV cu greu şi am reuşit să fac rost de el. Acesta este foarte succint. Scrie că are studii economice şi două masterate, însă nu specifică instituţia, aşa cum specifică faptul că a terminat Colegiul „Mircea cel Bătrân”. Am făcut cercetări şi am descoperit că a făcut UMC-ul şi că a fost exmatriculat de două ori, în 1994 şi 1997. Motivul? A fost prins copiind la examenul domnului profesor Lucian Băluţ! Îi cer lui Făgădău să îşi facă CV-ul public şi să şi-l asume. Omul ăsta este un şuţ intelectual. Cer să îşi dea demisia şi să renunţe la candidatură ”, a spus Palaz, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu câteva zile înainte, Palaz l-a acuzat pe Făgădău că o plăteşte din banii SPIT pe şefa sa de cabinet, cu 6.000 de lei pe lună, în condiţiile în care pentru această funcţie ar fi trebuit să primească un salariu mult mai mic.

Decebal Făgădău a spus că preferă să nu răspundă la acuzații, dar l-a făcut analfabet pe Claudiu Palaz, fără să-i spună numele.

„Mă ţin de promisiuni: voi face o campanie pozitivă, nu voi răspunde nici unui fel de atac, voi prezenta proiecte şi voi pleca dinspre cetăţeni, şi nu despre contestatarii politici. Alegătorul va alege ce-i mai bine pentru el, dacă vrea scandal, atunci asta va vota”, a spus, la început, Decebal Făgădău. Pentru a se răzgândi în fraza imediat următoare: „Mă surprinde teribil analfabetismul politic al unuia care a lucrat în administraţie. De parcă ar fi vorba de două primării şi nu din servicii din cadrul aceleiaşi instituţii! Nu poţi să vii ca fost prefect (Claudiu Iorga Palaz- n.red.) cu nişte aberaţii, care insultă până şi logica celor de clasa a doua”.

Vă recomandăm și:


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Cum cheltuie PSD și PMP 21 de milioane de lei din banii publici. Palaz și Făgădău, care-și spuneau „analfabet politic” și „șuț intelectual”, au devenit parteneri

 1. Dnl-e Hagi Cristian aveti o parere distorsionată
  Sportul tre subvenționat,chiar daca colegi dvs de partid PNL nu sint de acord cu acest lucru
  Dvs sunteti trimbita lor culmea ca moderator ar fi trebuit sa fiti imparțial
  Asta nu reiese din postarea dvs
  Sincer i-mi pare rau aveam o parere buna despre dvs
  Politica bat-o sa o bara
  Chiar chiar nu aveti ciolan de ros….ma indoiesc ca a-ti avea o asa leafa mică care nu vă va satisface nevoile familiare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Nava-școală Mircea a promit Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor

joi aug. 15 , 2019
Nava-școală Mircea a promit Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor. Ieri seară a fost publicat, în Monitorul Oficial al României Partea I numărul 679, din 14 august 2019, Decretul 664 privind conferirea ordinului, semnat de preşedintele României Klaus Iohannis, şi contrasemnat de primul ministru Vasilica-Viorica Dăncilă. „Se conferă Ordinului […]
NS Mircea în Palma de Mallorca

V-ar putea interesa și: