PSD și-a redus optimismul privitor la intrarea României în Schengen. Sunt mulți de „dacă” și se vorbește de etape

Politicienii români de la putere par să nu mai fie la fel de optimiști privitor al intrarea  României în spațiul Schengen din 2023. Ultimele declarații au început să fie mai nuanțate, să cuprindă mulți de „dacă”, dar și o posibilă accedere în etape.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre intrarea României în spaţiul Schengen, că dacă nu vor fi probleme, nu va apărea ceva imprevizibil şi dacă anumite state europene cu executive de dreapta vor termina cu reticenţele, avem şanse reale ca în luna decembrie să avem un vot pozitiv pentru ţara noastră şi intrarea să fie anul viitor.

„Aderarea la spaţiul Schengen a devenit un obiectiv tangibil, pe măsură ce trece timpul. Ne apropiem, cred, de atingerea acestui posibil deziderat”, a spus europarlamentarul, precizând că a propus, împreună cu mai mulţi eurodeputaţi, un vot în luna decembrie în şedinţa Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Victor Negrescu a precizat că speră ca aderarea să se facă începând cu anul viitor, pe zona rutieră, de transport pe mare, şi în cursul anului viitor, după câteva luni de verificări, să încercăm să intrăm şi pe zona de transportul aerian.

Potrivit europarlamentarului PSD, Comisia Europeană va realiza o evaluare, pe ceea ce înseamnă protecţia frontierelor din România în raport cu noul regulament, iar raportul va fi discutat în luna octombrie în Consiliul de Justiţiei şi Afaceri Interne.

„Noi pregătim acest moment, împreună cu preşedintele PSD şi premierul României, eurodeputaţii ne vom întâlni cu aceşti doi decidenţi şi vom stabili o strategie comună pentru a face lobby pentru România, avem o dezbatere în Parlamentul European, dacă nu vor fi probleme, nu va apărea ceva imprevizibil şi dacă anumite state europene cu executive de dreapta vor termina cu reticenţele, avem şanse reale ca în luna decembrie să avem un vot pozitiv pentru ţara noastră şi intrarea anul viitor”, a afirmat el.

Victor Negrescu a menţionat că singurul stat care a exprimat reticenţe a fost Olanda, şi a anunţat că se așteaptă la o vizită oficială a oficialilor olandezi, în ţara noastă, poate chiar premierul Rutte, pentru a discuta aceste aspecte legate de îndeplinirea condiţiilor privind aderarea la Schengen. 

OPINIA AUTORULUI

Intrarea în spațiul Schengen ar fi o victorie politică majoră pentru PSD și PNL și ar mai tăia din aripile politicienilor naționaliști, anti-europeni, pro-ruși. Dacă se va întâmpla în 2023, va fi destul timp pentru ca românii din diaspora, dar și cei din țară, să simtă acest succes politic pe piele lor și să fie mai stimulați să voteze partide pro-europene.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Scandal fără precedent în coaliția locală PNL - USR

Wed Sep 21 , 2022
S-au mai certat până acum politicienii constănțeni din PNL și USR, care sunt la guvernare locală, dar parcă niciodată ca până acum. Miercuri, 21 septembrie, cearta s-a transformat în scandal pe față, fără niciun fel de perdea sau menajamente. „Domnu Enciu, îmi pare rău că ați stat vreo doi ani […]