PSD și USR fac comploziție

cristian hagi

Să nu căutați în dicționar cuvântul „comploziție”. Nu există. Dar ar trebui să existe pentru a desemna ce fac USR și PSD în Constanța.

„Comploziție” este compus din „complacere” și „opoziție” și definește bine atitudinea userișitilor: pe de o parte se complac la puterea locală, unde e bine, sunt salarii mari, sunt beneficii, sărut-mâna doamnă directoare, vă salut, domnule vice, pe de altă parte spun că sunt în opoziție cu liberalii, atunci când lucrurile nu se aștern cum vor ei.

Ieri, membrii USR au anunțat, cu mândrie, că unul din proiectele lor de suflet, anunțat din 2018, bugetarea participativă, va fi funcțional în acest an. Un proiect bun, desigur, care se aplică de mulți ani în alte orașe. De aproape cinci ani se străduiesc să-l vadă realizat. Cum spunea bunul Caragiale: „Eu, familia mea, de la patuzsopt… luptă, luptă şi dă-i, şi dă-i şi luptă… şi eu mă-nteledzi tocmai acuma să remâi pe dinafară… fără coledzi!… şi cât p-aţi, neicusorule, să nu m-aleg…”

Sunt de doi ani la butoane sau, mai bine zis, la parte din butoane la care li s-a dat voie, dar nici nu cer mai mult, nici nu pleacă de la ele, pentru că e mai bine lângă borcanul cu miere, chiar dacă nu apuci decât un degetar, nu un polonic, decât în pădure, unde trebuie să vânezi singur.

Dacă ar fi vrut să facă opoziție reală, ar fi avut sute de oportunități. Administrația Chițac are multe bube, dar și un mare plus pentru cine e în opoziție: face atât de multe greșeli încât nu trebuie să te străduiești deloc pentru a le scoate pe tapet.

I-ați văzut pe cei din USR făcând un demers concret pentru înlăturarea din funcție a primarului sau a city managerului? La primar e mai greu, recunosc, dar se poate. La city manager – pe care l-au blamat de vreo două ori în scris – e mai simplu. Există un contract între persoana care ocupă funcția și primărie, un contract în care sunt asumate niscaiva obiective (click AICI pentru aducere aminte). Trei hectare de spații verzi pe an. Ia-le de unde nu-s. „Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem, şi nu e.”, ca să păstrăm registrul livresc.

Gurile rele spun că între o parte din USR și persoane care ocupă funcția este o legătură ca între șa și cal. Poate nu e cea mai potrivită comparație. O legătură ca între lingură și farfurie, ca între bani și portofel… nu știu exact, nu am imaginație azi.

Din păcate, această comploziție face rău Constanței. În ea se complace și PSD, să nu credeți că la ei lucrurile sunt altfel.

PSD și USR puteau răsturna împreună administrația Chițac. N-au făcut-o și nu o vor face. De ce? „Facă-se voia Barosanului” (înregistrare audio AICI). Ba un drum, ba o promisiune, ba un scandal iscat pentru ca cineva din partid să-l stingă și să beneficieze. Nu e numai atât însă. Este și o abilitate politică a unor liberali care știu ce trebuie să facă pentru a ține partidul deasupra apei. Și nu o spun peiorativ. Scopul politicii este să fii la guvernare (și să faci bine, dar asta e deja altă poveste). Primarul este la grădiniță din punct de vedere al jocurilor politice, dar PNL are ași în mânecă.

Constanța are nevoie ca de aer de opoziție adevărată. Politică, în Consiliul Municipal. Singurii care fac în prezent acest onor sunt zecile de mii de cetățeni nemulțumiți – și vocea lor se aude – și puținii ziariști care mai rezistă tentațiilor și/sau amenințărilor.

Dacă-i lăsăm, praf se alege de orașul nostru.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Corpul nou de spital pe care vrea să îl construiască CJ Constanța costă mai mult decât tot bugetul instituției pe un an: 872 milioane lei

joi aug. 25 , 2022
Consiliul Județean Constanța a anunțat că vrea să construiască un corp nou de spital, lângă actualul spital județean, destinat mamelor și copiilor. Un raport de specialitate al CJC arată că proiectul costă 872.342.461 lei, TVA inclus (adică 178.758.501 milioane euro), din care construcția și montajul ajung la 460 milioane lei. […]

V-ar putea interesa și: