PSD, stăpânul limbii de lemn

Lucrarea mea de licență, susținută de la Facultatea de Litere a Universității Ovidius, a tratat tipologiile personajelor din literatura proletcultistă.

Pentru a identifica tipologiile, trebuia să citesc mult, evident. Și acum țin minte zilele în care Petru Dumitru descria bucuria cu care tinerele mame comuniste construiau Canalul Dunăre Marea Neagră. Bucurie împărtășit în două ediții ale romanului.

Prin cărțile cu care mă luptau se regăseau unele în care întâlneai un limbaj care avea să facă epocă mai târziu și care a fost numit, generic, „limbă de lemn”. Adică „un limbaj fără conținut ideatic consistent, plin de clișee”, dacă vreți o definiție.

Mai bine a descris-o George Pruteanu:

„Limba de lemn este opusul transparenţei, ea trebuie descifrată, citită printre rînduri. Limba de lemn ascunde realitatea, pe care o încapsulează în formulele prefabricate ale doctrinei despre CUM TREBUIE SĂ FIE REALITATEA.”

Pe 27 ianuarie, am citit o informare, culmea, pe Facebook, a PSD Constanța, care mi-a adus aminte de această limbă.

În ea s-a vorbit despre „prioritizarea nevoilor fiecărei comunități”, „îmbunătățirea activității în județ”, „dezbaterea tuturor punctelor prevăzute”, „sprijin consistent în pregătirea și derularea programelor de dezvoltare” și, cireașa de pe tort, „sprijin reciproc pentru a-și materializa dezideratele”.

Iată mesajul în întregime:

„Ieri, 27 ianuarie, a avut loc întâlnirea lunară dintre președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe și primarii PSD din județul Constanța. Toate UAT-urile au fost reprezentate de primari, cu trei excepții, pentru acestea fiind delegați viceprimari sau secretari. Scopul întâlnirii a fost acela de a îmbunătăți activitatea din județ, de a prioritiza și rezolva nevoile fiecărei comunități, de a discuta noi proiecte și, în general, de a organiza și îmbunătăți activitatea în județ. Deși agenda de lucru a ședinței a fost foarte încărcată, s-au dezbătut toate punctele prevăzute. Primarii vor primi un sprijin consistent în pregătirea și derularea programelor de dezvoltare a localităților.

Dorința de a schimba viața oamenilor în bine este pe ordinea de zi a PSD. În acest sens primarii, organizațiile județene PSD și președintele PSD Constanța se vor sprijini reciproc pentru a-și materializa dezideratele.”

Nu-i așa că vă simțiți de parcă v-ați întors, pentru o clipă, în trecut?

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “PSD, stăpânul limbii de lemn

  1. daca s-ar putea reface trecutul scolar al membrilor psd o sa ne minumam ca mai vorbesc si limba asta de lemn

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Primăria Mangalia angajează referenți, inspector, psiholog

Sat Jan 29 , 2022
Primăria Municipiului Mangalia, județul Constanța, organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor contractuale de execuție, vacante de: referent treapta profesională IA – Biroul parcuri și spații verzi; inspector de specialitate gradul profesional debutant – Biroul administrarea domeniului public și privat; referent treapta profesională IA – Biroul administrarea domeniului […]