Liberalul Puiu Haşotti, fost ministru al Culturii şi fost deputat şi senator liberal timp de 20 ani, şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal, al cărui membru era încă din 1990.

„Unele atitudini politice ale PNL fie nu le pot înţelege, fie nu sunt de acord cu ele”, a anunţat, miercuri, motivul demisiei Puiu Haşotti, precizând că formațiunea de astăzi „nu mai seamănă cu cel în care m-am înscris eu”, a declarat el pentru Mediafax.

El a ţinut să precizeze că nu are de gând să se înscrie în altă formaţiune politică.

„Nu m-am înscris şi nu am de gând să mă înscriu într-un alt partid”, fără să mai facă alte comentarii.

„Nea Puiu”, cum îi spunea Radu Mazăre, s-a remarcat politic prin pupăturile pe care și le-a dat cu membrii PSD, când PNL și PSD formau USL. A fost și ministru al Culturii, fără să lase nicio urmă notabilă în județul său natal. Întrebat, pe acea vreme, de ce Cazinoul este o ruină, a spus că nu e responsabilitatea sa, ca ministru.

Cel mai mare scandal politic l-a declanșat când a participat la un miting pentru ca fostul primar PSD din Năvodari, Nicolae Matei, să fie cercetat în stare de libertate. Matei a fost mai apoi găsit vinovat și condamnat la închisoare.

A intrat în Partidul Naţional Liberal (PNL) în ianuarie 1990, ocupând pe rând funcţiile de preşedinte al Organizaţiei Municipale Constanţa a PNL, preşedinte al Filialei Judeţene Constanţa a PNL, membru în Biroul Politic al PNL şi vicepreşedinte al PNL. În 2004, a candidat la alegerile locale pentru funcţia de primar al Constanţei, câştigate din primul tur de scrutin de Radu Mazăre.

Hașotti nu a acceptat niciodată decizia partidului și a ex-președintelui Gheorghe Dragomir de a nu mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar.

Puiu Haşotti este născut pe 14 iunie 1953, la Constanţa, şi a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti în 1976. Şi-a luat doctoratul în ştiinţe istorice în 1995. Cu un an înainte a fost bursier Fulbright la San Francisco State University, numele bursei fiind scris „Fullbricht” sau „Fubright” în mai multe variante ale CV-ului său postate online, fapt care a atras atenţia presei, de la nominalizarea sa pentru funcţia de ministru al Culturii.