Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: „Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a adresat nou cuvinte extrem de acide la adresa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, în dezbaterea privind celebrarea Paștelui în același timp de către bisericile Ortodoxă și Catolică. „Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”, spune Bănescu. Acesta a scris pe Facebook, dar nu l-a numit pe IPS Teodosie.

„Discuția atât de firească ivită contextual în jurul unei teme care, tratată informat, reprezintă constant o problemă, aceea a sărbătoririi „Învierii Domnului” după un calendar corect, îndreptat, nu defazat (cu 13 zile), este o discuție dovedită recent ca mult prea subtilă, insuportabilă chiar pentru urechea fină, lăutărească a unei majorități care, fără vină, a înțeles din prima că de fapt ar fi vorba de trădarea cruntă a credinței ortodoxe, trecerea cu arme și multe bagaje teologice la catolici, unirea dogmatică și ecumenistă cu Apusul, „acel Apus”, ruperea sacrilegă de trecut și năruirea în viitorul antihristic și spulberarea Ortodoxiei carpato-danubiano-pontice”, afirmă Vasile Bănescu.

El mai spune că „zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”.

„Aceste enormități imposibil de înghițit de o minte oricât de sumar educată religios s-au dovedit a fi perfect digerabile pe scară largă. Nu o scară a virtuților, desigur. Pe această scară insalubră din dosul adevărului istoric, care duce direct la etajul ultim al „creștinismului” de tip magic, ritualist și grobian instrumentalizat, se cațără îndârjit și țipând isteric aceiași câțiva locatari ai haznalelor mediatice, vajnici apărători ai țărișoarei, ai „Bisericii” confiscate de naționalism deșănțat, ai păcii încheiate oricând în favoarea agresorului, ai minciunii travestite în adevăr. Această ostilă reacție populară & populistă față de o discuție dictată de onestitatea intelectuală și bunul-simț, reacție care îi include și pe clericii care în loc să rostească de pe solee responsabil, pedagogic și onest, adevărul referitor la calendar și la compromisul generos pe care Biserica noastră alături de alte Biserici adecvate la realitate îl face de Paști – pentru păstrarea unei punctuale unități „pascale” cu cei ce idolatrizează un calendar împăiat -, aleg încă să tacă, să ascundă sub obroc lumina unui adevăr banal, nu să-i lumineze pe cei ce nu au nicio vină că nu au studii de teologie și că nu au cercetat pe cont propriu istoria reală a creștinismului.

Alimentarea și susținerea unei anomalii calendaristice, invocând ofensator mereu abuzata Tradiție și Lumina de la Sfântul Mormânt pe care o tratezi blasfemic ca pe o minune dependentă de calendarul defazat, nu de credința curată a omului informat, destramă în timp încrederea în chiar instituția Bisericii.

Aceasta trebuie slujită și apărată realist de contaminarea cu superstiții, idolatrie de orice fel și paseisme toxice pentru credință. Această datorie aparține în cel mai înalt și onorant grad clericilor care reprezintă Biserica înaintea credincioșilor. Aceștia din urmă au dreptul să primească nu doar adevărul de credință împărtășit confesional, ci și pe cel istoric mărturisit lucid în interiorul creștinismului universal”, susține Vasile Bănescu.

În opinia sa, calendarul nu este o problemă teologică, „nu are nicio legătură cu adevărul de credință mărturisit fidel de Ortodoxie de la sinodul din Niceea până la cel din Creta (sabotat prin absență ostentativă tocmai de cei pentru care sacrificăm pascal rigoarea calendaristică), nu implică credința, ci rațiunea dăruită de Dumnezeu spre a fi folosită, nu irosită și nu trebuie să dezbine, ci să ne unească în cel mai curat spirit creștin pe drumul urmat în ritmul comun al marilor sărbători hristologice”.

„Autenticii intelectuali creștini, oameni validați de o reală operă apologetică, laicii implicați onest în viața comunității religioase care compun corpul majoritar al Bisericii, au datoria creștinească de a reacționa și a se pronunța public atunci când observă apariția și dezvoltarea unor anomalii în corpul eclezial sau derapaje care periclitează imaginea Bisericii lui Hristos, nu a unor oameni failibili și păcătoși așa cum suntem toți”, adaugă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Este al treilea atac al oficialului Patriarhiei la IPS Teodosie din ultima perioadă, după ce arhiepiscopul Tomisului a criticat propunerea privind sărbătorirea Paștelui Ortodox la aceeași dată cu Paștele Catolic.

Reamintim că fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi de la UBB au propus ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care de-a lungul timpului s-a poziționat prin mai multe declarații controversate, iar în timpul pandemiei a contestat măsurile anti-COVID impuse de autorități, a reacționat în discuția privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către întreaga creștinătate spunând că îi compătimește pe catolici, care „nu au Lumină Sfântă”: IPS Teodosie: „Paştele adevărat este unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au”

Vă recomandăm și:

Vă recomandăm și:

IPS Teodosie a dat sfaturi despre cerceii fetițelor

Cum a ajuns Mihai Lupu într-un pelerinaj în Israel alături de IPS Teodosie și cine a plătit VIDEO

De ce conducea șoferul lui IPS Teodosie cu 235 km/oră? „Trebuia să ajung la maslu. Dacă mașina a dus…”

IPS Teodosie este acum și pe Tik-Tok

IPS Teodosie nu se dezice de Vladimir Putin. Patriarhia spune că astfel s-a compromis „spectaculos și ireversibil”

ÎPS Teodosie, admirator al lui Putin, spune că „războiul va înceta în curând deoarece Dumnezeu nu lasă rugăciunile neascultate”

ÎPS Teodosie: „Domnul Putin nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. M-am minunat câtă jertfă a făcut”

ÎPS Teodosie susține că NASA a căutat microbi în potirul cu care se împărtășesc credincioșii, dar n-a găsit niciunul

ÎPS Teodosie: „Dacă este cineva afectat de covid şi în timpul acela face vaccinul, îi este fatal vaccinul. Iisus nu s-ar fi vaccinat”

IPS Teodosie a explicat de ce nu există extratereștri


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Unul din patronii Nuba, înjunghiat în fața restaurantului de un client

joi apr. 20 , 2023
Astăzi, 20 aprilie 2023, în jurul orei 15.00, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 1 au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, într-un local din Sectorul 1, a avut loc un conflict între 2 persoane”, a transmis, joi, Poliţia Capitalei. Sursa citată […]

V-ar putea interesa și: