Putin a ordonat ca armele nucleare ale Rusiei să fie puse în modul special de luptă

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului de „descurajare nucleară”, așa cum este numit, să intre în alertă maximă, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina.

O parte din arsenal a fost mutat la Moscova.

„Ţările occidentale nu doar că adoptă acţiuni inamicale împotriva ţării noastre pe plan economic, mă refer la acele sancţiuni pe care le ştie toată lumea, dar, în plus, oficialii de rang înalt din principalele state NATO fac şi declaraţii agresive împotriva ţării noastre. În acest context, îi ordon ministrului Apărării şi şefului Statului Major militar să transpună forţele de descurajare nucleară în modul special de luptă”, a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţiile RIA Novosti şi Sputnik.

Potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti, care citează Ministerul rus al Apărării, forțele strategice „sunt menite să descurajeze agresiunea împotriva Rusiei și a aliaților săi, precum și pentru a-l învinge pe agresor, inclusiv într-un război care implică folosirea armelor nucleare”.

Deși Rusia și-a redus substanțial stocurile față de vârfurile atinse în timpul Războiului Rece, aceasta păstrează în continuare cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume.

La data de astăzi, Rusia deținea aproximativ 4.447 de focoase, dintre care 1.588 sunt amplasate pe rachete balistice și baze de bombardiere grele, cu alte aproximativ 977 de focoase strategice și 1.912 focoase non-strategice în rezervă, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists.

ICBM-urile (Intercontinental Ballistic Missile) au o rază de acțiune de cel puțin 5.000 d kilometri și pot atinge o viteză maximă de 6,5 km pe secundă în aproximativ 10 minute de la lansare, ceea ce înseamnă că armele ar putea ajunge în Marea Britanie din Rusia în 20 de minute.

Cine sunt țările care au arme nucleare

Amele nucleare au fost folosite doar de două ori, amândouă în jurul încheierii celui de-Al Doilea Război Mondial. De atunci, arme nucleare au fost detonate de peste 2000 de ori pentru testarea și demonstrarea scopurilor lor. Singurele țări cunoscute că au detonat asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare.

Alte țări variate pot deține arme nucleare, dar nu au recunoscut acest lucru în public, sau altele recunosc posesia lor neverificată.

Spre exemplu, Israelul are sisteme de aeropurtate moderne și pare să aibă un program nuclear extensiv; Coreea de Nord a declarat că are capabilități nucleare (deși a făcut câteva declarații schimbătoare în legătură cu oprirea programului său de armament nuclear, de multe ori în funcție de clima politică din acel moment) și a realizat primul său test nuclear pe 9 octombrie 2006; și Iranul este acuzat la momentul de față de un număr de guverne cum că ar vrea să dezvolte capabilități nucleare, deși guvernul iranian spune că activitățile sale nucleare, cum ar fi îmbogățirea uraniului, sunt pentru scopuri pașnice.

Sursă foto: Twitter

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Ucraina și Rusia încep negocierile luni dimineață

Dum feb. 27 , 2022
Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor avea loc luni, a spus viceministrul de Interne al Ucrainei, Evgeny Yenin, citat de CNN. Acesta a declarat că discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene vor avea loc luni dimineață, ora locală. Biroul președintelui Volodimir Zelenski a declarat că președintele Belarus Aleksander Lukașenko l-a […]