Racul, broasca și o știucă, la conducerea orașului Constanța. Minunea a durat 7 luni

Iată componența comisiilor permanente de specialitate ale Consiliului Local Constanța
Consilierii PNL și USR PLUS au pozat împreună, la începutul mandatului. După fix 7 luni, lanțul de iubire s-a rupt

Alexandru Donici ar trebui să fie mândru. El este autorul celebrei fabule „Racul broasca și o știucă”, una actuală și astăzi. De fapt, mai actuală decât niciodată. Cel puțin pentru ce se întâmplă în Constanța.

Înainte de explicații, iată poezia:

„Racul, broasca și o știucă
Într-o zi s-au apucat
De pe mal în iaz s-aducă
Un sac cu grâu încărcat.
Și la el toți se înhamă:
Trag, întind, dar iau de samă
Că sacul stă neclintit,
Căci se trăgea neunit.
Racul înapoi se da,
Broasca tot în sus sălta,
Știuca foarte se izbea
Și nimic nu isprăvea.
Nu știu cine-i vinovat;
Însă, pe cât am aflat,
Sacul în iaz nu s-au tras,
Ci tot pe loc au rămas.

Așa-i și la omenire,
Când în obște nu-i unire:
Nici o treabă nu se face
Cu izbândă și cu pace.”

Iată și ce s-a întâmplat azi. Cu puțin timp înainte de ședința de consiliu local, USR a trimis un comunicat de presă prin care anunța că boicotează ședința. A explicat și de ce. Sunt 9 puncte, pe care le puteți citi mai jos. De ce tocmai acum, la 7 luni de la învestirea consiliului local? Explicațiile sunt tot în acel text.

Boicotul nu prea a funcționat. Proiectele de hotărâre inițiate de către primar au fost adoptate cu votul PSD. Singurele care nu pot trece sunt cele de patrimoniu, unde este nevoie de majoritate absolută. PSD a votat, dar fără a uita să critice atât USR, cât și PNL, prin vocea liderului consilierilor, Costin Răsăuțeanu.

Iată ce spune:

„7 luni. Atât a durat frăția incompetenței Chițac-PNL-USR.

Eșecul administratiei PNL-USR s-a dovedit astazi când orasul nostru era sa fie lăsat pur și simplu de izbeliște!

Domnule Chițac, constănțenii au putut să vadă cum arată ipocrizia, lipsa de maturitate și nepăsarea actualei coaliții PNL-USR.

Ați propus, din nou, proiecte care nu respectă legea! Este inadmisibil!

Dezastrul produs de incompetenții care se află la conducerea orașului nu mai poate fi trecut cu vederea!

USR-PLUS trebuie să își asume că sunt la butoane și să nu mai fuga din ședințele consiliului local!

Asta arată iresponsabilitate!

Constanța arată groaznic, Constanța este paralizată, Constanța este guvernată de grupuri de interese care parazitează orașul.

Grupul consilierilor PSD a votat pentru toate proiectele de interes local, a votat pentru Constanța și constănțeni. Am votat pentru proiectele demarate de administrația PSD.

Vom pune întotdeauna interesul orașului și al constănțenilor înaintea interesului personal sau de partid.

Acesta este spiritul unei clase politice responsabile și mature!”

Mai jos aveți și motivele de nemulțumire ale USR:

„Pentru o guvernare locală coerentă care să ducă la dezvoltarea economică atât de necesară orașului este nevoie de o susținere politică conformă cu votul exprimat de către constănțeni în cadrul alegerilor din septembrie 2020. În acest sens am încheiat un acord de colaborare cu PNL, am dezbătut diverse situații, am agreat anumite soluții și, nu în ultimul rând, ne-am exprimat principiile de la care nu suntem dispuși să ne abatem.

La șapte luni de la preluarea mandatelor constatăm că cele menționate mai sus sunt încălcate în mod repetat și din ce în ce mai des, în detrimentul tratării cu respect a partenerului de guvernare locală USR PLUS.

În consecință, ca ultim resort al invitatiei la dialog, colaborare si respect, consilierii locali USR PLUS nu vor participa la ședința Consiliului Local de astăzi, 28 mai 2021.

Este o modalitate prin care înțelegem să cerem partenerilor noștri din PNL să nu uite ceea ce am promis că vom realiza împreună pentru constănțeni:

1.Transparență

Programul politic stipulează ca în primele 6 luni Primăria Constanța să regândească procedurile de lucru din administrația locală pentru a putea fi digitalizate într-un procent cât mai mare și să fie disponibile atât online cât și fizic, la ghiseu. Din păcate, în aceste 6 luni nu s-a schimbat nimic. Avem aceleași proceduri birocratice greoaie, hârtii plimbate și aparatură învechită.

2. Audit extern

Ne-am asumat în campanie realizarea unui audit extern al departamentelor din primărie dar s-a optat pentru ideea unei evaluări interne, ceea ce a dus la situația în care persoane din vechile guvernări, care nu mai au ce căuta în Primăria Constanța, sunt în prezent oameni de bază ai actualei administrații.

3. Colaborare

Pentru a avea o coaliție funcțională trebuie să respectăm regulile și atribuțiile care au fost stabilite la începutul mandatului. Am ajuns acum în situația în care atribuțiile viceprimarului USR PLUS sunt exercitate de către diferiți funcționari și alte persoane din anturajul primarului Constanței. Această dezordine administrativă face dificilă urmărirea implementării proiectelor și îndeplinirea obiectivelor asumate.

4. Predictibilitate

Avem nevoie de o administrație predictibilă și de un dialog constant cu cetățenii. S-au luat o serie de decizii în această perioadă, uneori fără studii și consultări publice care să demonstreze eficiența sau necesitatea implementării lor. Aceste proiecte s-au dovedit a nu fi cele mai bune pentru locuitorii orașului. Spre exemplu, instituirea unui număr foarte mare de sensuri unice care au contribuit la aglomerarea traficului din Constanța.

5. Urbanism pentru oameni

Cazul de la “Lupoaică” este elocvent. Am promis în campania electorală că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a opri construcția din aceasta zonă. Consilierii USR PLUS au depus un proiect de expropriere a întregii zone dar acesta este blocat la nivelul aparatului birocratic al primarului.

6. Servicii publice la prețuri decente

Orașul verde promis în campanie s-a tranformat într-o junglă urbană la propriu deoarece, în momentul actual, nu există o firmă care să se ocupe de spațiile verzi. Nu putem lăsa vegetația să crească fără toaletări periodice. Au fost 7 luni în care primăria putea rezolva problema întreținerii spațiilor verzi prin renegocierea și reînnoirea contractului cu firma care s-a ocupat până acum de acest proces esențial pentru constănțeni. Între timp s-ar fi putut iniția noi licitații pentru a găsi soluțiile potrivite pentru orașul nostru.

7. Dialogul cu cetățenii

Acesta nu ar trebui realizat prin intermediul unor funcționari, de la volanul mașinii sau prin intermediul vreunei asociații. În primărie trebuie respectate atribuțiile ce îi revin fiecăruia. De aceea comunicarea publică trebuie lăsată în seama primarului, a viceprimarilor și a departamentului de comunicare.

8. Guvernare fără PSD

Am transmis constănțenilor mesajul clar că trimitem PSD la groapa de gunoi a politicii din România dar cum poți face asta când din echipa ta fac parte apropiați de-ai lui Nicușor Constantinescu, Liviu Dragnea, Decebal Făgădău și Radu Mazăre?

9. Concursuri corecte pentru funcțiile publice

Primăria Constanța, până la acest moment, a mimat această idee. S-a adoptat procedura transferului între instituții, fără a scoate la concurs posturi importante din Primăria Constanța.

Având în vedere cele expuse, USR PLUS trage un semnal de alarmă și nu va participa la ședința de azi, 28 mai, a Consiliului Local. Programul de guvernare locală și principiile pe care ni le-am asumat la preluarea mandatelor sunt mai presus de orice. Solicităm partenerilor de guvernare din PNL să își revizuiască politica în relație cu Primaria și să înțeleagă faptul că obiectivele guvernării locale nu pot fi realizate fără respectarea unui parteneriat echitabil cu USR PLUS.”

Concluzia? Trăim într-un oraș tare trist, care are un viitor sumbru, dacă cele două partide care au câștigat alegerile nu se pot înțelege și, după 7 luni, se ajunge la boicotarea ședințelor de consiliu local. Pe noi, constănțenii, nu ne interesează a cui e vina, de ce nu merg lucrurile. Dacă nu sunteți în stare să le urniți, ar trebui să vă dați demisiile. Toți. Și PNL, și USR, și PSD!

Zen Residence
energia residenceOne thought on “Racul, broasca și o știucă, la conducerea orașului Constanța. Minunea a durat 7 luni

  1. In loc de absentarea de la sedinte, cred ca e mai onorabil ca USR sa voteze argumentat impotriva, acolo unde prevederile protocolului de colaborare locala sunt incalcate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Dimineață, Spitalul Mangalia anunța că nu mai are niciun bolnav covid. Seara avea 6

Fri May 28 , 2021
Cu bucurie, Spitalul Municipal Mangalia a anunțat, vineri dimineață, că a externat ultimul pacient infectat cu virusul SARS Cov 2. Pacientul era vindecat. „De acum, ne apucam temeinic de curatenie, igienizam, nebulizam, sterilizam fiecare coltisor in parte pentru a putea reveni la activitatea de dinaintea inceperii acestei pandemii si pentru […]
spital mangalia