Radu Cristian, primar Mangalia: „Am ales pragurile minime de impozitare pentru clădiri și terenuri, astfel încât să nu afectăm prea mult bugetul contribuabililor”

Primarul Radu Cristian duce un cofrag cu ouă unei familii nevoiașe
Primarul Radu Cristian duce un cofrag cu ouă unei familii nevoiașe

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, într-o ședință ordinară, mai multe proiecte de hotărâre privind taxele și impozite locale pe anul viitor, taxa specială de dezvoltare și promovare turistică, precum și taxa de stațiune.

Conform ultimelor reglementări privind Codul Fiscal, impozitul/taxa pe clădiri în cazul clădirilor rezidențiale și clădirilor-anexă aferente, deținute de persoane fizice și persoane juridice, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, cuprinsă în studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

Impozitul/taxa pe clădiri în cazul clădirilor nerezidențiale și clădirilor-anexă aferente, deținute de persoane fizice și persoane juridice, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,5% la valoarea impozabilă a clădirii, dacă proprietarul acesteia a depus un raport de evaluare a imobilului. În cazul nedepunerii raportului de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, acesta se calculează prin aplicarea cotei de 2% la valoarea impozabilă.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice/juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% la valoarea impozabilă a clădirii.

„Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023 s-a votat anul acesta mai repede, ca urmare a noii legislații în domeniu adoptată recent la nivel guvernamental. Am ales pragurile minime de impozitare pentru clădiri și terenuri, astfel încât să nu afectăm prea mult bugetul contribuabililor, care se confruntă de la lună la lună cu alte probleme financiare cauzate de prețurile mari la utilități”, a declarat primarul Radu Cristian.

Conform aceluiași document, pentru clădirile neîngrijite situate în intravilanul localității, impozitul se majorează cu până la 500%, conform legislației în vigoare.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Droguri găsite la două persoane care erau cazate în Olimp

lun sept. 19 , 2022
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, au pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc. Un bărbat a fost reținut. […]

V-ar putea interesa și: