Radu Mazăre, eliberat mai repede din închisoare și pentru că s-a recalificat profesional în îngrijitor de spații verzi

Radu Mazăre a convins instanța că poate fi eliberat condiționat din închisoare. Magistrații au recunoscut că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar au apreciat că acesta a fost recompensat pentru bună purtare și s-a recalificat profesional în îngrijitor de spații verzi.

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că întreaga sa conduită din penitenciar dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia şi în dosarul Polaris, el executând cinci ani din această pedeapsă.

Tribunalul Ilfov precizează, în motivarea transmisă News.ro, că dispoziţiile legale privind eliberarea condiţionată sunt mai favorabile condamnatului.

„A fost condamnat definitiv pentru fapte comise sub imperiul legii penale vechi. Prin urmare, dispoziţiile procedurale ale art. 587 Cod procedură penală au fost just aplicate în cauză (procedura fiind de imediată aplicare în lipsa unor dispoziţii legale contrare) coroborate însă cu prevederile Codului penal din 1969 şi nu cu cele ale Codului penal în vigoare, întrucât legea materială nu este de imediată aplicare, ci supusă principiului legii mai favorabile”, explică Tribunalul Ilfov. 

Tribunalul a considerat, în dezacord cu instanţa de fond, că solicitarea de eliberare condiţionată este întemeiată.

„Este real ceea ce a subliniat judecătoria, respectiv că întrunirea eventuală a fracţiei minime prevăzute de lege ori chiar a tuturor criteriilor prevăzute de art. 59 alin. 1-3 din vechiul Cod penal nu creează pentru condamnat un drept de liberare condiţionată, ci doar o vocaţie, instanţa de judecată competentă fiind singura în măsură să aprecieze dacă, într-adevăr, deţinutul a dat dovezi temeinice de îndreptare, dacă scopul pedepsei, conform art. 52 din vechiul Cod penal, a fost atins şi, prin urmare, dacă este oportună liberarea condiţionată a acestuia”, se arată în motivare. 

Instanţa a menţionat că Mazăre a fost recompensat de 27 de ori în penitenciar şi nu a fost sancţionat disciplinar. 

„Contrar argumentelor primei instanţe, instanţa de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susţin concluzia că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condiţiile în care acesta nu a fost sancţionat disciplinar pe întreaga perioadă de detenţie, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanţă) şi i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”, se mai precizează în document. 

De asemenea, caracterizarea făcută de Penitenciarul Jilava lui Radu Mazăre arată că „a participat activ la activităţi semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activităţi tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral-religioase, stagii de practică). A beneficiat de consiliere educaţională, moral-religioasă, socială şi psihologică. În prezent este inclus la programul de pregătire pentru liberare”.

Totodată, Radu Mazăre a participat şi a absolvit un curs de recalificare profesională de îngrijitor de spaţii verzi. 

Tribunalul Ilfov a mai arătat, în motivare, că infracţiunile pentru care a fost condamnat Radu Mazăre sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că pedeapsa rămasă poate fi executată şi în libertate. 

”Este adevărat că infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave şi că prejudiciile produse prin săvârşirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucţie al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menţinerea persoanei condamnate în detenţie”, se mai arată în motivare. 

Recomandare:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Stelian Ion: „Statul patronat de Iohannis a mai înregistrat un eșec răsunător: organizarea alegerilor comasate”

joi iun. 13 , 2024
Stelian Ion, președintele USR Constanța, a declarat astăzi că „statul patronat de Iohannis a mai înregistrat un eșec răsunător: organizarea alegerilor comasate.” „Sutele de președinți de secții de votare ținuți în soare ore în șir să ajungă să predea procesele verbale, completarea eronată – intenționată sau nu – a proceselor […]

V-ar putea interesa și: