Rafila vrea Paști fără restricții, dar spune că va veni cu siguranță și valul 6

alexandru-rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că îşi doreşte ca sărbătorile de Paşte să fie fără restricţii, dar că ridicarea acestora se va face treptat. De asemenea, a afirmat că un nou val, al șaselea, va veni cu siguranță.

Rafila a declarat într-o conferinţă de presă, că o primă măsură care ar putea fi luată se referă la renunţarea la purtarea măştii de protecţie în exterior. 

„O primă măsură va fi legată de renunţarea la utilizarea măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile extrem de aglomerate, e o măsură de bun simţ, şi ulterior alte măsuri. Din punctul meu de vedere trebuie să permită reîntoarcerea la o activitate economică şi socială normală şi mai ales predictibilitatea organizării diferitelor tipuri de activităţi economice în perioada următoare. Săptămâna trecută chiar am aprobat ordinul acela de constituire a unui Comitet Consultativ cu reprezentanţii diverselor industrii încât să putem să luăm aceste măsuri după consultare cu dânşii, concertat, sigur măsurile trebuie luate prin decizia Guvernului României, nu e vorba doar de Ministerul Sănătăţii, dar ne dorim să avem un calendar clar şi care să ţină cont de nişte indicatori măsurabil. Una este să vrei şi altceva este să menţii sustenabil o anumită decizie cât mai mult timp sau definitiv aşa cum ne dorim cu toţii”, a transmis Alexandru Rafila. 

El a precizat că măsurile de relaxare trebuie luate gradual. 

„Măsurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual, mai ales că suntem într-o situaţie în care scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu o scădere la fel de rapidă a numărului de cazuri internate în spital şi mai puţin s-a corelat cu numărul de cazuri care este înregistrat în secţiile de Terapie Intensivă. Ne-am cantonat în jurul a 1100 de cazuri în secţiile de Terapie Intensivă şi aşteptăm ca şi aceşti indicatori să intră într-o scădere constantă încât să permită ridicarea acestor măsuri, grija totdeauna este legată de asigurarea capacităţii de acordare a asistenţei medicale şi în mod evident nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări şi noi vrem acest lucru şi Guvernul vrea acest lucru, dar lucrul ăsta trebuie făcut echilibrat şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că îşi doreşte ca sărbătorile de Paşte să aibă loc fără niciun fel de restricţii. 

„În continuare trebuie să vedem un timp cum funcţionează măsurile. Vă dau un exemplu. Dacă, de exemplu, se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creşterii numărului de cazuri sau nu are. Nu are impact atunci mergem la pasul următor. Dacă scoţi toate măsurile într-o singură etapă, există un risc de rebound, reîntoarcere şi nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrurile acestea echilibrat şi etapizat. Că o să fie două etape sau trei etape asta nu am de unde să ştiu, eu sper să fie cât mai puţine etape şi lucrurile să se întâmple cât mai repede, dar cu echilibru şi cu profesionalism cred că putem să depăşim împreună aceste săptămâni de nerăbdare, care sunt justificate. Şi eu îmi doresc să putem să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a transmis Alexandru Rafila. 

El a menţionat că un indicator important pentru luarea măsurilor de relaxare este numărul persoanelor internate la ATI, acest procent trebuie să ajungă sub 50%. În prezent, sunt 1800 de paturi de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID, iar numărul celor internaţi trebuie să scadă sub 900.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că un nou val pandemic va exista, dar nu crede că acesta va pune probleme sistemului de sănătate şi consideră nu va mai afecta viaţa economică şi socială.

„Totdeauna trebuie să pui în balanţă, aşa cum punem Ia infecţia gripală, posibilitatea apariţiei unei epidemii sau a unui noi val pandemic dacă discutăm despre această tulpină. Pe măsură ce va trece timpul, cred că vom putea să vă dăm mai multe detalii din două puncte de vedere, să vedem ce se va întâmpla în ceea ce priveşte emergenţa tulpinilor nou apărute, adică apar tulpini noi permanent, dar ele nu au putere, adică nu reuşesc să aibă o transmisibilitate care să pună probleme. Deocamdată nu ştim, tulpini noi vor apărea, nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile, să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de anticorpii pe care populaţia îi are în urmă bolii sau îmbolnăvirii sau în urma vaccinării şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 

El a precizat că nu crede că se mai pune problema unui val pandemic care să pună probleme sistemului de sănătate. 

„Acum ştim ce avem de făcut, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemic, adică el va exista, dar nu a unui val pandemic, care se pună probleme sistemului de sănătate, în general, şi sistemului de sănătate publică şi ameninţării, afectării  vieţii economice şi sociale. Cred că asta e important, nu dacă vor mai fi îmbolnăviri, îmbolnăviri vor mai fi, avem şi gripă în fiecare an, problema este dacă acest lucru pune sau nu probleme funcţionării normale a societăţii”, a explicat Rafila.

Întrebat dacă vaccinarea anti-COVID ar putea deveni anuală, ministrul Sănătăţii a răspuns:

„Este posibil, luăm în calcul în cazul în care această vaccinare va continua şi personal cred că va continua să fie făcută de rutină în cabinetele medicilor de familie, fie că discutăm de populaţia generală, cât mai ales despre categoriile la risc”.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Wonder of the Seas, cea mai mare navă de croazieră din lume, este gata să-și primească primii pasageri. De ce nu va ajunge niciodată în Portul Constanța FOTO

Mon Feb 21 , 2022
Cea mai mare navă de croazieră din lume este gata să-și primească primii pasageri