Rail2Sea și ViaCarpathia, susținute de Klaus Iohannis. Marian Crușoveanu: „Sunt proiecte de natură strategică pentru țara noastră”

La summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la Sofia, președintele Klaus Iohannis a susținut proiectele strategice pentru România, denumite #Rail2Sea și #ViaCarpathia, a anunțat deputatul liberal Marian Crușoveanu.

Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politico-diplomatică ce reunește liderii celor 12 state membre UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

Președintele Klaus Iohannis a participat la cel de-al șaselea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) desfășurat la Sofia, în 8-9 iulie 2021 și a accentuat prioritatea României privind implementarea a două mari proiecte de importanță economică și strategică:

  • Rail2Sea, cale ferată care unește porturile Gdansk și Constanța
  • Via Carpathia, autostrada care leagă Marea Neagră de Marea Baltică.

„Realizarea acestor coridoare de infrastructură de transport, pe traseul fostei cortine de fier, va avea rolul de a întări relațiile comerciale, dar va fi si un suport suplimentar de deplasare a forțelor și echipamentelor militare. Aș sublinia că astfel de proiecte sunt de natură strategică pentru țara noastră și urmăresc, pe lângă aspectele de apărare, puncte importante de dezvoltare economică între diferite zone și state UE, prin creșterea interconectivității și prin consolidarea legăturilor transatlantice în domeniile cheie, precum: energie, transporturi și digital.”, a subliniat Marian Crușoveanu.

La granița de est a NATO și UE , țara noastră are un rol strategic esențial, fiind un pilon principal de stabilitate și securitate a subliniat deputatul liberal.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.