RAJA Constanța: absorbție 100% a fondurilor europene

Felix Stroe, director general SC RA

Felix Stroe, director general SC RA

Gradul de absorbție a fondurilor europene de către SC RAJA SA Constața va fi, până la finalul anului acesta, de 100%. Este declarația-promisiune făcută de directorul general al companiei, Felix Stroe.

Cifra este importantă pentru că se traduce în investiții în rețeaua de apă și de canalizare din zonele unde operează societatea, investiții care nu ar fi putut să fie realizate mult timp de acum înainte din fondurile societății sau ale unităților administrative teritoriale.

Felix Stroe a precizat că, în cadrul Programului Operaţional de Mediu 2007-2015, RAJA a dezvoltat proiecte în valoare totală de 1.251.916.173 de lei, din care contribuţia sa proprie a fost de 241.108.344 de lei. Există cinci mari proiecte a căror implementare fie a fost deja finalizată, fie este într-un stadiu foarte avansat şi se vor recepţiona până la finele anului: „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“, „Reabilitarea Staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“, „Canalizare menajeră, comuna Valu lui Traian, etala a III-a Constanţa“, „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov“ şi „Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“. Aceste cinci mari proiecte includ 51 de contracte de lucrări, din care 33 au fost deja finalizate.

„Programul se apropie de final şi se va finaliza cu succes, un succes pentru care s-a muncit şi se munceşte foarte mult. Trebuie subliniată contribuţia RAJA la aceste investiţii, care s-a făcut printr-un împrumut foarte avantajos la B.E.R.D., dar şi din resurse proprii. 2015 va fi încheiat pe plus, cu un singur credit, cel pentru co-finanţarea proiectelor europene, niciunul comercial“, a declarat Felix Stroe.

Lucrurile nu se opresc aici. Urmează faza POIM (Proiecte Operaţionale Investiţii Mari), finanţabile pe exerciţiul 2015 – 2020. „Există deja un studiu de fezabilitate pe care acum îl discutăm, care include proiecte de peste 450 de milioane de euro. Dacă adunăm proiectele realizate în perioada de preaderare, cu cele pe P.O.S. Mediu şi POIM, se trece de un miliard de euro“, a mai explicat directorul general al RAJA. „Suntem singura companie din ţară cu o Direcţie de dezvoltare şi finanţare externă, cu 100 de angajaţi, şcoliţi, cunoscători a două-trei limbi străine. Direcţia funcţionează din 2009, iar oamenii se pregătesc timp de 35 săptămâni/an, cu profesori de la Bucureşti, care le predau noţiuni de întocmire a contractelor europene“, a explicat șeful RAJA.

Nu toate lucrurile sunt însă roz. Tratatul României de aderare la Uniunea Europeană spune că, până pe 31 decembrie 2015, unitățile administrativ-teritoriale trebuie să racordeze la instalația de apă curentă fiecare curte din respectiva localitate, în caz contrar statul va plăti o amendă între 10.000 și 130.000 de euro pe zi pentru fiecare localitate neconformă. Unul dintre exemplele pozitive este Medgidia. ”Luăm ca exemplu un singur contract pe care l-am avut la Medgidia. În cadrul lucrărilor de reabilitate foraje și extindere rețea de apă/canalizare, contribuția RAJA a fost de 1.084.626 de lei, iar primăria a pus 54.000 de lei. Iată ce diferență între contribuția unității administrativ-teritoriale și cea a operatorului regional. Aceste lucrări au fost un real ajutor pentru comunități, care au dat sume infime, într-un proiect de aproape 4 milioane de lei. Iată care este rolul benefic al operatorului regional”, a explicat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

Despre exemplele negative nu s-a discutat în amănunt. Cert este că alimentarea cu apă a devenit o prioritate pentru Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării Regionale. Timpul și Comisia Europeană nu mai au răbdare.

Rețineți și o altă dată: 31 decembrie 2018. Până atunci toate localitățile va trebuie să fie racordate la stații de epurare și fosele septice vor fi interzise.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.