SC RAJA SA a inaugurat, vineri, noua stația de epurare din zona de est a Medgidiei, cea de-a doua investiție RAJA în municipiu, după reabilitarea rețelei de apă și extinderea rețelei de canalizare. La Medgidia, operatorul regional de distribuție a apei a realizat investiții de peste 36 de milioane de lei, începând cu anul 2010
La eveniment au fost prezenți oficiali ai Ministerului Fondurilor Europene, precum și directorul S.C. RAJA S.A, Felix Stroe și primarul Marian Iordache împreună cu viceprimarul Luminița Vlădescu. Panglica noii stații de epurare a fost tăiată de oficialii prezenți, momentul fiind urmat de o prezentare amănunțită a sistemelor cu care operează stația de epurare. Noua stație are o capacitate pentru 66.500 locuitori și asigură tratarea apelor uzate din Medgidia.
Apele menajere trec prin sisteme moderne, la standarde europene – treaptă de epurare mecanică, epurare biologică și terțiară și treaptă de tratare a nămolului rezultat în procesul de epurare, care asigură separarea și îndepărtarea elementelor impure conținute de apele uzate, pentru a se situa în limitele admise de lege. Mai exact, apa rezultată în urma procesului de epurare relizat de noua stație din Medgidia, care este deversată în Canalul Dunăre – Marea Negră, este o apă curată, sigură pentru mediul înconjurător.
„În cadrul Programul Operaţional Sectorial de Mediu, în oraşul Medgidia, RAJA s-a implicat puternic. A realizat investiţii în sectorul de apă şi canalizare şi practic a reconstruit de la zero o staţie de epurare modernă, cu toate treptele de epurare, o staţie care contribuie hotărâtor la realizarea unui mediu curat, un mediu sănătos pentru copiii noştri şi mai ales la conformarea municipiului Medgidia pe cerinţele tratatului de aderare privind accesul la apă, la canalizare şi la epurare pentru un mediu curat. RAJA şi-a făcut absorbţia de fonduri europene de 100%. Sunt lucruri care se văd, lucruri care există, funcţionează. Noi venim cu fapte concrete”, a ”, a precizat directorul general al companiei de apă RAJA, Felix Stroe.
În cadrul conferinței de presă au fost prezentate și normele europene la care toate localitățile din România trebuie să se alinieze până la data de 31 decembrie 2018, care reglementează o epurare corespunzătoare a apelor uzate din localitățile cu 2000 – 10.000 de locuitori.
De asemenea, directorul general Felix Stroe a vorbit și despre prețul apei.