Război cibernetic. Rușii au atacat România

Astăzi, 29 aprilie, polițiștii din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe site-uri guvernamentale din România precum și site-ul unei instituții financiare au fost țintele unui atac informatic de tip „Distributed Denial of Service-DDOS”.

Acest este un tip de atac informatic prin care atacatorul încearcă să facă imposibilă livrarea unui serviciu, prin împiedicarea accesului la respectivul serviciu.

De regulă, aceste atacuri se realizează prin suprasolicitarea unui sistem informatic cu cereri de date, sistemul în cauză fiind în imposibilitatea de a livra serviciile pe care le oferea în mod normal.

„Din datele obținute până în prezent, a rezultat faptul că atacurile informatice în cauză au fost revendicate de o grupare infracțională cunoscută în mediul online cu denumirea KillNet. Astfel, pe canalul aparținând acestei grupări (killnet_official) de pe platforma Telegram a fost publicat un anunț prin care sunt promovate atacurile DDOS în cauză.”, au precizat reprezentanții IGPR.

Sesizarea a fost înaintată către D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în vederea efectuării de cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de perturbare a funcționării sistemelor informatice, faptă prev. și ped. de art. 363 Cod Penal și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, faptă prev. și ped. de art. 365 Cod Penal.

Atacuri pe bandă rulantă

Site-urile web ale Ministerului de Interne din Cehia, inclusiv cele ale Poliției și ale Departamentelor de pompieri au fost inaccesibile în data de 27 aprilie din cauza unui atac cibernetic al Killnet.

Cu o săptămână în urmă au fost afectate site-urile web ale Căii ferate cehe, ale unor aeroporturi regionale și un portal al administrației publice.

Luna trecută, hackerii ruşi Killnet au difuzat un videoclip în care susţin că au spart site-ul grupului Anonymous care a declarat război cibernetic Rusiei, potrivit marţi agenţiei RIA Novosti, citată de Agerpres.

Programatorii au înregistrat un mesaj video anonim în care îi îndemnau pe ruși să nu creadă falsurile publicate pe internet și îi îndemnau să nu intre în panică pe fondul evenimentelor din Ucraina.

„Tot ce se întâmplă acum în lume (…) trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu”, iar vina pentru aceasta este a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a actualelor autorităţi ucrainene, se subliniază în videoclipul postat online.

„Foarte curând acest conflict se va termina, vom găsi pacea. Nu-ţi fie teamă, Rusia, nimeni şi nimic nu te poate ameninţa. Hackeri Anonymous, începeţi să vă restabiliţi site-ul, arată foarte jalnic pe fondul ameninţărilor voastre la adresa ţării noastre”, se mai spunea în videoclip.

Grupul Killnet a fost creat relativ recent, scrie TheDailyLyrics.eu. Prima postare de pe canalul lor oficial de Telegram este datată 23 ianuarie 2022. Apoi programatorii au raportat despre ultimele pregătiri pentru site: „Killnet este în ultima etapă de dezvoltare — lansare pe 31 ianuarie.

Ce este Killnet

Killnet are mai multe domenii (io, org, online, tech, net). Potrivit autorilor înșiși, sarcina lor este să protejeze datele computerului clientului de atacurile hackerilor. Programatorii își numesc serviciul „primul botnet descentralizat din lume”; (conectând roboți la mai multe mașini din rețeaua zombie pentru a le infecta cu malware – nota ed.).

„Datele dumneavoastră nu mai sunt stocate în baze de date terțe și nu sunt transferate către părți sub formă de găzduire și servere. Botnetul nostru folosește cea mai recentă tehnologie WEB3. Datele dvs. sunt stocate distribuite în întregul Blockchain și nu sunt disponibile pentru aplicarea legii” asigură hackerii, potrivit TheDailyLyrics.eu.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

PSD spune că Ovanesian și Chițac au făcut „proiecte pe genunchi, cu iz penal”

Fri Apr 29 , 2022
PSD Constanța a anunțat vineri că, datorită implicării și solicitărilor grupului consilierilor săi locali, au fost retrase de pe ordinea de zi proiectele de hotărâre care vizau concesionarea piețelor, cât și retragerea dreptului de folosință a spațiilor Uniunii Artiștilor Plastici. „Că tot ne întrebam, amar, „Ce mai urmează?”, primarul a […]