Război în Israel. 900 de români nu se pot întoarce acasă COMPLETARE

Sursă foto: Twitter

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că a lansat „Operaţiunea Al-Aqsa Flood” împotriva Israelului. „Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei”, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam. Peste 2.500 de rachete au fost lansate. Ministrul israelian al Apărării anunţă stare de război şi afirmă că Hamas a făcut o mare greşeală. Statul evreu a ripostat şi a anunţat lansarea operaţiunii Sabia de Fier. „Suntem în război şi vom câştiga”, afirmă premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj adresat israelienilor. Ultimul bilanţ al confruntărilor arată 300 de morţi de cele două părţi. 900 de turiști și călători români sunt astăzi în Israel. Ministerul de Externe cere românilor să evite călătoriile în Israel.

MAE atenționează cetățenii români care intenționează să călătorească în statul Israel să își reprogrameze călătoria.

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a mai transmis MAE. De asemenea, numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv este +972 54 5643279, iar cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038.

Ministerul Turismului din Israel pune la dispoziție un birou virtual de informare și îndrumare a turistilor si profesionistilor din turism. Biroul de turism virtual – întrebări doar pe WhatsApp sau prin e-mail +972-55-972-6931, virtual@goisrael.gov.il.

Potrivit Ministerului israelian al Turismului, în prezent, aproape 130.000 de turiști străini se află în Israel și niciunul dintre aceștia nu a fost rănit în urma atacurilor. Aeroportul Ben Gurion este deschis și funcționează, dar punctul de trecere al frontierei Allenby Bridge (trecerea terestră din Iordania în Israel) va fi închis pentru următoarele 24 de ore. Toate celelalte puncte de trecere ale frontierei terestre sunt deschise.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) monitorizează cu atenție și preocupare situația din sudul Israelului, unde au avut loc atacuri ale grupării Hamas. În prezent, regiunea se confruntă cu o situație puternic conflictuală, iar siguranța turiștilor reprezintă prioritatea noastră principală. În Israel a fost decretată stare de urgență, iar Ministerul israelian al Turismului recomandă evitarea tururilor în toată țara. Pasagerilor care sosesc prin intermediul croazierelor li se recomandă să rămână pe nave, iar tuturor celorlalți turiști, să stea în hotelurile lor.

La ora actuală, în Israel se află circa 900 de români, în marea lor majoritate pelerini, foarte puțini fiind veniți pentru alte tipuri de pachete turistice. Dorim să informăm că, în principiu, turiștii aflați în Israel nu au raportat probleme majore, niciun turist român nu este rănit iar autoritățile locale fac eforturi susținute pentru a asigura protecția cetățenilor străini. Cu toate acestea, din cauza evoluției incerte a situației în sudul Israelului, recomandăm ferm tuturor agențiilor de turism să suspende trimiterea de turiști în această zonă în săptămânile următoare, până la stabilizarea situației. De asemenea, recomandăm agențiilor de turism și turiștilor să urmărească cu atenție evoluția și informările care vin de la ANAT, de la Ministerul Afacerilor Externe și de pe alte canale oficiale și să decidă cu prudență în favoarea turiștilor. La ora actuală, compania aeriană națională TAROM a anulat următoarele trei curse către Israel.

ANAT își manifestă solidaritatea și compasiunea cu populatia civilă care suferă intens în aceste zile. Israel este o destinație preferată de către români, dar și o importantă țară emitentă pentru România. Încurajăm agențiile de turism să păstreze calmul și să țină legătura cu clienții lor, oferindu-le informații actualizate și asistență în caz de nevoie. De asemenea, recomandăm agențiilor să mențină contactul cu partenerii lor locali și cu autoritățile române de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi mereu la curent cu ultimele informații și recomandări.

Securitatea și siguranța turiștilor reprezintă principala noastră preocupare, iar ANAT va continua să urmărească cu atenție evoluția situației și să ofere suport agențiilor de turism și turiștilor în această perioadă.

Având în vedere evenimentele recente care au constat în lansarea unui număr mare de rachete din Fășia Gaza către teritoriul statului Israel și declarația oficială a acestui stat privind mobilizare de lupta a armatei israeliene, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și, când situația va permite, părăsirea țării.

COMPLETARE

Compania Tarom a anunțat un zbor dinspre Tel Aviv spre București, în această noapte. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în jur de 800-900 de români sunt în vacanță sau în pelerinaj în Israel, iar autorităţile române caută soluţii pentru a-i aduce în țară.

Compania anunță zborul RO1156, care va opera la ora 00.05 (ora Israel) în data de 08 octombrie 2023.

Wizz Air a anulat zborurile spre şi dinspre Tel Aviv de duminică.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sâmbătă neagră pe șosele din România: șase decese

Dum oct. 8 , 2023
Mai multe accidente mortale au avut loc, sâmbătă, pe șoselele din România. În total, șase persoane au murit. Printre victime se află un copil și un soț și o soție. Două persoane au murit şi una este grav rănită, după ce două maşini s-au ciocnit pe DJ 701, între localităţile […]

V-ar putea interesa și: