Reacția Ambasadei SUA la imaginile surprinse de Dobrogea TV

Abigail Rupp, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Ambasadei SUA

Abigail Rupp, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la București, a fost dată jos de pe o scenă, din Constanța, și nu a fost lăsată să vorbească de către consulul Republicii Turcia în Constanța, iar imaginile au fost surprinse și difuzate de Dobrogea TV.

Înainte să-și înceapă discursul, consulul Republicii Turcia în Constanța, Sulhi Turan, a venit spre scenă și i-a spus oficialului american Abigail Rupp că programul evenimentului este încărcat și că nu se mai regăsește pe lista vorbitorilor!

„Ne pare rău, dar discursul nu este în program”, a spus acesta.

Abigail Rupp a fost nevoită să se supună și a mai apucat să spună, la microfon, atât:

„Mulțumesc pentru ospitalitate”.

A spus-o în limba română.

Reprezentanţii ambasadei SUA au declarat că „este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA”.

„Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului şi stă la baza protecţiei celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Susţinem libertatea religioasă şi de credinţă în întreaga lume şi depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităţilor religioase oricând este posibil. Este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA şi au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă şi diversitate pe care le împărtăşim în România”, susţine Ambasada SUA la Bucureşti.

Mai multe puteți citi mai jos:

Ambasada SUA la București a transmis publicatiei Info Sud Est discursul pe care Adjunctul misiunii diplomatice urma să îl rostească la evenimentul de la Constanța, pe care îl puteți citi integral mai jos:

„Doamna Ambasador
Aramaz,
Domnule Secretar de Stat Opaschi, Doamnelor si Domnilor,

As vrea sa ii multumesc Eminentei sale, Muftiului Iusuf pentru ca m-a invitat in aceasta seara aici pentru a sarbatori nasterea profetului Muhammed. Eminenta sa Muftiul este o voce puternica in domeniul dialogului inter-confesional si al libertatii religioase. Sunt onorata sa ma aflu aici printre dumneavoastra, membrii uneia dintre cele mai vechi comunitati religioase din Romania, si as vrea sa folosesc aceasta oportunitate pentru a reafirma relatia solida si de lunga durata dintre Statele Unite si comunitatile musulmane din Romania. Statele Unite sustin cu tarie promovarea libertatii religioase. Comunitatea musulmana din Romania este un exemplu remarcabil in Europa de comunitate cu o istorie bogata si in acelasi timp profund moderna si integrata.

Am vazut ilustrarea perfecta a acestei realitati atunci cand in Martie am vizitat colegiul Kemal Ataturk din Medgidia, unde elevi romani, atat musulmani cat si crestini, studiau, lucrau si se jucau impreuna.

Ma bucur de fiecare data cand am sansa de a calatori in afara Bucurestiului si imi place in mod special sa experimentez cultura si caracterul unic al regiunii Dobrogea. Sa vad minaretele, sa respir aerul marii si sa gust mancarurile minunate – poti sa simti istoria acestui loc, infuzia culturii comunitatilor turce si tatare si traditiile Islamului. Locuitorii acestei regiuni si aceasta comunitate sunt cu adevarat speciali: in mod unic romani si mandri musulmani.

Sarbatoarea din aceasta seara nu este doar o dovada a traditiei musulmane vii din Dobrogea, ci si un prilej de amintire despre importanta valorilor commune ale sperantei, increderii, tolerantei si pacii.

Tocmai in acest spirit SUA sta alaturi de comunitatea musulmanilor turci si tatari ca un prieten si partener. Inainte de toate, dorim sa aprofundam relatiile reciproce de incredere, intelegere si colaborare. Comunitatile dumneavoastra joaca un rol cheie nu doar pe plan intern in Romania, ci in intreaga lume unde formati punti culturale si diplomatice cu acele comunitati inrudite din alte tari, inclusiv Statele Unite. Legaturile dumneavoastra ajuta nu doar la raspandirea culturii si identitatii romanesti in alte tari si printre alte popoare, ci imbogatesc Romania cu diversitatea valoroasa a culturii si ideilor pe care aceste conexiuni le aduc inapoi.

Comunitatile dumneavoastra din Romania sunt intruchiparea viziunii Profetului Muhammed despre o societate variata, armonioasa si rodnica. V-ati faurit o cultura si viata frumoasa, precum si identitati cu adevarat unice in calitate de romani turci si tatari musulmani. In numele Ambasadorului Klemm, al Ambasadei si al poporului american, va multumesc pentru oportunitatea de a sarbatori in aceasta seara cu dumneavoastra aceasta cultura si nasterea Profetului. In spiritul Profetului si al prieteniei, va doresc o seara frumoasa”.

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.