Regata Marilor Veliere – peste 100.000 de persoane sunt așteptate la evenimentul anului în Constanța. Programul complet. VIDEO

Conferinta presa
După succesul primei ediții din 2014, Constanța va fi din nou gazda Regatei Marilor Veliere din Marea Neagră (SCF Black Sea Tall Ships Regatta).

Evenimentul va avea loc între 8 și 11 septembrie, în portul Constanța, în zona terminalului de pasageri. Sunt așteptate la start 13 veliere din 5 țări, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj. Organizatorii au pregătit pentru fiecare zi o serie de evenimente care să atragă publicul. Pe lângă vizitarea velierelor, aceștia vor putea să urmărească mai multe concerte ale unor artiști celebri, precum Loredana, Vama, Corina, Vunk, etc, dar și ansambluri ale etniilor din Dobrogea. Intrarea în toate cele patru zile ale Regatei Marilor Veliere este gratuită.

Detalii au oferit astăzi, într-o conferință de presă, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Alin Vintilă, reprezentantul organizatorului, Navigator Yacht Club, Ambroziu Duma, director Exploatare în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, și Lucian Neacșu, reprezentant al Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

”În acest an și-au anunțat prezența la Constanța 15 nave inițial, două dintre ele s-au retras din motive tehnice, așadar vom avea un număr egal cu cel din 2014. Ca și atunci va fi nava școală Mircea plus încă 12 ca să evităm cifra cu ghinion. Vor fi șapte nave clasa A: Kaliakra din Bulgaria, Kruzenshtern din Federația Rusă, Mir din Federația Rusă, Mircea din România, Nadezhda din Federația Rusă, Pogoria din Polonia și Royal Helena din Bulgaria. Lor li se vor alătura două veliere clasa B, Adornate din România și Atyla cu echipaj spaniol, dar pavilion Vanuatu. Mai avem patru veliere mici clasa C și D: Arial, Akela, Anna Maria și Vityaz, toate din Federația Rusă. Vom avea patru zile de eveniment în Portul Constanța. Publicul va putea vizita gratuit navele de la deschiderea de joi, 8 septembrie până la momentul în care se vor pregăti de plecare duminică, 11 septembrie, ora 12. Vor mai activități în terminalul de pasageri al Portului Constanța, jocuri marinărești. În fiecare seară, joi, vineri, sâmbătă și duminică, la dana de pasageri din Portul Constanța vor fi concerte live. În prima seară deschidem cu Vama, apoi continuăm cu Vunk, iar la final cu Loredana și un spectaculos foc de artificii. Noi am vrut să adăugăm o altă particularitate care ne diferențiază aici în Dobrogea, este vorba de multiculturalitate, prin urmare în fiecare seară vom deschide cu cântece și dansuri ale etniilor dobrogene, iar ele vor avea standuri de prezentare în care își vor aduce elemente de artizanat, gastronomie, încercând astfel să punem la un loc ce ne reprezintă pe noi aici, în Dobrogea: marea, navele, dar și multiculturalitatea”, a precizat Alin Vintilă. Acesta a mai spus că, bazându-se pe experiența primei ediții, din 2014, estimează un că la regata din acest an vor participa peste 100.000 de spectatori.

Primarul Decebal Făgădău a vorbit despre importanța evenimentului pentru oraș.

”După un început nu tocmai în forță al sezonului estival și asta nu datorită factorilor locali ci datorită faptului că școala s-a terminat mai târziu ca niciodată, că vremea pe la începutul lunii iunie nu era cea mai prietenoasă, sezonul estival s-a dovedit a fi unul excepțional. Evident că sunt mai mulți factori care au contribuit la succesul acestui sezon care iată nu se încheie. Printre acești factori evident că și evenimentele organizate de municipalitate au contribuit din plin la reușita unui sezon, un sezon din punctul meu de vedere cu statutul de pionierat, cred că este primul sezon în care am văzut că nu mai există doar stațiunea Mamaia ca destinație pentru sezonul estival, ci orașul Constanța în tot s-a transformat într-un pol de atracție turistică. Au contribuit foarte mult și autobuzele etajate care au funcționat ca o linie normală de transport în comun și cred că le-ați văzut arhipline în tot orașul făcând legătura între stațiune și oraș, au contribuit de asemenea plajele lărgite, au contribuit de asemenea instituțiile de cultură de pe raza municipiului Constanța care au înțeles că vara trebuie să fie un moment de vârf și pentru ele. Așa cum spuneam evenimentele au contribuit foarte mult la țeserea acestei rupturi care exista între oraș și stațiune și ați văzut că anul acesta evenimentele au fost direcționate nu doar în stațiunea Mamaia ci și în oraș.

 

Un oraș cum este Constanța trebuie să-și redefinească rolul de oraș port, de oraș cu atitudine, de oraș internațional. Vreau să le mulțumesc celor care au organizat prima ediție pentru că a fost o ediție de succes, și rezultatele primei ediții ne-au convins că trebuie să finanțăm acest eveniment care leagă orașul de mare, de marinărie și de partea frumoasă a istoriei navigației, velierele sunt cele care fac legătura între trecutul acestei frumoase meserii și prezent. Sunt convins că audiențele vor fi cel puțin aceleași ca acum doi ani, sunt convins că regata va fi un succes și sunt convins că bricul Mircea, această dovadă vie a istoriei marinăriei românești, se va prezenta așa cum a făcut-o și acum doi ani de zile, cu cinste și cu demnitate. Municipiul Constanța va finanța în continuare orice eveniment vine să îl consacre ca un municipiu puternic, demn, dar în strânsă legătură cu ceea ce l-a născut, cu marea, orașul nostru datorează multe mării, atât din punct de vedere al economiei portuare și serviciilor conexe, cât și din punct de vedere al economiei turismului. Sunt convins că veți vedea în perioada următoare din ce în ce mai multe evenimente, care să lege portul, stațiunea și orașul”, a spus primarul Decebal Făgădău.

Decebal Fagadau pe Adornate

Primarul Decebal Făgădău a urcat azi pe Adornate, unul dintre veliere care vor participa la regată

”Este un eveniment unic acesta care va avea loc de joi până duminică, Este a doua ediție într-adevăr, dar așa ceva nu s-a mai făcut în România până acum, suntem pionieri în această zonă, dar sper să ne descurcăm ca și acum doi ani. Asemenea evenimente se petrec regulat în Marea Nordului, în Oceanul Atlantic în Marea Mediterană, dar să știți că se fac în general cu o frecvență de patru, cinci ani pe modelul campionatelor mondiale de fotbal. Prima ediție a ieșit atât de bine și firma englezească ca coordonează pe tot globul aceste activități au fost atât de mulțumiți de modul în care a decurs prima ediție încât s-au îndrăgostit de noi și la doi ani s-au hotărât să vină din nou”, a declarat Ambroziu Duma, director Exploatare în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Bricul Mircea

Bricul Mircea este acostat în portul Constanța

Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân și Liga Navală Română, cu sprijinul Primăriei Constanța și al Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaționale ce se desfășoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizație non-profit din Marea Britanie care în 2007 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activității sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele și promovarea prieteniei și înțelegerii la nivel internațional.

Navele așteptate în portul Constanța sunt, în ordine alfabetică:

 1. Adornate, România, clasa B
  2. Akela, Rusia, clasa D
  3. Anna Maria, Rusia, clasa D
  4. Arial, Rusia, clasa C
  5. Atyla, Spania, pavilion Vanuatu, clasa B
  6. Kaliakra, Bulgaria, clasa A
  7. Kruzenshtern, Rusia, clasa A – în curs de confirmare.
  8. Mir, Rusia, clasa A
  9. Mircea, România, clasa A
  10. Nadezhda, Rusia, clasa A
  11. Pogoria, Polonia, Clasa A
  12. Royal Helena, Bulgaria, clasa A
  13. Vityaz, Rusia, clasa D

Plan RMV 2016

Program Regata Marilor Veliere, ediția 2016

     Joi – 8 septembrie

08:00 – 12:00 Sosirea navelor

13:00 – 14:00 Ceremonia de deschidere

14:00 – 20:00 Navele deschise pentru public

20.00 – Cina Comandanților la Hotel Vega

19:00 – 23:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Ciuleandra, Cvartet Anima, Vama

 

Vineri – 9 septembrie

10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public

10:00 – 14:00 Jocuri marinărești pentru echipaje

17:30 – 18:00 Parada echipajelor în zona peninsulară

18:00 – 19:00 Ceremonie de premiere în Piața Ovidiu

20.00 Petrecerea echipajelor

19:00 – 22:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Corina, Vunk

 

Sâmbătă – 10 septembrie

10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public

10.00 Program social-cultural echipaje

16.00 Ședința tehnica comandanți nave

19.00 Petrecerea ofițerilor la cort Farul Carol

19:00 – 23:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Vega Band, Ligia Hojda, Loredana

23:00 Jocuri de artificii și lumini

 

Duminică – 11 septembrie

10:00 – 12:00 Navele deschise pentru public

16:00 – 17:00 Plecarea navelor din Portul Constanța

17:00 Parada Marilor Veliere

Informații practice

 • Intrarea la Regata Marilor Veliere este gratuită. De asemenea, vizitarea velierelor este gratuită.
 • Organizatorii pun la dispoziție trenulețe care vor circula pe ruta Poarta 2 – terminalul de pasageri din Portul Constanța, locul unde are loc Regata.
 • Cei care vin cu autoturismele personale vor putea parca în locurile special amenajate de la Poarta 1, în Portul Tomis și pe marginea bulevardului Marinarilor, care face legătura între Poarta 1 și Poarta 3 a Portului Constanța.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.