Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente organizate în Constanța (dacă nu cumva cel mai spectaculos) se reîntoarce.
Este vorba despre Regata Marilor Veliere (SCF Black Sea Tall Ships Regatta), care a avut loc pentru prima dată în Constanța în mai 2014. Organizatorii au luat decizia ca o nouă ediție să includă România, în septembrie 2016.
Nave din întraga lume vor naviga pe o distanță de circa 800 de mile marine, din Constanța spre Novorossiysk, Rusia, apoi spre Sochi și Varna.
Iată programul preliminar al curselor:
Constanta, Romania 8 – 11 septembrie
Novorossiysk, Rusia 22 – 25 septembrie
Sochi, Russia 28 septembrie – 2 octombrie
Varna, Bulgaria 8 – 11 octombrie
Potrivit organizatorilor, ”Marea Neagră a devenit o atracție turistică populară”. Printre atuurile sale: un țărm frumos, tradiție maritimă, orașe pline de viață și de monumente de arhitectură. Tot ei spun că regata din 2014 a atras 1.360.000 de vizitatori, iar cea din anul 2016 are toate șansele să depășească acest număr.
Aveți mai jos comunicatul oficial de presă al organizatorilor.
Cea de-a doua ediţie a SCF Black Sea Tall Ships Regatta va avea loc în perioada 8-11 septembrie 2016.
Succesul primei ediţii a oferit Constanţei avantajul de a fi primul port în regată şi de a putea programa evenimentul cât mai aproape de sezonul estival şi în perioada vacanţei şcolare, în primul sfârşit de săptămână al toamnei 2016.
Astfel, traseul regatei va fi Constanţa – Novorosiisk – Soci – Varna. În prezent depunem eforturi alături de Sail Training International (STI) pentru a atrage o flotă cât mai mare de veliere în Marea Neagră şi sperăm ca la eveniment să ia parte cât mai multe veliere româneşti. De asemenea, contăm pe participarea navei-şcoală Mircea şi a goeletei Adornate, reprezentantele României şi la prima editie..
Regata promovează navigaţia cu vele ca sursă de educaţie, cultură, tradiţie, aventură şi dezvoltare personală. Activitatea de sail training solicită tinerii participanţi să se confrunte cu multe provocări dificile, atât fizice, cât și emoționale. Este o activitate care inspiră încrederea în sine, asumarea responsabilității și dezvoltă dorința de a-ţi asuma riscuri controlate. Majoritatea celor care se angajează în această activitate o caracterizează drept o experienţă profundă de viaţă.
Black Sea Tall Ships Regatta a reuşit încă de la prima ediţie să fie evenimentul cu cei mai mulţi vizitatori din oraşul nostru, fiind competiţia cea mai mediatizată la nivel internaţional, cu referire la oraşul Constanţa.
Sail Training International (www.sailtraininginternational.org), partenerul internaţional în organizarea Black Sea Tall Ships Regatta, este un ONG din Marea Britanie cu activitate de peste 50 de ani în întreaga lume, care are ca scop dezvoltarea şi educarea tinerilor prin instruire în navigației cu pânze, indiferent de naţionalitate, cultură, religie, gen ori provenienţă socială.
SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 a adus pentru prima dată în Constanţa cele mai frumoase veliere din lume. În mai 2014, Constanţa a ajuns pe harta marilor regate. Trei zile de sărbătoare în Portul Constanţa au marcat finalul unui eveniment cum n-a mai văzut această parte de Europa. Treisprezece dintre cele mai frumoase şi mai mari veliere ale lumii s-au întrecut, în perioada 30 aprilie – 27 mai 2014, în două curse, prima de la Varna la Novorossiisk, iar cea de-a doua de la Soci la Constanţa. România a fost reprezentată în Regata Mării Negre de nava-şcoală Mircea şi de goeleta Adornate, ambarcaţiuni care au adus mândrie ţării noastre prin rezultatele obţinute. 13 veliere, 1 kilometru de nave, echipaje formate din peste 1000 de persoane, 20 de naţionalităţi, 300 de persoane implicate în organizare, buget de aproximativ 500.000 euro şi peste 115.000 de vizitatori – aşa se pot descrie cele trei zile de sărbătoare organizate la Constanţa cu ocazia încheierii SCF Black Sea Tall Ships Regatta, în 2014.
Navigator Yacht Club, organizatorul român al Black Sea Tall Ships Regatta, este o organizaţie non-profit care promovează şi organizează activităţi în domeniul sporturilor nautice