Regenerarea urbană a fostelor zone industriale în Europa, transformări remarcabile de la Brno la Constanța

Majoritatea orașelor din Europa se confruntă cu provocarea de a gestiona fostele zone industriale abandonate, rămase în urma proceselor de industrializare. În unele cazuri, autoritățile locale și dezvoltatorii imobiliari au hotărât să redea aceste spații comunităților și au dezvoltat proiecte de regenerare urbană.

Astfel, au apărut inițiative care transformă vechile situri industriale în adevărate hub-uri culturale, spații verzi și cartiere moderne. În întreaga Europă, inclusiv în România, se derulează proiecte remarcabile care valorifică aceste locuri uitate, oferindu-le o nouă viață. De la Brno, Milano la Poznan și Constanța, viitorul urban se scrie cu accent pe comunitate, sustenabilitate, stil de viață activ, educație și soluții moderne de locuire.

Brno – Fabrica de armament predă armele în favoarea unui proiect multifuncțional

Un exemplu important în acest sens îl reprezintă orașul Brno din Cehia. Aici, un fost sit industrial cu o istorie impresionantă, fostă fabrică de armament pentru Imperiul Austro-Ungar, a fost transformată într-un proiect multifuncțional inovator, Nova Zbrojovka. Dezvoltat de CPI, proiectul își propune să redea comunității o parte semnificativă a orașului, anterior inaccesibilă, de aproape 23 de hectare. Acest spațiu revitalizat va susține dezvoltarea urbană prin crearea unui nou cartier ce include funcțiuni rezidențiale, comerciale și de birouri, toate integrate printr-o infrastructură modernă care leagă direct noua zonă de restul orașului. Nova Zbrojovka a început deja să prindă viață, găzduind numeroase evenimente outdoor pe durata verii, iar o fostă hală, reabilitată și modernizată, servește acum drept destinație principală pentru diverse evenimente ce va fi transformată într-o clădire de birouri. Acest proiect este un exemplu elocvent al modului în care revitalizarea urbană poate aduce beneficii durabile atât comunităților locale, cât și orașului în ansamblu.

Trenul schimbării, la Milano

În capitala modei, una dintre cele mai spectaculoase transformări urbane are loc la Scalo di Porta Romana, un fost sit feroviar ce a fost transformat în cea mai vibrantă zonă a orașului. Dezvoltat de fondul de investiții imobiliare Porta Romana, acest proiect de 19 hectare este un exemplu remarcabil de regenerare urbană. Centrul proiectului este un parc central cu o colină, în jurul căruia se organizează spații de retail, zone rezidențiale și de entertainment. Zona este concepută ca fiind un refugiu pentru locuitorii și vizitatorii orașului, cu o pădure suspendată, piste pentru bicicliști și alei pietonale, toate proiectate pentru a reduce impactul urban asupra mediului.

Un aspect inovator al proiectului este interzicerea totală a autovehiculelor, asigurând astfel un trafic auto zero în interiorul complexului. Scalo di Porta Romana nu reface doar țesutul urban, fragmentat de activitatea industrială a parcului feroviar timp de peste 100 de ani, ci și conectează  nucleul central al orașului cu zona metropolitană.

În prima etapă de dezvoltare, proiectul va găzdui Satul Olimpic pentru peste 1.400 de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice și Paralimpice de Iarnă din 2026, organizate de Milano împreună cu stațiunea Cortina D’Ampezzo. După eveniment, satul sportivilor va fi reconvertit într-un campus universitar, demonstrând astfel adaptabilitatea și viziunea de lungă durată a proiectului. Această transformare spectaculoasă reprezintă o revitalizare urbană și un exemplu de dezvoltare sustenabilă care reflectă tendințele moderne de regenerare a spațiilor urbane abandonate, punând accent pe nevoile comunității și pe protejarea mediului

Poznan, de la fabrica de îmbrăcăminte la locuințe sustenabile

După exemplele impresionante de la Brno și Milano, unde fostele situri industriale au fost transformate în hub-uri vibrante și ecologice, Poznan adaugă acum propria sa contribuție remarcabilă la această tendință.

În Poznan, un proiect ambițios de regenerare urbană transformă fosta fabrică de îmbrăcăminte Modena, un simbol al industriei poloneze, într-un nou cartier mixt de 21.000 mp. Dezvoltat de compania ungară Cordia, acest proiect îmbină funcțiuni rezidențiale și comerciale, revitalizând centrul orașului situat pe malul râului Warta. Proiectul este conceput în jurul uneia dintre principalele artere ale orașului, mărginite de platani, și se remarcă prin integrarea spațiilor publice accesibile tuturor și a celor private, destinate exclusiv localnicilor. Noua zonă verde respectă istoria site-ului, colaborând cu autoritățile de conservare a monumentelor și administrația locală pentru a crea un cartier care onorează trecutul, dar este orientat spre viitor.

Reconversie industrială și la Constanța, 38 de hectare de teren redate comunității

În România, schimbarea destinației unei zone brownfield se conturează într-un mod spectaculos și la Constanța. Terenul de 38 de hectare neutilizat de 10 ani pe fosta platformă Oil Terminal va fi supus unei transformări urbanistice remarcabile. Astfel, compania  Iulius propune aici un proiect de regenerare urbană, ce include dezvoltarea unui ansamblu mixed use care va avea spații comerciale, clădiri de birouri, zone rezidențiale, clădiri cu funcțiuni publice, toate integrate sustenabil. Terenul va beneficia și de o ancoră verde formată dintr-un parc și o grădină botanică ce vor aduce natura mai aproape de locuitorii Constanței.

Noua dezvoltare va beneficia și de îmbunătățiri pe zona de infrastructură, cu scopul de a integra mai bine arealul  în rețeaua urbană existentă și de a răspunde nevoilor comunității. Printre facilități se numără piste de biciclete, alei pietonale și artere care vor conecta eficient proiectul mixed-use cu restul orașului. De asemenea, proiectul va fi un catalizator al dezvoltării economice și va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții urbane, aducând un suflu nou a orașului.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Acum 67 de ani, medicii i-au salvat miraculos viața - acum a decis să salveze el viața altor copii

mar sept. 17 , 2024
Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să mențină trupul vulnerabil la o temperatură constantă. Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătățească șansa la viață a nou-născuților care vin pe lume la Spitalul Județean de […]

V-ar putea interesa și: