
Regulamentul parcărilor a fost aprobat de consilierii municipali din Constanța, în ședința din 23 aprilie 2021, cu 19 voturi pentru (PNL și USR PLUS) și cu 8 împotrivă (PSD).
În aceeași ședință a fost adoptat și regulamentul de publicitate pe raza municipiului Constanța.
Ce prevede noul regulament
Constanța va fi împărțită în patru zone de parcare. În zonele 0 și 1, centrale, se va putea parca numai prin plata unei taxe prin sms sau parcometru. Zona 2 poate fi ocupată fie cu plata pe oră, fie prin abonament pe 1, 7, 30 de zile sau 1 an. Zona 3 o reprezintă parcările de reședință, care pot fi închiriate, contra unei sume anuale, celor care locuiesc sau au sediul firmei la mai puțin de cel mult 300 de metri de parcare.
Am analizat noul regulament, mai ales în comparație cu regulamente similare din România și Europa, și credem că putem să emitem câteva păreri despre lucrurile bune și proaste din noul regulament.
În zona 0, primele 30 de minute de parcare vor fi gratuite. După acest interval, tariful este de 4 lei pe oră, tva inclus. Și aici, se poate obține un abonament, pe aceleași principii ca mai sus, tot pentru 199 de lei pe lună.
Primăria va oferi însă abonamente nominale pentru instituțiile publice și de interes public la prețul de 199 de lei/lună TVA inclus. Astfel de abonamente se vor acorda și persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate cu sediu sau punct de lucru în zona zero. Abonamentul nu include și rezervarea unui loc de parcare.
La cât de puține locuri de parcare sunt în zona 0, măsura aceasta va face ca majoritatea locurilor să fie închiriate de către cei care lucrează în zonă, care vor plăti 199 de lei pe lună, adică puțin peste 6 lei pe zi. Noi, oamenii simpli, vom plăti 4 lei pe oră. Se va rezolva problema locurilor de parcare în centru? Nu.
Uitați-vă ce a făcut Bolojan în Oradea: a desființat parcarea pentru funcționarii primăriei și a redat-o tuturor locuitorilor! A fost prima măsură luată. La primărie se ajunge ușor cu mijloacele de transport în comun. La noi, nu numai că nu se face acest lucru, dar se creează facilități pentru funcționarii primăriei, dar și pentru cei ai multor altor instituții. Desigur, toate animalele sunt egale între ele, dar unele sunt mai egale decât altele.
Să nu uităm și ce spun experții: „Nu există parcări prea puține, ci numai parcări prea ieftine”.
Parcarea de a Spitalul Județean Constanța este inclusă în zona 0.
În zona 1, primele 30 de minute sunt gratuite, apoi ora costă 3 lei, tva inclus. Riveranii pot obține locuri de parcare de reședință în aceste zone, cu condițiile care se impun acestor parcări (am scris mai jos despre ele).
Constănțenii care nu locuiesc în zona 0 nu pot obține abonament în zona 0. Cei care nu locuiesc în zona 1, pot obține abonament pentru zona 1, pentru 499 de lei pe lună.
În zona 2, primele 30 de minute sunt gratuite, iar tariful devine apoi 1 lei pe oră. Nu există nicio perioadă de gratuitate, plata se face 24 de ore din 24. Sunt disponibile abonamente pe 1 zi – 20 de lei, tva inclus, pe 7 zile – 100 de lei, pe 30 de zile – 150 de lei, abonamente anuale – 199 de lei. Acestea nu includ și rezervarea unui loc. Sunt disponibile și abonamente pentru riverani, cu loc de parcare rezervat.


Zona 3 este zona cea mai importantă, pentru că include cele mai multe locuri de parcare. Este așa numita zonă a parcărilor de reședință/riverane. Semnalizarea lor se va face cu o plăcuță pe bordură, deci ar trebui să dispară opritoarele. Primăria ne prezintă niște calcule potrivit cărora costul aferent pentru amortizarea unui loc de parcare nou sau reabilitat este de 514 lei pe an, cu TVA. Nu ni se spune și cât va costa în realitate, acest lucru urmând să fie decis de consilierii locali. Pentru a beneficia de un astfel de loc, trebui să aveți domiciliul sau sediul la 200 de metri de parcare. Dovada se poate face cu adeverință de la asociația de proprietari sau cu copie certificată de pe actul care atestă dreptul de proprietate sau dreptul în baza căruia este folosit imobilul. Până acum era obligatorie adeverința de la asociație. Cel care vrea un loc de parcare nu trebuie să aibă datorii la SPIT sau restanțe la asociația de proprietari.
Primăria a renunțat la licitația pentru locurile de parcare – soluție impusă de instanță în unele spețe din orașe din România – și spune că rezervările se vor face printr-o platformă online, astfel încât „fiecare solicitant să poată vizualiza locurile de parcare libere și locul dorit.” Rezervarea se va face de la data la care platforma va deveni funcțională, pentru toate locurile de parcare eliberate și nou create. Fiecare apartament are dreptul la un loc de parcare. Dacă rămân locuri libere, iar timp de trei luni nu sunt solicitări, se mai pot închiria de cel care are deja un loc rezervat. O noutate este să rezervarea fiecărui loc de parcare se va realiza o dată la 5 ani. Rezervarea se prelungește automat, în fiecare an, dar nu mai mult de 5 ani, în anumite condiții. Așadar, autorizația de rezervare parcare de reședință este valabilă 5 ani.
Locurile pot fi atribuite și celor care stau la 300 de metri, dacă nu mai există cereri pentru cei aflați pe o rază de 200 de metri.
Foarte important: în intervalul 8.00 – 16.00, de luni până vineri, exceptând zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, locurile de parcare de reședință pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului de parcare aplicabil zonei în care parcare de reședință este situată.
Primăria nu a avut curaj să aplice metoda care se practică în toate orașe importante din Europa: să impună plata unui abonament pentru a parca în zona rezidențială, dar fără a rezerva locul de parcare. Adică așa cum face pentru zonele 0, 1 și 2. De ce nu? Probabil pentru a nu-i supăra pe cei care au obținut aceste locuri de parcare. Până acum, s-au dat pe principiul primul venit, primul servit, sau al pilelor pe care le-au avut unul și altul. Măsura ar fi fost salutată de cei care nu au fost primii la depunerea cererilor, din varii motive, sau care nu au avut pile. Care sunt totuși mai mulți decât cei care au locuri de parcare rezervare. Trăim totuși în țara lui Alexandru Lăpușneanu – degeaba-s mulți.
În vechiul regulament scria că sumele încasate din parcări vor putea fi folosite cu precădere pentru parcări. Acum scrie – și e mai bine – că vor putea fi folosite exclusiv pentru modernizarea logisticii de mobilitate urbană durabilă, pentru înființarea de noi spații verzi, amenajarea și edificarea de noi spații de parcare.
Încă o modificare este că mașinile hibrid nu mai au dreptul de a parcare gratuit. Este o măsură corectă, mai ales că au apărut multe modele mild hybrid, care poluează aproape la fel de mult ca o mașină pe benzină și care, în mod evident, ocupă același loc de parcare ca o mașină cu motor termic. Beneficiază de gratuitate pentru parcare în zonele 0, 1 și 2 automobilele electrice.
S-a renunțat la măsura de a limita la 3 ore parcarea în zona 0, aberantă. Nu puteai nici măcar să muți mașina după 3 ore pe alt loc, ci să părăsești zona cu totul.
Se menține însă plata 24 de ore din 24 a parcării.
Haideti nu mai manipulati cu pilele de pana acum!
Nu manipulam, stim exemple concrete 😉
Nu te pricepi. Hibridele Toyota, pe lângă faptul că au motor termic în ciclu Atkinson, nu stau să-ti explic acuma care-i diferența, merg și numai electric. Intr-un drum prin urbe pot merge numai electric între 40% și 60% din el. Cum poți
spunee că poluează la fel. Habarniștilor.
Un Auris hibrid consuma mai mult decat un Mercedes mic si diesel. Iti spun din experienta, pe probate. Oricum, aici e vorba de regulament de parcare, nu de poluare.
regulamentul ala are un capitol despre „administratorul parcarilor” care nu este definit nicaieri… CINE ESTE ADMINISTRATORUL? conform regulamentului? Primaria sau vreun tert privat numit preferential… Nu de alta dar stim cu totii trecutul lui Horia Constantinescu…
Cristian Hagi, pe probate oricand vrei, eu vin cu Yarisul hibrid și vino tu cu orice Mercedes vrei. Ba era vorba să descurajăm oleacă și poluarea. Evident nu înțelegi diferența dintre motoare termice cu ciclu Otto și cele cu ciclu Atkinson
Putorile de constanteni sa taca si sa-si mai puna curul si in transportul in comun, caci nu sunt lorzi. Asta ar rezolva instant problema, reducand nr de masini particulare la orele de varf. Nu parcarile sunt de vina, ci mentalitatea cetateanului ce a trecut de la caruta la BMW si acum umple strazile si arde gaz pt a-si lua o paine de la colt.
Ce fac dacă am locul de parcare plătit pe tot anul
locuiesc in Km4, pe o strada. Deci vine un oarecare cumpara parcare in fata portii si imi blocheaza accesul??
Pentru Andrei: tu te-ai născut imbecil sau ai devenit pe parcurs? Ai cap pentru a nu te ploua în gât, corect?
Trebuia descurajata detinerea unui autoturism inclusiv prin acest regulament al parcarilor nu gratuitate pentru electrice. Sa vedem peste cativa ani cand vor fi foarte multe electrice, ce bataie pe locurile de parcare, cu castig 0 din partea primariei.