Regulamentul parcărilor din Constanța încalcă o hotărâre de Guvern emisă în 2014

licitatie locuri parcare constanta

Consilierii locali din Constanța au elaborat un regulament de parcare, fără să respecte însă prevederile clar exprimate într-o hotărâre a Guvernului României. Culmea, aceasta este în vigoare din 2014.

În data de 19 august 2014, Guvernul României a emis hotărârea nr. 672 care abroga unele dispoziții din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 955/2004 pentru aprobarea reglementărilor-cadru de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local.

Sună tehnic, dar am păstrat întreaga titulatură ca să vadă și cei din primărie și Consiliul Municipal unde să găsească aceste prevederi.

Articolul 24, alineat 3 spune așa:

„În parcările de reşedinţă, care sunt situate la mai puţin de 30 m de frontul imobilelor utilizate de locatari, se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament. Dacă numărul cererilor depăşeşte suprafaţa disponibilă, se vor organiza licitaţii la care tariful de bază este reprezentat de preţul de pornire. Autorităţile administraţiei publice vor identifica împreună cu asociaţiile de proprietari spaţiile aflate la mai puţin de 30 m de frontul imobilelor, care pot fi amenajate ca parcări de reşedinţă.”

Cu siguranță nu este nevoie de traducere. Dacă sunt mai multe cereri pe același loc, acesta trebuie scos la licitație. Se întâmplă așa în unele sectoare din București, dar și în unele orașe mari, precum Iași și Brașov.

În Constanța, sistemul este altul: primul venit, primul servit. A fost introdus de Radu Mazăre, care era primar înainte de apariția acestei hotărâri, apoi preluat de Decebal Făgădău și păstrat de Vergil Chițac și consilierii PNL și USR.

Cu toate acestea, sunt sute, poate mii de cazuri de constănțeni care au depus cereri pentru un loc de parcare și care au primit răspuns negativ, pe motiv că nu mai este nimic disponibil. Potrivit acestei hotărâri, însă, solicitantul ar trebui să indice un loc și, dacă e ocupat, acesta ar trebui scos la licitație de către municipalitate.

La noi, s-a decis, fără niciun fundament clar, ca locurile de parcare ce sunt deținute de mai mult de 5 ani devin să devină disponibile și oricine să poată face cerere pentru a le obține. „Dacă ai ajuns la 5 ani, locul tău va deveni disponibil și pentru tine, și pentru vecinul tău, să spun așa, dar în aplicație.”, a declarat viceprimarul Forin Cocargeanu. Întrebat cine va obține acel loc, răspunsul a fost: „Cine e mai rapid. Cam la asta s-ar reduce.”

Dacă-mi permiteți o opinie: în acest domeniu, al parcărilor rezidențiale, nu se orice soluție va fi luată va nemulțumi pe cineva. Și aceasta, a licitațiilor, are hibele ei, pentru că vor parca numai cei care au bani. În București, un loc de parcare ajunge lejer la 1.000 de lei pe an.

Există însă o soluție aplicată în mai toate țările civilizate. Locurile de parcare rezidențiale nu pot fi rezervate. Ele pot fi însă folosite de cei care locuiesc în zonă, în schimbul unei taxe modice. De pildă, echivalentul a 50 de lei pe an, în unele orașe din Germania. Dacă vine cineva din afara cartierului sau orașului, nu poate să-și lase mașina acolo. Repet însă, nimeni nu mai are „locul lui”. Nici aceasta nu este o soluție perfectă, dar orașele din Europa de vest o aplică, deci se pare că e cea mai bună găsită până acum.

În Constanța, nici PNL, nici USR, nici PSD nu vor să o aplice. De ce? În opinia mea, pentru ca membrii loc să nu-și piardă locurile de parcare pe care le au deja. După cum scriam recent, în parcarea primăriei din Constanța au voie numai șefii. Pentru noi, oamenii obișnuiți, este interzis. Când te obișnuiești cu privilegii, e greu să renunți – mai ales de bună voie – la ele.

Vă recomandăm și:

Florin Cocargeanu, viceprimar Constanța: „Dacă ai loc de parcare de 5 ani, va deveni disponibil în aplicație. Îl obține cine e mai rapid. Eu am susținut licitația”

Magistrații și avocații și-au cumpărat locuri de parcare în centrul Constanței cu 1 leu pe oră

Parcarea cu plată goală, trotuarele pline de mașini

Parcarea în Constanța, discriminatorie și printre cele mai scumpe din Europa


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Stelian Ion nu s-a decis dacă președintele Klaus Iohannis e prost, ticălos sau ambele

vin nov. 19 , 2021
Fostul ministru al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion, l-a criticat, din nou, dur pe președintele Klaus Iohannis, despre care spune că ori e prost, ori e ticălos, ori ambele. „Dincolo de persoana domnului Ciucă cu privire la care ne-am exprimat deja punctul de vedere, nu putem decât să constatăm că […]
USR-PLUS-Alianta-National-Taranista-Stelian-Ion

V-ar putea interesa și: