Regulile de distanțare, încălcate la „al doilea Paști”. IPS Teodosie: „Nu vor păți nimic. Eu nu pot să fiu polițist” VIDEO

3
Credincioșii nu respectă distanțarea socială. Foto: Facebook/Eugen Tănăsescu

S-a săvârșit. În vechea cetatea a Tomisului a avut loc o slujbă religioasă, numită „Odovanie Învierii”, de cler, sau „al doilea Paști”, de presă. Oamenii au stat umăr la umăr pentru a asculta slujba oficială de IPS Teodosie și au stat la rând pentru a se împărtăși. S-a folosit o singură linguriță, în ciuda recomandărilor medicale. Arhiepiscopia Tomisului spune că aceste recomandări n-au ce căuta în canoanele ortodoxiei. Când o jurnalistă i-a atras atenția lui IPS Teodosie că oamenii nu respectă măsurile de distanțare, înaltul prelat a răspuns: „Nu vor păți nimic. Eu nu pot să fiu polițist”. De asemenea, întrebat dacă le garantează oamenilor că nu se vor îmbolnăvi, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: „Da (…) Lăsați-mă acum”.

„Vrem să fie în noaptea aceasta, când slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu. Vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii. Este Lumina primită în Sâmbăta Mare de la Ierusalim. Iată, la sfârşitul sărbătorii Învierii nu facem altă slujbă decât cea care este prevăzută în carte, cum ne-a trimis şi Patriarhia la timpul cuvenit, cum se fac slujbele pe tot anul”, le-a spus IPS Teodosie credincioșilor adunați. Prelatul a insistat, într-o declarație dată apoi jurnaliștilor, că „aceasta este rânduiala de la Patriarhie”.

„Încheiem sărbătoarea Învierii lui Hristos solemn și iată că oamenii prin lacrimi și bucurie își vindecă rănile pe care le-au avut la ziua de Paști că au stat departe și au tânjit după Biserică și după Lumina Învierii pe care să o primească de pa masa sfântului altar. Este rânduiala de la Patriarhie, de pe tipiconul de la Patriarhie, nu adaug nimic, doar că e noaptea și că am dat Lumină”, a susținut IPS Teodosie.

IPS Teodosie i-a împărtășit pe credincioși. Întrebat dacă nu există riscul ca oamenii să se infecteze cu coronavirus, arhiepiscopul Tomisului a răspuns: „Se pot vindeca”.

O jurnalistă i-a atras atenția că BOR a stabilit să amâne împărtășania după 1 iunie, aceasta nefiind posibilă în perioada de stare de urgență, iar IPS Teodosie a răspuns că el nu a putut să îi amâne pe credincioși:

„Eu nu am putut să-i amân pe credincioși. Eu nu comentez, știu că la orice liturghie se împărtășește. Liturghia nu e făcută să stăm departe. S-au pregătit, s-au spovedit, aceia se împărtășesc”.

IPS Tedosie a împărtășit inclusiv copii

Pentru purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, preot, jurnalist și blogger, prezența mare la slujbă a fost tradusă prin dragoste față de IPS Teodosie.

„Foarte mulți credincioși alături de IPS Teodosie, în această seară de Odovanie. Paradox: cu cât e criticat mai mult fără argumente, cu atît va fi mai iubit. Nu era Lumina iertării, a toleranței, a iubirii de aproapele? Brusc, vă învăjbește Lumina lui Hristos?”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Există însă și biserici unde distanțarea socială s-a respectat. la Biserica Sf. Mina, de pildă, oamenii au stat în grupuri răsfirate.

Distanțarea socială s-a păstrat la Biserica Sf. Mina din Constanța

BOR: Decizia Arhiepiscopiei Tomisului este „asumată integral doar de ierarh”

Biserica Ortodoxă Română spune, însă, că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an” a avut loc, iar decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia slujba este ,luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local”. 

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși”, potrivit unui comunicat al BOR.

Reamintim că autoritățile spun că trebuie să păstrăm o distanță de minimum un metru și jumătate între noi pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 thoughts on “Regulile de distanțare, încălcate la „al doilea Paști”. IPS Teodosie: „Nu vor păți nimic. Eu nu pot să fiu polițist” VIDEO

 1. Iar ati ramas fara stiri? Mi se pare ciudat de cateva saptamani tot scrieti de Biserica, de Teodosie, de preoti…doar atat s-a intamplat in Constanta in ultima vreme?

  Ma gandeam daca doriti senzatie, apropo de distantare sociala de ce nu scrieti cate un articol pe zi din fiecare Mall din constanta, sa vedeti acolo distantare sociala…sau stirile acelea nu se vand bine ??

  Parerea mea..

 2. TEODOSIE E DEASUPRA LEGII!!!

  STATUL ROMAN E SLAB, AUTORITATILE DIN CONSTANTA SI NU NUMAI SUNT CORUPTE SI NU
  I-L POT ATINGE!!!!

  TEODOSIE E DE NEATINS SI NU VA FACE PUSCARIE I DIFWRENT CE AR FACE!!
  II ARE PE TOTI LA DEGETUL MIC!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Furtul de flori, un fenomen în Constanța

mie mai 27 , 2020
Primăria Municipiului Constanța a atras atenția asupra unui fenomen care are loc în oraș: furtul de flori. Reprezentanții instituției spun că florile plantate în mai multe locuri publice (ronduri, sensuri giratorii, fâșii stradale) sunt furate în aceeași zi de „constănțeni certați cu bunul simț”. „Nesimțirea unor persoane este atât de […]
furt flori constanța

V-ar putea interesa și: