Remdesivirul e pe terminate, dar vom avea favipiravir, care împiedică replicarea coronavirusului

nelu tataru

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a detaliat într-un interviu pentru Digi24, că în România se se folosesc tratamentele care se folosesc și, inclusiv Remdesivirul. Conform ministrului Sănătăţii, de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, în depozite sunt încă 4.000 de doze. Deși acesta e pe sfârșite, de săptămâna viitoare vom avea un medicament similar, favipiravir, care împiedică replicarea coronavirusului.

El l-a contrazis pe profesorul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a susţinut marţi, la Digi24, că în România nu există transparenţă cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esenţial în tratarea cazurilor foarte grave de Covid-19. Profesorul Bubenek spunea că, făcând un calcul simplu, aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la secţiile de terapie intensivă nu au primit Remdesivir, deşi nu există date despre câţi dintre aceştia au murit din cauza coronavirusului.

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum şi a severităţii  bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecţie dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporţie de 98 la sută la cei care au comorbidităţi, prin decompensarea acestor morbidităţi”, a comentat Nelu Tătaru în interivul pentru Digi24.

El a precizat că de la începutul lunii iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar  în depozite se mai află încă 4.000 de doze.

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru.

El a adăugat că sunt folosite şi alte antivirale, nu numai Remdesivir, şi de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

„Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

El a mai spus că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziţionării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziţionate contra cost, de la producător, prin achiziţii ale Ministerului Sănătăţii.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

CMSN organizează concurs pentru angajarea unui referent de specialitate

Thu Oct 8 , 2020
Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale de execuție,  vacante, de referent de specialitate, gradul II. Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt: studii superioare (economice, juridice, administrație publică), vechime în […]