Remus Cernea despre tragedia din clubul Colectiv

O foarte apreciată trupă rock a ținut un concert într-un club la care au participat câteva sute de persoane. În cadrul concertului au fost folosite efecte pirotehnice care au aprins accidental materialul pentru izolare fonică. Acesta fiind ușor inflamabil, focul s-a extins rapid. Căile de acces au fost insuficiente, astfel că publicul, panicat, s-a găsit în mare dificultate nereușind să iasă ordonat, ceea ce a amplificat numărul victimelor. În doar câteva minute (vreo 5), întregul club a fost mistuit de flăcări, aproape trei sferturi dintre oameni fiind afectați.

Chitaristul trupei și-a pierdut viața, alături de alte 100 de persoane, iar 230 au fost rănite. Doar 132 au scăpat nevătămate. Mulți dintre supraviețuitori, răniți sau nu, au rămas cu sindrom post-traumatic după scenele dramatice trăite în timpul incendiului. Numele trupei este Great White, iar tragedia s-a petrecut pe data de 20 februarie 2003, în clubul “The Station” din localitatea West Warwick (statul american Rhode Island).

Cunoscuta trupă americană de hard-rock și glam-metal a vândut peste 8 milioane de discuri și a lansat în anii ’80-’90 numeroase piese de succes precum: “Rock Me”, “Save your love”, “Once Bitten Twice Shy”, “The Angel Song”, “Call It Rock N’Roll”, “House of Broken Love”, “Desert Moon”, “The Big Goodbye”, “Love Is A Lie”, “Old Rose Motel”, “Mista Bone”, “Face The Day”, “Lady Red Light” etc.

Similaritățile tragediei din Statele Unite cu cea din clubul Colectiv de vineri 30 octombrie 2015 sunt izbitoare. Din nefericire, astfel de dezastre au răpit și alte vieți în diferite țări:

Pe 30 decembrie 2004, în timpul concertului trupei rock Callejeros din Argentina, din clubul República Cromañón la care asistau cca 3000 de persoane, materialele pirotehnice folosite pe scenă au aprins materialele folosite ca decorații pentru anul nou, iar 4 din cele 6 ieșiri ale sălii de concerte erau închise cu lacătul pentru a nu permite intrarea unor spectatori fără bilet. În haosul care a urmat, 194 de persoane au murit, multe intoxicate cu monoxid de carbon și alte gaze otrăvitoare generate de incendiu.

Drame similare provocate de incendii s-au mai petrecut în 2008, în China, la clubul Wuwang din orașul Shenzhen din China (44 de morți), pe data de 1 ianuarie 2009 în Thailanda în Bangkok în timpul unui concert rock al trupei Burn (66 de morți, 222 de răniți), și pe data de 5 decembrie 2009 în clubul Lame Horse din orașul Perm din Rusia (peste 150 de morți).

Prima strângere de inimă pe care am avut-o vineri seară a fost în timp ce plimbam câinele și am văzut într-un interval de doar câteva minute 6 mașini de pompieri și 4 salvări trecând cu sirenele în funcțiune! Până să urc acasă au mai trecut alte 8 salvări! Era limpede că un lucru deosebit de grav se petrecuse. Am căutat repede pe net și am găsit primele informații, încă înainte ca presa să fi avut informări corecte de la fața locului. Am transmis imediat, când încă nu se anunțase în presă, către Realitatea TV, care astfel a fost prima televiziune care a dat informația corectă, că a fost vorba de concertul de lansare a unui nou album al trupei rock GOODBYE TO GRAVITY.

Formația este una foarte apreciată pentru sound-ul excelent și profesionalismul deosebit al muzicienilor. Piesele sună impecabil, la standarde înalte, fiind comparabile cu ale unor trupe de renume care abordează același gen – Metalcore. De altfel, primul album GOODBYE TO GRAVITY a fost considerat cel mai bun album de metal românesc al anului 2012. Cel de-al doilea, care sună excepțional, este probabil cel mai bun material discografic de metal lansat în 2015 în țara noastră.

Tragedia care i-a lovit pe acești oameni creativi și capabili, alături de publicul lor fidel, este incomensurabilă. Minutele de haos pe care le-au încercat oamenii în interior încercând să se salveze sunt cutremurătoare. Din opiniile exprimate de experți rezultă că, pe lângă focul care a cuprins încăperea materialele ușor inflamabile au generat fum, monoxid de carbon și alte gaze toxice care în scurt timp (2-3 minute) i-au făcut pe mulți să se sufoce și să își piardă cunoștința.

Această tragedie a fost însoțită, pe lângă momentele de groază și de dramaticele pierderi de vieți omenești, de numeroase gesturi impresionante de eroism, solidaritate și compasiune. Unii dintre supraviețuitori s-au întors în club, riscându-și viața pentru a-i salva pe alții! Medicii și pompierii sosiți la fața locului au încercat imposibilul pentru a salva cât mai multe vieți! În spitale personalul medical s-a implicat voluntar pentru a ajuta la gestionarea situației și tratarea victimelor.

Mesajele publice din partea președintelui și altor înalte autorități au avut conturul și nuanțele potrivite unui astfel de moment cumplit. Cetățenii s-au mobilizat exemplar pentru a dona sânge și a se implica în diverse manifestări de solidaritate. Sutele de lumânări aprinse și flori aduse în fața Clubului Colectiv în memoria victimelor reprezintă un moment deosebit de emoționant. Biserica a transmis mesaje de solidaritate și mobilizare pentru ajutorarea victimelor. Din nefericire, au existat și numeroase mesaje ale unor ultra-ortodocși care au dovedit lipsă de compasiune și respect pentru drama și moartea unor semeni.

Marșul tăcerii la care am participat duminică a fost o impresionantă probă de compasiune din partea a peste 10.000 de oameni, la care se adaugă multe milioane de cetățeni români care simt la fel. A fost ca o coloană fără de sfârșit a solidarității. Sunt de părere că în locul clubului Colectiv ar trebui să fie realizat un memorial dedicat victimelor acestei cumplite tragedii.

Pe câțiva dintre cei are și-au pierdut viața îi cunosc. De asemenea, pe unii dintre răniți. Sper ca solistul, bass-istul și toboșarul trupei GOODBYE TO GRAVITY care sunt acum spitalizați în stare gravă să fie salvați! Regret enorm dispariția celor doi chitariști și a tuturor celorlalte victime.

Drama din clubul Colectiv vorbește, o dată în plus, despre fragilitatea noastră. Indiferent cine ai fi, un accident îți poate întrerupe subit viața, uneori în condiții îngrozitoare. Speranțe, vise, gânduri, sentimente – toate pot fi curmate de către o întâmplare oarbă și nepăsătoare față de detalii… Cu atât mai mult, înțelegând acest lucru, ar trebui să ne respectăm și sprijinim unii pe alții mai mult, indiferent de eventualele diferențe punctuale dintre noi. Ceea ce ne leagă, ca membri ai speciei umane, ar trebui să fie infinit mai puternic decât diferențele de naționalitate, rasă, religie, gen, orientare sexuală, opinii politice, vârstă, preferințe muzicale, mod de viață, avere, șamd.

Iar rock-ul… Rock-ul care, prin excelență, este muzica oamenilor liberi, va supraviețui cât va dura specia noastră, indiferent câte victime își va cere tribut o soartă crudă. Muzica celor de la GOODBYE TO GRAVITY înregistrată până acum este valoroasă și nemuritoare și va dăinui ca și piesele și albumele unor alți muzicieni rock care au dispărut prematur… Jim Morrison (The Doors), Janis Joplin, Jimi Hendrix, Bon Scott (AC/DC), Kurt Cobain (Nirvana), John Bonham (Led Zeppelin), Randy Rhoads (Ozzy Osbourne), John Lennon, Phil Lynott (Thin Lizzy), Cliff Burton (Metallica), David Byron (Uriah Heep), Freddie Mercury (Queen), Dimebag Darell (Pantera), Peter Steele (Type O Negative) și mulți mulți alții sunt repere muzicale ale căror creații și performanțe muzicale îi vor menține vii în inimile iubitorilor muzicii rock pentru totdeauna.

Remus Cernea

https://www.facebook.com/remus.cernea

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Se oprește apa în zona Badea Cârțan

Mon Nov 2 , 2015
  Pentru executarea unor lucrări de extindere rețea în municipiul Constanța, în zona Badea Cârțan, respectiv pe Aleea Murelor, dar și pentru realizarea unor lucrări de sectorizare – montare vane, SC RAJA SA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile marți, 03 noiembrie 2015, în intervalul 09,00 – 14,00. Vor fi afectați […]