![](https://www.ct100.ro/wp-content/uploads/2024/12/udttmr-steag-Large.webp)
Pe 13 decembrie, Constanța devine centrul sărbătorii etniei tătare din România, printr-o serie de evenimente dedicate culturii și identității acestei comunități.
Sub genericul „Repere identitare dobrogene”, evenimentele includ o conferință academică și un spectacol artistic, ambele cu intrare liberă.
Conferință la Universitatea „Ovidius”
În data de 12 decembrie, de la ora 17:00, la Universitatea „Ovidius” din Constanța (Amfiteatrul A1, Campus Clădirea B, etajul 1), va avea loc o conferință ce reunește patru specialiști de renume în domeniul istoriei și științelor politice. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice și include:
- Conf. Univ. Dr. Daniel Citirigă – Decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius”.
- Dr. Ovidiu Cristea – Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”/Universitatea „Ovidius”.
- Dr. Metin Omer – Universitatea „Ovidius”.
- Dr. Michal Wasiucionek – Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.
Conferința este însoțită de două expoziții tematice care subliniază reperele culturale și istorice ale comunității tătare.
Spectacol la Centrul „Jean Constantin”
Ziua de 13 decembrie continuă sărbătoarea printr-un spectacol artistic ce începe la ora 17:00, la Centrul „Jean Constantin” din Constanța. Programul include:
- Dansuri tradiționale tătărești prezentate de ansamblurile locale.
- Recitări de poezii în limba maternă, susținute de elevii care participă la cursurile de limba tătară.
Acest proiect este finanțat de Primăria Municipiului Constanța, subliniind importanța susținerii culturii și tradițiilor comunității tătare.
![](https://www.ct100.ro/wp-content/uploads/2024/12/udttmr-Large.webp)
Intrare liberă pentru toți
Atât conferința, cât și spectacolul sunt deschise publicului larg, oferind oportunitatea de a descoperi o parte esențială a moștenirii culturale dobrogene. Prin aceste evenimente, se dorește promovarea dialogului intercultural și consolidarea legăturilor dintre comunitățile etnice din regiune.