Restricționarea circulației în zona peninsulară a Constanței – o idee bună și proastă, în același timp

peninsula-32

Iarna nu-i ca vara și Constanța nu-i ca Florența, de exemplu. Ce vreau să spun? Ce e bun în centrul vechi al unui oraș european, de exemplu, nu e neapărat bun și la noi acasă.

Astăzi a apărut informația că municipalitatea a decis să limiteze accesul autovehiculelor în zona peninsulară a Constanţei. Multe artere vor deveni exclusiv pietonale, iar riveranii vor putea intra în respectivul perimetru doar pe baza unor permise de acces. Cei care vor solicita permisele trebuie să facă dovada că locuiesc în Peninsulă sau au acolo o afacere, dar şi că maşina pentru care solicită permisul le aparţine sau o folosesc în baza unui contract legal.

Primăria municipiului Constanţa a anunţat că va elibera şase tipuri de permise pentru cei care vor să circule cu maşina prin zona peninsulară a oraşului şi Piaţa Ovidiu, după cum urmează:

a) Permis de acces riverani persoane fizice;
b) Permis de acces societăți comerciale ce își desfășoară activitatea în zona peninsulară și Piața Ovidiu;
c) Permis de acces evenimente;
d) Permis de acces pentru aprovizionare;
e) Permis de acces instituții care asigură servicii publice sau alte situații;
f) Permis de acces situații excepționale.

Măsura este și bună, și proastă, în același timp.

Este bună pentru că în Constanța, ca în orice oraș civilizat, ar trebui să există o zonă pietonală. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. De fapt, mașinile nu ar trebui folosite în oraș, dacă vrem ca acel oraș să fie prietenos cu oamenii, nu cu autovehiculele. Evident, acest lucru este imposibil acum, dar orice călătorie începe cu primul pas. De bine, de rău, se pare că se încearcă realizarea de piste pentru bicicliști. Cu un centru vechi cu circulație restricționată, orașul va începe să respire european.

Este, însă, în aceeași măsură o idee proastă, în aceeași măsură. De ce? Pentru că centrul vechi nu este numai o destinație turistică, ci și una de afaceri. Am vorbit cu o persoană care are birourile în zonă. ”Am clienți care vin cu mașina până la mine. Unde o să parcheze, la un kilometru distanță? Îmi pierd clienții. Am făcut un credit pe 30 de ani pentru a cumpăra sediul”, mi-a spus respectiva persoană, care se gândește serios dacă se poate muta. Concluzia: nu poate.

Amicul meu nu este singurul în această situație. Există acolo firme importante, premiate de CCINA, de exemplu, o bancă comercială, etc. Practic, toți cei care intrau până acum cu mașina în zonă o vor putea face și de acum încolo. Va fi restricționată circulația numai pentru clienții firmelor, pentru eventualii turiști și pentru pierde-vară care se plimbau pe acolo.

Evident, tot ce am scris mai sus este bazat pe o părere personală și pe ce mi-au spus unii oameni afectați de măsură. Nu spun că eu sau ei deținem adevărul. Pentru că este însă o decizie care afectează mii, zeci de mii de oameni, dar și mai multe afaceri dezvoltate în zonă, consider că este necesară o dezbatere publică, pentru a găsi soluții convenabile pentru toate părțile implicate. Anunțul de restricționare a circulației este făcut în pripă, fără prea multă pregătire. Acest lucru dă de gândit. Să se strice oare granitul din piață așa de repede din cauza traficului? Frigul care se apropie îl va afecta și mai mult?

Constănțenii merită atât răspunsuri, cât, mai ales, o dezbatere. Vocea noastră trebuie ascultată.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.