Revoltă în Faleză Nord. „Traficul a devenit misiune imposibilă!”

Strada Unirii are acum sens unic și parcări pe ambele părți. Oamenii strâng semnături pentru a schimba acest lucru (foto: Constanța 100%, 14 octombrie 2019)

Sute de constănțeni din zona Faleză Nord, municipiul Constanța, sunt revoltați în urma modificărilor de trafic implementate de autoritățile locale. În numai două zile s-au strâns sute de semnături prin care se cere renunțarea la ele. „Traficul a devenit imposibil”, spun ei.

Începând de joi, 10 octombrie 2019, strada Unirii din Faleză Nord a devenit arteră rutieră cu sens unic, dinspre strada Ion Rațiu până în strada Zorelelor. Măsura, spun locuitorii, a creat haos în zonă. Nu numai strada Unirii este cu sens unic, ci și strada Pescarilor, paralelă cu Unirii. Astfel, toți cei care locuiesc în cartier și vor să iasă spre oraș, nu spre Mamaia, sunt nevoiți să ocolească pe bulevardul cu același nume. Diminețile și spre seară, ambuteiajele sunt mai mari ca niciodată. Și asta acum, toamna. Vara va fi mult mai grav.

faleză nord
Bulevardul Mamaia, sensul de mers dinspre stațiune spre oraș. În jurul orei 17.00 se stă de 6-7 ori la semafor (foto: Constanța 100%, 14 octombrie 2019)

Mulți oameni sunt nemulțumiți, iar nemulțumirea i-a organizat. Unul dintre ei a început o strângere de semnături, prin care vrea să convingă autoritățile locale să modifice modificarea. A anunțat pe Facebook că se strâng semnături la magazinul Denisa. Am dat azi o fugă până acolo, să vedem dacă a semnat cineva. O doamnă ne-a condus spre alt magazin, unde ni l-a prezentat pe Marian Pascovici omul care s-a ocupat de strângerea de semnături.

„Vă spun exact câte am strâns. De ieri până azi au semnat 223 de persoane. Uitați, aici sunt toate. Mâine mă duc să le depun la Primărie. Le-am trimis și pe email, la primărie, și la Comisia de Circulație. Oamenii de la blocurile din zonă mi-au cerut hârtii, strâng și ei semnături”, ne-a spus acesta.

Un client ne-a auzit vorbind și ne-a spus că nu înțelege modificările.

„Copilul meu învață la școala 43. De acasă până acolo sunt cam 800 de metri. Îi făceam în câteva minute. Acum trebuie să ocolesc pe bulevardul Mamaia, stau 6-7 semafoare, durează cam 20 de minute”, spune el.

I-am întrebat dacă i-a consultat cineva înainte de a se lua aceste măsuri.

„Da, da, ne-a consultat”, a răspuns el ironic. „N-am văzut pe nimeni pe aici, deși ni s-a spus că s-au făcut studii. Ce fel de studii, din birou, dacă n-a venit nimeni”, a redevenit serios.

Oamenii i-au scris primarului, căruia îi cer să anuleze decizia prin care strada Unirii a devenit alee cu sens unic și revenirea la starea inițială sau, cel puțin, transformarea în sens unic dinspre Mamaia spre centrul orașului.

„Această măsură nu duce la fluidizarea traficului, dimpotrivă. Astfel, locuitorii din Faleză Nord rămân blocați minute întregi în ambuteiaje create, îngreunând accesul multor persoane în cartier, precum și a furnizorilor care aprovizionează agenții comerciali din Complexul Unirii (care sunt plătitori de taxe și impozite la bugetul Primăriei Constanța, la fel de nemulțumiți și dumnealor de această decizie), obligându-i practic să facă un ocol inutil. De asemenea, traficul a devenit misiune imposibilă pentru șoferii care merg către instituțiile de învățământ, respectiv grădinița nr. 45, școala nr. 3 și școala nr. 43, toate aflate pe strada Unirii, fiind nevoiți să ocolească prin bd. Tomis. Această măsură a fost luată, teoretic, în baza unui studiu de trafic, ceea ce cred că este complet neadevărat, la fața locului lucrurile arătând cu totul diferit decât din birourile dumnealor”, se arată într-o scrisoare adresată de Marian Pascovici către Comisia de Circulație din Primăria Constanța.

Locuitorii din Faleză Nord speră că lucrurile se vor rezolva în favoarea lor, mai ales că se apropie campania electorală și că unii oameni, chiar din primărie, locuiesc în zonă și se lovesc de aceleași probleme.

O părerea interesantă o are fostul consilier Romeo Rezeanu. Acesta consideră că modificarea de trafic și crearea de locuri de parcare de o parte și de alta a străzii ajută foarte mult un investitor imobiliar, care deține și firma Sorla, care a construit un bloc lângă piața Filipescu. Acesta ar fi trebuit să creeze 24 de locuri de parcare supraetajate, cu lifturi speciale. Fostul consilier, care s-a opus apariției acestui bloc, spune că, prin noile modificări, problema locurilor de parcare este rezolvată pentru acel bloc. În detrimentul locuitorilor din zonă.

Aceasta nu este singura măsură a primăriei Constanța care i-a nemulțumit pe șoferi. Cei care locuiesc pe strada Pandurului, de pildă, sunt nemulțumiți că trotuarele late din zonă au acum dale și, din cauza acestui lucru, sunt amendați dacă parchează pe ele. Detalii AICI.

Completare 15 octombrie 2019

Primăria Constanța a decis că schimbe sensul unic pe trei străzi din cartier. Detalii aici:


Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

5 comments

 • Poate ca domnul ar trebui sa parcurga pe jos cei 800 metri.

  • Mitica Babu

   Se stie ca dintotdeauna, cei din faleza nord au fost de dreapta pe plan politic. Si tocmai ca voturile lor au fost prea putine sa combata puterea ros-alba!
   Dar lachele ala, prostul clasei la colegiul Mircea, machidon care n-a facut politica niciodata si de cand e vice, vbeste doar despre cum isi arde armanii lui la dezvoltari imobiliare…cu locuri de parcare si extinderi. Ala care vbeste si singur peste el. Despre administratie publica habar nu are pt ca nu face. A dezvoltat o firma de materiale de protectie prin care acum baga stalpisorii in tot orasul (nu el…taicasu), a locuit in zona acolo si in apartamentul parintilor mutati la hoara a ramas fratele lui. Pai asa dobitoc sa fii sa iti ingradesti rudele..?
   Insfarsit ideea e ca e un prost cu diploma si d-abia asteptam noile alegeri sa scapam de cașar! A trecut el si peste Decebal, pai mandatul asta nu e pe viata, sa-l vedem cand va fi din nou administrator la Dalgeco si atat. A pus paza de la Zip pe contractul primariei, la locul de joaca de la propriul restaurant din portul tomis Amos by grill…cam multe facilitati ca viceprimar…sa nu vbim si de spagile ca numar de apartamente ca sa il influenteze pe arhitectul sef sa dea autorizatii de constructie haotica…asa cum a facut si Luiza cu Mazare si cu concursul Lizetei Haralambie alta rabla politica dezvoltata de un grup infractional pe care l-a reprezentat.
   Pacat ca PSD are oameni inteligenti in echipa sa, sa scape si de gunoaiele astea cum au scapat si de Dancila…alta marioneta. Dar toti o sustineau obligati de santajele “parintelui” Dragnea care stie cat de manjiti sunt fiecare, bineinteles nu mai mult ca el. Treziti-va odata!

 • 800 de metri de scoala si ii e lene “mamicului” sa il duca pe jos.

 • Este timpul sa se faca ordine in acest oras. Sensurile unice sunt o necesitate. Poluarea pe strazile Constantei a atins un nivel exagerat. Sunt zone unde nu mai poti sta cu geamul deschis. Regimul de viteza in toate zonele rezidentiale ale orasului trebuie redus la 30 de km pe ora.

 • Treaba asta a fost facuta de cineva din primarie care sta in zona

Leave a Reply

Your email address will not be published.