RISIPĂ? Luminițele de sărbători, aprinse și pe 15 ianuarie, în Constanța. În Paris și Londra s-au stins de zile bune

Luminițele de sărbători, aprinse și pe 15 ianuarie, în Constanța.
Luminile de sărbători sunt aprinse în orașul Constanța și pe 15 ianuarie (foto: Constanța 100%)

A trecut Crăciunul, a trecut Revelionul, au trecut Boboteaza și Sf. Ion, au trecut chiar Crăciunul și Revelionul pe rit vechi, dar luminițele de sărbători din municipiul Constanța sunt încă aprinse.

Mai mulți constănțeni ne-au semnalat acest lucru în ultimele zile, care se poate vedea cu ochiul liber de oricine.

„E risipă. Ce nevoie avem de luminițe de sărbători la mijlocul lunii ianuarie? Pe banii noștri, noi plătim”, ne-a spus un tânăr.

„Este 15 ianuarie, au trecut pana si sărbătorile pravoslavnicilor, dar noi încă „ardem gazul” cu luminițele… Pe banii nostri?”, spune Edi.

Altcineva se plângea de faptul că nici măcar nu s-a început operațiunea de strângere a lor.

Potrivit informațiilor culese de Constanța 100%, marile orașe din Eurpa și-au stins de mult timp beculețele de Crăciun. Londra, de pildă, a făcut-o pe 5 ianuarie (e drept, le-a aprins mai devreme). Și pe faimosul Champs-Elysées din Paris, luminile de sărbători s-au stins tot pe 5 ianuarie.

Vă reamintim, orașul Constanța cheltuie cât Viena pentru luminițele de Crăciun. Aflat în Viena, corespondentul PRO TV Vitalie Cojocari a aflat de la autoritățile locale că amplasarea luminițelor de Crăciun în oraș a costat 1,2 milioane de euro. Culmea, banii nu sunt în totalitate de la bugetul Primăriei, ci provin și de la Camera de Comerț. Decorațiunile sunt însă aceleași an de an și nu sunt amplasate pe marile artere, unde circulă mașinile, ci doar în zonele pietonale. Cu toate acestea, milioane de turiști vin anual la târgul de Crăciun din Viena, devenit deja celebru în lume.

Întrebați de ce nu amplasează luminițe pe arterele principale, oficialii austrieci au răspuns: „Nu suntem chiar atât de bogați, încercăm să economisim!”

În Constanța, luminițele de Crăciun au costat 1,15 milioane euro. De altfel, Constanța este orașul care a cheltuit cel mai mult pentru iluminatul festiv din întreaga Românie, după București (oraș care a „reușit” un record: 2,5 milioane euro).

Primăria Constanța a montat decorațiuni pe 10 bulevarde mari ale orașului, dar și la intrările din oraș. Sunt decorați stâlpii de iluminat, iar pe copaci se așează perdele luminoase, în timp ce străzile sunt traversate de șiruri de leduri. Pentru iluminatul festiv, primăria a împărțit achiziția în trei contracte, iar societatea care a câștigat licitația deschisă este aceeași care a închiriat beculețele și în ultimii doi ani. Contractele prevăd închirierea, inclusiv montarea și demontarea instalațiilor de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă și vizează trei zone ale orașului: cele 10 mari bulevarde – aproximativ 900.000 euro, Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, acolo unde în fiecare an are loc Festivalul Iernii , finanțat cu 168.000 euro din bani publici, și Piața Ovidiu cu ocazia Revelionului – 80.000 de euro.


Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.