RIT – o nouă formație rock. Ionuț Micu: ”Facem totul cu profesonialism”. VIDEO

john7

Bogdan Muntenita (voce), Ionut Micu (tobe), Andrei Balasa (chitara solo) si Mircea Muntenita (bass). Ei sunt RIT. Cei patru nu sunt la prima „adunare”, au mai cantat impreuna in ultimii ani. Fratii Muntenita, Bogdan-voce si Mircea-bass, nu traiesc din muzica, nu au avut niciodata pretentia de a se numi muzicieni, insa pasiunea, placerea de a canta si norocul i-au adus langa nume mari ale rockului romanesc (Nicu Covaci, Phoenix ….). De altfel, in cadrul renumitei formatii s-au cunoscut cu Ionut Micu, un baterist titrat ce duce mai departe stilul spectaculos si profesionist al celui ce i-a fost „guru” timp de 15 ani, Ovidiu Lipan Tandarica, tobosar al formatiilor Interitus Dei, Talisman, Kripton, Compact si Phoenix. Si cu Andrei Balasa, un tanar si talentat chitarist care la 21 ani a urcat pe scena alaturi de Phoenix, Mircea Baniciu, Narcisa Suciu etc si are un Cv impresionant ca instrumentist.

Cochetand cu ideea unei formatii de ceva vreme, cei patru pornesc la drum cu gandul nu sa sparga norii sau topurile muzicale (daca mai exista asa ceva), ci cu dorinta de a canta ceva pe placul lor, un amalgam de muzica rock si etno, cu multe teme folclorice prezente in partiturile fiecarui instrument si in pasajele vocale, orchestrate original de catre fiecare, pastrand substanta filonului traditional.

Ionut Micu (tobe):
„Este foarte greu sa pornesti la un drum nou acum ca si trupa. Sunt multe considerente care trebuie luate in calcul: sa fii atent sa nu te inspiri foarte mult de la alte trupe (daca se poate spune asa), productie de studio/live, impresariat artistic, instrumente performante, felul in care te prezinti publicului pe scena, etc… Cu toate acestea suntem incapatanati, credem in acest proiect, muncim mult si speram intr-o reusita. Step by step, lucram la un prim album care sa fie pe placul impatimitilor acestui gen. De aceea tinem foarte mult sa facem totul cu profesionalism.
Noi am spart gheata cu doua piese vechi, dar reorchestrate in maniera noastra. „Colindul Casei” este un colind cules de bunicul lui Bogdan (n.r. Muntenita) din zona Brailei, a mai fost cantat tot de Bogdan Muntenita alaturi de trupa Phoenix, dar aceasta varianta este mult mai buna. Cea de a doua piesa, „Cantec pentru cel ce vede intaia oara soarele”, este o reorchestrare a piesei originale a lui Mircea Baniciu, versuri Dan Verona, de pe albumul „Secunda 1”, lansat in anul 1989 la Casa de discuri Electrecord. Ii multumim lui Mircea Baniciu ca a fost de acord cu demersul nostru, ba mai mult a fost alaturi de noi la inregistrarile audio si video ale piesei.”

https://www.youtube.com/watch?v=UHRjHkRt2iQ

Bogdan Muntenita (voce):
„Neavand o cariera muzicala care sa poate fi pusa intr-un CV, pot spune pe scurt ca primele amintiri legate de o formatie incep pe la sfarsitul liceului, aruncat undeva intr-o mansarda a Teatrului Maria Filotti din Braila, impreuna cu frate-miu si alti trei prieteni, incercand sa inventam ceva care sa ne faca mari si sa ne duca direct la Bucuresti, pe un covor rosu probabil… :)))
A urmat perioada facultatii in care, adus tot de fratele meu in formatia Harvest a lui Freddie Onofrei, am fost solist vocal, textier, compozitor, hamal, paharnic si cate si mai cate, pana-n acea seara in care seful nostru de-atunci m-a chemat, impreuna cu Kostas Radulescu (claparul), si ne-a spus, fara vreun motiv anume: “De azi sa nu va mai vad!”. Ala a fost un moment de rascruce pentru mine, in care soarta m-a pus sa aleg intre muzica si inginerie. Si acum ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a calauzit pasii catre a doua varianta.
Cum naravul din fire n-are lecuire, dupa o pauza de 10 ani, boala a recidivat si, ca prin vis, am reinceput sa cant. Cu mentiunea ca o nimerisem cum nu se putea mai bine! Colaboram cu formatia visurilor mele, cu Phoenix! Candva eram gata sa sar la bataie daca cineva nu era de acord cand spuneam ca e cea mai tare din lume! Ajunsesem sa-mi cunosc idolii, a fost cu doua taisuri… Prin Phoenix i-am cunoscut pe actualii mei colegi si tot acolo am realizat ca daca vreau sa cant cand vreau si doar ce-mi place, ar fi bine s-o fac pe cont propriu. Astfel, la propunerea lui Ionut Micu, am hotarat s-o apuc pe un drum care, desi sunt tras de maneca si mi se spune ca e batut de altii, e infinit! Am fost avertizat ca e foarte greu sa faci o sinteza intre folclor si rock, dar inca fermecat de lumea care mi s-a deschis atunci cand am ascultat prima oara Phoenix, mi-am permis riscul de a incerca.
Toate periplurile mele muzicale au fost din placerea de a canta si atat! N-am cautat niciodata sa cant din alt motiv. Si nici nu puteam altfel pentru ca nu sunt muzician! Profesia mea e alta, dar pentru mine muzica este liantul dintre vis si realitate. Altii au pescuitul si filatelia, la mine e asta cu muzica… Poate ca e unul din motivele pentru care ii complexez pe unii sau pe altii, cant cu aceeasi placere si pe scena, si-n masina, si sub dus. La nivel cerebral, efectul e acelasi. Daca se intampla ca cineva sa si vibreze la emanatiile mele, presupun ca e un castig comun .”

Mircea Muntenita (bass):
„Copilaria mi-am petrecut-o la Braila unde am studiat chitara la Scoala Populara de Arte. Tot in perioada mea braileana, am cantat intr-o trupa de trash-metal, Apocalips. Odata mutat in Bucuresti, am avut colaborari cu mai multe trupe, printre care si cu VOX, o formatie brasoveana cu care am si scos un album in 2006, „Steaua Nordului, si videoclipul „Nu te mai vreau”. Mai multi ani, de prin 2009 pana in 2011, fac parte din trupa de coveruri Fire Escape. Dupa ce l-am cunoscut pe Ionut Micu am inceput o colaborare timida cu Phoenix, in acelasi timp cant alaturi de baietii din trupa „Bucium”, cu care am avut un turneu national la festivalurile medievale din tara, in 2014.
Proiectul cel nou cu Rit e ca o inviorare pentru noi, ne cunoastem toti patru de ceva vreme si ne stim unul altuia tabieturile. Tocmai de aceea sper ca vom face o figura buna cu albumul.”

Andrei Balasa (chitara solo):
Andrei Balasa este un chitarist / compozitor roman care desi tanar, activeaza pe scena muzicala romaneasca din 2006. Absolvent al liceului de muzica George Enescu, sectia chitara clasica, secundar pian si al Scolii Populare de Arta, sectiile chitara clasica si pian. Andrei este in prezent student la compozitie muzica usoara la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si la chitara clasica la Academia de Muzica Gheorghe Dima.
A studiat chitara electrica cu multi chitaristi printre care Paul Gilbert, Dave Martone si Corrado Sgandurra.
In 2009 a cantat impreuna cu Guthrie Govan, Mattias IA Enklundh si Jose de Castro.
Este cunoscut ca fondator, chitarist si compozitor al trupei PhenomenOn din 2007. Alaturi de PhenomenOn (castigatoare GBOB 2009,cantand laLondra in 2010). a cantat pe scene din tara si din afara ei in deschiderea la trupe foarte cunoscute (Linkin Park in Bucuresti, Nazareth in Ruse ,etc). De asemenea din 2015 incepe un proiect solo de chitara numit Planetarium.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Harta străzilor care vor fi asfaltate în cartierul Compozitorilor

lun feb. 8 , 2016
Scriam zilele trecute că în acest an se vor asfalta 21 de străzi din orașul Constanța. Pentru că încă primesc întrebări pe acest subiect, reiau aici lista cu străzile, dar și o hartă a unui carier pe care îl cunosc bine, Compozitorilor, pe care am trasat străzile propuse pentru asfaltare. […]

V-ar putea interesa și: