Rodica Mătușa, doctorița care a cunoscut Iadul pe pământ, a lansat cartea „Gemenele japoneze”

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor SIDA, Fundația Baylor Marea Neagră a găzduit lansarea volumului „Gemenele japoneze” a doctoriței Rodica Mătușa, medic specialist, doctor în științe medicale, care se ocupă de o viață de copii infectați cu HIV. Este a doua sa carte într-o carieră absolut remarcabilă de medic. O carieră care i-a marcat viața.

Acum câțiva ani, declara, într-un interviu:

„Prin ce am trecut eu acum aproape 30 de ani, cu copiii infectaţi cu HIV… spun că am trecut prin iad. Dacă aş fi în faţa Sfântului Petru i-aş spune „Dă-mi drumul în Rai, pentru că în Iad am fost”

SIDA face parte din memoria colectivă a orașului Constanța. România avea peste jumătate din copiii seropozitivi ai Europei, la Constanța aflându-se cei mai mulți dintre ei. 67% dintre copiii infectați cu HIV erau instituționalizați. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a preluat 200 de copii:

„Acolo, în acel spaţiu dormeau, mâncau, făceau injecţiile; fără să plângă, fără să ştie că există şi altceva în afara acelui loc şi a curţii spitalului, în care, atunci când abea mergeau, ajungeau foarte rar. Erau duşi în braţe sau în cărucioare şchioape la radiologie sau în cabinetele din policlinica alăturată spitalului.” – rememorează dr. Rodica Mătușa, consultant medical la Fundația Baylor Marea Neagră.

Fragmentul citat se regăsește în primele pagini ale volumului „Gemenele japoneze”. Cea de a doua carte semnată de Rodica Mătușa și apărută la Editura Hermann din Sibiu.

„„Gemenele japoneze” de Rodica Mătușa este un volum de memorii și ficțiune despre cum se trăiește meseria de medic, nu despre cum se face. Despre gesturi, cuvinte, discuții care au rămas în memoria medicului și care, scoase la lumina paginii, ne vor schimba și pe noi. Recomand volumul nu doar celor care vor să recupereze o parte din memoria orașului nostru, dar și celor cărora le place o carte bine scrisă. Pentru că este foarte bine scrisă!”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al fundației.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constanța, sub cod galben de vânt

mie dec. 1 , 2021
Constanța se află astăzi, 1 decembrie, sub avertizare cod galben de vânt puternic. Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că până la ora 13:00,  în zona de litoral vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 60 km/h. Primăria Constanța face apel la cetățeni să evite adăpostirea […]
vant primaria constanta

V-ar putea interesa și: