România ar putea avea un nou submarin, construit în țară

Submarinul Delfinul, singurul pe care îl mai deține România, nu este funcțional din 1996

Ministrul propus pentru Aparare, Mihai Fifor, a precizat, luni, la audierea sa de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului, ca are in vedere lansarea unui program de inzestrare a Fortelor Navale cu un submarin.

Acesta ar urma să fie produs intr-un santier romanesc.

„Trebuie sa intarim capabilitatile militare la Marea Neagra. Acest an va fi anul inzestrarii Fortelor Navale Romane pentru ca este foarte mare nevoie de modernizare la Fortele Navale. Cred ca este un program extrem de ambitios cel pe care ne propunem sa-l lansam si sa-l ducem pentru aprobare in CSAT si in Parlament – programul inzestrarii Fortelor Navale cu un submarin, deci cu capacitati de lupta submarine, un lucru care ar putea sa readuca Fortele Navale in zona de principal actor, principal jucator la Marea Neagra, cum de altminteri ne dorim sa fim ca Armata romana in ansamblu”, a spus Fifor.

Acesta a spus ca programul este pe termen mediu, iar submarinul va fi produs in Romania.

“Stiu ca poate parea putin stranie aceasta chestiune. Armata are inca in dotare submarinul Delfinul pentru exercitii si, prin urmare, nu cred ca e nimic spectaculos in ideea de a putea sa derulam un astfel de program pe termen mediu cu productie a unei astfel de capacitati intr-un santier naval romanesc”, a adaugat Fifor.

România deține un singur submarin în prezent, Delfinul. Acesta este acostat în Portul Constanța și nu mai este funcțional din 1996. Acumulatorii sunt descărcați, iar unii noi costă circa 20 de milioane de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.