România cumpără trenuri noi din Franța. Vor circula și pe ruta Constanța – București

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a semnat astăzi un contract pentru achiziţia a 20 rame electrice de lung parcurs şi mentenanţa acestora pe o perioadă de 15 ani. Noile trenuri vor asigura conexiunea dintre Bucureşti şi Arad, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Suceava, Craiova, Târgu Jiu, Galaţi şi Constanţa.

„Achiziţie aşteptată de mulţi ani în domeniul feroviar! Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a semnat astăzi un contract pentru achiziţia a 20 rame electrice de lung parcurs şi mentenanţa acestora pe o perioadă de 15 ani. Valoarea contractului de bază este de aproximativ 263 milioane de euro, fără TVA”, a scris Grindeanu pe Facebook. 

Ministrul precizează că comanda iniţială poate fi suplimentată cu alte 17 trenuri la care se adaugă o perioadă de mentenanţă de 30 de ani.

În acest caz valoarea contractului poate ajunge la aproximativ 748 milioane euro, fără TVA. Fiecare tren va avea în componenţă 6 vagoane care vor asigura 351 locuri pe scaune.

Trenurile, care vor putea circula cu o viteză de 160 km/h, vor fi dotate cu:

  • zonă pentru călători cu dizabilităţi
  • zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat
  • zonă de bar sau bistro
  • sisteme de climatizare
  • conexiune wi-fi

Proiectul este finanţat din Fonduri Europene Nerambursabile şi din Bugetul de stat, iar primul tren va putea intra în circulaţie la finalul anului 2023, iar pachetul complet de 37 de rame poate fi livrat până la finalul anului 2024.

Noile trenuri urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:

🚉 București Nord – Constanța
🚉 București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
🚉 București Nord – Brașov – Cluj
🚉 București Nord – Brașov – Deda – Cluj
🚉 București Nord – Brașov
🚉 București Nord – Iași
🚉 București Nord – Suceava
🚉 București Nord – Galați
🚉 București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria
🚉 București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
🚉 Cluj – Timișoara
🚉 Cluj – Suceava – Iași.

Trenurile sunt construite de francezii de la Alstom, un grup industrial care activează în domeniul producției și transportului energiei electrice și în infrastructura feroviară.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Persoanele fizice își pot deconta cheltuielile cu refugiații din Ucraina pe baza unei declarații pe propria răspundere

vin mart. 25 , 2022
Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea. Acestea pot depune în primele 3 zile lucrătoare ale lunii o cerere care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită […]

V-ar putea interesa și: