
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 17 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
- Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 8.095 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;
- Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 204.185 persoane vaccinate, din care 875 persoane vaccinate cu rapel;
- Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 52 reacții comune și minore, din care:
9 reacții de tip local;
43 reacții generale. - Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 764 reacții comune și minore, din care:
288 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
476 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
- 3 reacții sunt în curs de investigare.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat că dacă România ar ajunge la 45.000 – 50.000 de persoane vaccinate pe zi s-ar ajunge la un ritm mai bun de acoperire vaccinală într-un timp corespunzător, precizând că acesta este de aşa natură deoarece acestea au fost dozele alocate ţării noastre.
„Ştiu situaţia stocurilor de vaccin, dar o cifră întotdeauna trebuie interpretată şi prin prisma rapelului, care deja de duminică încolo începe să fie administrat. (…) Am primit până în prezent 450.000 de doze de vaccin. Am vaccinat 140.000 de oameni, la care dacă ne gândim la rapel ajungem la 280.000 de oameni. Avem o diferenţă de doze de vaccin care se distribuie, cel puţin zilnic sunt undeva între 40-50.000 de doze care pleacă de la comandamentul central, de la Cantacuzino, spre ţară pentru a fi după aceea distribuite mai departe. Numărul de doze pe care îl avem poate să pară mare, dar el totdeauna trebuie evaluat prin prisma necesarului, pentru că sunt doze care sunt atribuite în mod constant. Ritmul de vaccinare este oarecum scăzut vizavi de aceste doze restante pentru că avem 15.000 -16.000 de vaccinaţi pe zi”, a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, duminică la Digi 24. Ea a fost întrebată cum se poate face pentru creşterea ritmului vaccinării.
„Atât a fost doza alocată României, atât reuşim să primim săptămânal din vaccinul Pfizer/Biontech care este primul vaccin care a fost acceptat. Ceea ce urmează acum este suplimentarea cu doze de Moderna, care sunt puţine. Am primit ca ţară undeva cred că până în 90.000 de doze, am primit ieri 14.000 de doze, dar sunt puţine faţă de ceea ce am avea nevoie”, a explicat Andreea Moldovan.
Aceasta a mai afirmat că dacă se va ajunge la aproximativ 50.000 de persoane vaccinate pe zi s-ar putea ajunge la un ritm de acoperire într-un timp corespunzător.
„Dacă am ajunge la 45.000 – 50.000 de persoane vaccinate pe zi am putea spune că ajungem la un ritm mai bun de acoperire vaccinală într-un timp corespunzător, însă să gândim că ritmul actual de vaccinare este de aşa natură pentru că acestea sunt dozele care ne sunt alocate şi care sunt disponibile. Se doreşte ca ele să fie alocate într-un mod liniar, să nu existe discontinuităţi ale administrării vaccinului pe parcursul campaniei de vaccinare. Dacă am administra vaccin, ne-am opri câteva zile, am administra din nou, ar fi nişte goluri care ar împieta foarte mult asupra cursivităţii şi modalităţii desfăşurării procesului de vaccinare”, a mai declarat Andreea Moldovan.
Luni debutează faza a II-a a procesului de vaccinare, inclusiv în județul Constanța.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.