România începe vaccinarea cu Moderna. Atenționări, precauții speciale, reacții adverse

România începe vaccinarea cu Moderna. Atenționări, precauții speciale, reacții adverse

România începe vaccinarea cu Moderna. „Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile”, a anunțat Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare, într-un comunicat de presă. Ambele vaccinuri – Moderna și Pfizer-BioNTech – vor fi folosite în toate centrele de vaccinare.

„Nu le-am folosit pentru că erau prea puține”, a declarat el, precizând că se așteaptă ca în perioada următoare, România să primească până la 90.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna.

Prospectul Moderna are mai multe atenționări și precauții speciale pentru utilizare, pe care le puteți citi mai jos, dar prezintă și posibilele reacții adverse. Printre reacțiile adverse foarte frecvente (≥1/10) se numără: limfadenopatie, cefalee, greață/vărsături, mialgie, artralgie.

Citește și:

România nu este o țară adevărată, este o distopie comunistoidă

Ministrul Sănătății a recunoscut: „30% din vaccinări sunt în afara platformei”

Atenționări și precauții speciale pentru utilizare (conform prospect)

Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele și numărul lotului medicamentului administrat trebuie înregistrate cu atenție.

Hipersensibilitate și anafilaxie

S-au raportat cazuri de anafilaxie. Tratamentul și supravegherea medicale adecvate trebuie să fie mereu ușor accesibile, în cazul unei reacții anafilactice după administrarea vaccinului.

În urma vaccinării se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puțin 15 minute. Cea de-a doua doză de vaccin nu trebuie administrată persoanelor care au prezentat simptome de anafilaxie după prima doză de COVID-19 Vaccine Moderna.

Reacții legate de anxietate

Reacțiile legate de anxietate, inclusiv reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacțiile legate de stres pot apărea în asociere cu vaccinarea, ca reacție psihogenă la injecția cu ac. Este important ca aceste precauții să fie respectate, în vederea evitării altor leziuni cauzate de leșin.

Boală concomitentă

Vaccinarea trebuie amânată în cazul persoanelor cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută. Prezența unei infecții minore și/sau a febrei ușoare nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

Trombocitopenie și tulburări de coagulare

Ca și în cazul altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor care urmează un tratament anticoagulant sau celor diagnosticate cu trombocitopenie sau orice tulburare hemoragică (precum hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare, la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze.

Persoane imunocompromise

Eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate în cazul persoanelor imunocompromise, inclusiv cele care urmează un tratament imunosupresor. Eficacitatea COVID-19 Vaccine Moderna poate fi mai scăzută în cazul persoanelor imunocompromise.

Durata protecției

Durata protecției conferite de vaccin nu este cunoscută și încă este în evaluare în cadrul studiile clinice în desfășurare.

Limitările eficacității vaccinului

Este posibil ca persoanele să nu fie pe deplin protejate timp de până la 14 zile ulterioare administrării celei de-a doua doze. Ca în cazul tuturor vaccinurilor, este posibil ca vaccinarea cu COVID-19 Vaccine Moderna să nu protejeze toate persoanele cărora le este administrat.

Citește și: Programare pentru proști. Domnul Gheorgiță m-a anunțat, la televizor, că am ratat la mustață vaccinarea

Cum se administrează COVID-19 Vaccine Moderna

COVID-19 Vaccine Moderna vi se va administra sub formă de două injecții a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare.
Medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va injecta vaccinul într-un mușchi (injecție intramusculară), în partea superioară a brațului.
După prima doză de COVID-19 Vaccine Moderna, trebuie să vi se administreze o a doua doză din același vaccin, după 28 de zile, în vederea finalizării schemei de vaccinare.
În timpul și după fiecare injecție cu vaccin, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va supraveghea timp de aproximativ 15 minute, pentru a observa dacă prezentați o reacție alergică.

Dacă ratați o programare pentru a doua doză de COVID-19 Vaccine Moderna

 • Dacă ratați o programare, programați împreună cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul o altă vizită, cât mai curând posibil .
 • Dacă ratați o injecție programată, este posibil să nu fiți complet protejat împotriva bolii COVID-19.
  Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest vaccin, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Solicitați asistență medicală de urgență dacă manifestați oricare dintre următoarele semne și simptome ale unei reacții alergice:

 • senzație de leșin sau stare de confuzie;
 • modificări ale ritmului bătăilor inimii;
 • dificultăți la respirație;
 • respirație șuierătoare;
 • umflare a buzelor, feței sau gâtului;
 • urticarie sau erupție pe piele;
 • greață și vărsături;
 • durere de stomac.

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea pot include:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

 • umflare în zona axilei
 • durere de cap
 • greață
 • vărsături
 • dureri musculare, dureri articulare și rigiditate
 • durere sau umflare la locul de administrare a injecției
 • oboseală excesivă
 • frisoane
 • febră

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

 • erupție
 • erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

 • mâncărime la locul de administrare a injecției

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):

 • paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)
 • umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic)

Cu frecvență necunoscută:

 • reacții alergice severe (anafilaxie)
 • hipersensibilitate

Raportarea reacțiilor adverse

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui vaccin.

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.