România își extinde teritoriul cu circa 50 de hectare de plajă, la Eforie. A început înnisiparea

În Eforie se lucrează la unul din cele mai mari proiecte din ultimele decenii: cel de reducere a eroziunii costiere. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunțat digurile au fost deja construite și în prezent se lucrează la înnisipare, urmând ca ultima etapă să fie cea referitoare la biodiversitate. La final, plaja va fi extinsă cu circa 50 de hectare.

La începutul lunii iunie 2021, ABADL anunța începerea lucrărilor de reducere a eroziunii costiere din zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud, care se întind pe o lungime de 5,7 km, de la Portul Belona până la limita cu Tuzla.

Digurile (structuri hidrotehnice)

S-a început cu construcția digurilor și pentru a nu afecta în vreun fel sezonul estival au fost finalizate până la începutul acestei veri:

România își extinde teritoriul cu circa 50 de hectare de plajă, la Eforie. A început înnisiparea
  • Șapte diguri cu o lungime totală de aproape 3 km, 6 dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarba de mare
  • Pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.
România își extinde teritoriul cu circa 50 de hectare de plajă, la Eforie. A început înnisiparea

Înnisiparea

Lucrările au fost sistate până la începutul acestei luni, când a început înnisiparea:

  • aceasta se va executa pe o lungime de aproape 4,9 km
  • plaja uscată va avea lățimi cuprinse între 100 și 140 de m, iar înnisiparea submersă va ajunge la lățimi între 200 – 280 metri, pentru că numai plaja uscată nu va face față singură procesului de reducere a eroziunii costiere
  • vor fi folosite 3 milioane de metri cubi de nisip ce vor forma o suprafața nouă de plajă uscată de aproximativ 50 de hectare

Biodiversitatea

Partea de biodiversitate are două componente.

Una se referă la menținerea și dezvoltarea habitatelor pentru două specii de scoici (Donacilla Cornea și Donax Trunculus) se găsesc în partea de nord a proiectului. În acest sens s-a făcut un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%.

Se dorește extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă, astfel că, acestea se vor colecta din apă de o firmă specializată, cu site speciale, vor fi depozitate în bazine cu nisip și apa va fi primenită în permanență, până când se va face înnisipare acestor celule de plajă. Apoi, stratul final de nisip din acele celule va fi stratul actual, care va fi excavat, depozitat și apoi adus înapoi și scoicile aduse în habitatul inițial.

România își extinde teritoriul cu circa 50 de hectare de plajă, la Eforie. A început înnisiparea

Cea de-a doua parte importantă de mediu a proiectului se referă la iarba de mare, Zostera Noltii, care este o specie ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc. Ea va fi implantată în zona de sud a proiectului pe o suprafață de aproximativ 2,9 ha, astfel încât, sa creeze posibilitatea dezvoltării habitatelor marine (Zostera Noltii), o plantă (nu algă) care poate poleniza sub apă și poate produce oxigen. Această plantă va conduce la stimularea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.

„Cu ajutorul finanțării europene și coparticiparea statului român, în cadrul proiectului REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020), prin intermediul celor mai moderne tehnologii, reducem eroziunea costieră la malul românesc al Mării Negre.”, au precizat reprezentanții ABADL.

La sfârșitul anului 2015 a fost finalizată prima etapă din acest proiect de reducere a eroziunii costieră în stațiunea Eforie Nord (diguri și înnisipare).

Sursă foto: ABADL


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “România își extinde teritoriul cu circa 50 de hectare de plajă, la Eforie. A început înnisiparea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Apa caldă ar putea reveni în mai multe zone din Constanța sâmbătă după-amiază

sâm sept. 17 , 2022
Termoficare Constanța a anunța că, având în vedere finalizarea lucrărilor tehnologice la instalația provizorie de furnizare a energiei termice primare/transport către zeci de puncte termice, lucrări desfășurate în conformitate cu proiectul “Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din Municipiul Constanța-Etapa 1” s-a început încărcarea instalației în scopul reluarii furnizării […]

V-ar putea interesa și: