România liberă: De ce vrea Turcia să-și mărească influența în Dobrogea

rl

Moscheea care se va contrui la București este numai vârful iceberg-ului. În spatele ușilor închise, se vorbește, în șoaptă, despre o adevărată campanie de creștere a implicării statului turc în România.

Moscheea care se va construi în București este cel mai important semnal al unui desant religios și cultural al statului turc în România. Fondurile necesare pentru construcția sa, dar și a centrului cultural adiacent, sunt asigurate de către Turcia. Este vorba, la prima estimare, de circa trei milioane de euro. Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, afirmă că sprijinul financiar al Turciei este deosebit de important. Practic, fără acesta, este greu de crezut că s-ar fi găsit fonduri pentru edificiu. Potrivit autorizației de construcție, moscheea ar trebui să fie gata peste trei ani.

Dincolo de ușile închise

Moscheea din București este însă numai vârful iceberg-ului. În spatele ușilor închise, dincolo de ochii presei, lumea vorbește, în șoaptă, despre o adevărată campanie de creștere a influenței statului turc în România. Este o atitudine care a început cu mulți ani în urmă. Dovada semioficială a venit în 2011, când au fost publicate, de către WikiLeaks, mai multe telegrame ale Ambasadei SUA. Într-una dintre acestea este menționat ambasasorul Turciei în România, Ahmet Ockun, despre care americanii arată că diplomatul considera unele dintre comunitățile din Dobrogea ca fiind ”ale lui”. Iată cum sună stenogramele publicate atunci de presa națională. “Pe măsură ce am intensificat eforturile de a îmbunătăţi facilităţile militare româneşti din regiune pentru a fi utilizate de militarii americani, planificăm să ajungem la câteva din comunităţile pe care Okcun (ambasadorul turc) le consideră «ale lui», pentru a ne asigura că avem un dialog direct şi pozitiv”, se arată într-o telegramă din 2006.

Am scris mai mult despre acest subiect în Romania libera.

 

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.