România mai trebuie să cumpere, conform contractelor, încă 27 milioane de vaccinuri anti covid

vaccinare-covid-constanta-18

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă despre poziţia României în legătură cu vaccinurile împotriva COVID, după ce Bulgaria a anunţat că refuză să le mai cumpere. 

„Încercăm să facem în aşa fel încât să avem respect şi să economisim resursele publice. Am făcut-o încă de la începutul mandatului, atât în momentul în care am vândut 7,5 milioane de doze de vaccin la începutul anului 2022, cât şi ulterior, când am fost reţinuţi în a cumpăra, am încercat să cumpărăm cât mai puţine vaccinuri, însă, obligaţiile contractuale rămân dacă nu va exista un aranjament între Comisia Europeană care a semnat pentru şi în numele statelor membre aceste contracte, sigur, cu acordul statelor, pentru că Comisia şi producătorii n-au făcut altceva până la urmă decât să pună în aplicare aceste lucruri cu acordul statelor. (…) Noi încercăm să găsim cele mai bune soluții împreună cu Guvernul, pentru a soluţiona această problemă care este foarte serioasă şi care aruncă, din punctul meu de vedere, o umbră şi pune probleme în general programelor de vaccinare nu neapărat pentru infecţia COVID, dar şi pentru alte programe de vaccinare, pentru că este inadmisibil ca produsele care nu sunt folosite să fie cumpărate în cantităţi mari şi ulterior distruse”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila a anunţat că țara noastră ar urma să mai primească din 2022 aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID din contractul cu Pfizer, precizând că din contractul din 2023 ţara noastră nu a luat nicio doză din cele 19 milioane cât reprezintă angajamentul României, făcut în mai 2021. 

Câte persoane se mai vaccinează

În săptămâna 27 februarie – 5 martie s-au vaccinat un număr de 535 de persoane, dintre care 447 cu Pfizer Omicron, adaptat noilor tulpini de coronavirus, ser a cărui administrare a început pe 28 noiembrie 2022.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, au mai fost administrate 88 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.919.549 de doze de vaccin anti-COVID.

Până duminică, un număr de 8.130.345 de persoane au primit schema completă, 2.666.628 au fost imunizate cu doza a treia.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 20.101 reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.247 de tip local şi 17.854 de tip general.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cine va fi expropriat pentru bulevardul Madrid. Pe listă sunt finul lui Becali, familia Maticiuc, apropiații lui Mazăre

lun mart. 6 , 2023
Primarul Vergil Chițac vrea să construiască bulevardul Madrid, proiect demarat de Decebal Făgădău. Ar urma să facă legătura între cartierele noi construite în zona Carrefour dinspre Ovidiu și varianta de centură a orașului. Un proiect necesar. O parte din terenuri sunt însă proprietatea unor persoane fizice sau firme private. Mai […]

V-ar putea interesa și: