România mea, între jiclor și Europa

cristian hagi

Am crezut că va trebui să suflu în jiclor toată viața. Mergeam la munte cu familia și carburatorul Daciei se înfunda mereu. Soluția – o știu șoferii mai bătrâni – era să scoți acea mica piesă din carburator și să o cureți. Pe drumul spre munte, trăgeam pe dreapta de mai multe ori. Fierbea apa care trebuia să răcească motorul.

Când am început să muncesc, prin 2000, profesor la o școală din oraș, câștigam echivalentul a 50 de dolari pe lună. Banii îmi ajungeau numai pentru benzină și țigări. Nu mâncare, nu chirie, nimic altceva aproape.

Timpurile s-au schimbat, nici Daciile nu mai au jiclor.

România pe care am lăsat-o în urmă a progresat uimitor, ca să fim sinceri. Avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Desigur, distanța pe care o avem de recuperat este imensă.

Trebuie să recunoaștem însă că am parcurs un drum lung.

Am ajuns pentru prima dată în Italia într-un city break care ne-a costat cam 200 de euro la vremea aceea. Crescuseră salariile deja, nu mai era o sumă cu totul inaccesibilă.

Ca mulți alții, mi-am dat seama că România s-a schimbat când am ajuns prima dată peste hotare și îmi reamintesc de fiecare dată. Când am văzut Alpii austrieci, Colosseumul, parcurile de distracții din Germania, elegantul Paris, fabulosul Amsterdam sau eclectica Londră.

Cu toții însă am realizat, când am ajuns în Vest, că mai avem mult de parcurs. Încă nu avem un orizont de așteptare pentru spitale ca afară, pentru șosele pe care să nu-ți pierzi jumătate din viață, pentru școli care să-i învețe pe copii cum să se descurce cu adevărat în lume ca adult, pentru trenuri de mare viteză, parcuri, multe parcuri, locuri de joacă, etc. Pentru o clasă politică demnă și responsabilă, care să promoveze oameni competenți, nu numai din cei care se dau cu zeamă de lămâie pe față, care să aibă puterea de a recunoaște când au greșit.

Mai e mult.

Avem totuși, dincolo de mașinile fără jiclor, pace, posibilitatea de a călători și vorbi liber, de a munci în două sau trei locuri, de a face afaceri, de a învăța, de a pleca din România, dacă asta ne dorim.

Și, dacă mă uit în urmă, e mult mai mult decât am sperat la un moment dat.

Pentru tot ce ne-a oferit bun, România merită un sincer „La mulți ani!”. Pentru ce dorim în plus putem lupta și singuri.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul de externe al Rusiei: Există un risc „enorm” ca un conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să degenereze într-un război nuclear

joi dec. 1 , 2022
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a lansat joi într-o serie de atacuri asupra Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici pe Papa Francisc, după cum consemnează agenţiile internaţionale de ştiri. De asemenea, Rusia a avertizat că există un risc „enorm” ca un conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să […]
Serghei Lavrov. Sursă foto: Kremlin.ru

V-ar putea interesa și: