România nu este pregătită pentru vaccinul anti Covid-19

vaccin covid 19

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca România, după ce va primi vaccinul anti Covid-19, să nu îl poată administrarea eficient.

„În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical.  Deci categoriile vulnerabile şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază pentru că celelate categorii de tratament – copiii, adulţii tineri – nu trebuie de multe ori spitalizare, iar tratamentul în secţiile ATI şi decesul sunt rare. Atunci e normal să fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi în ţară. Precontractele pentru potenţiale vaccinuri sunt semnate, iar un astfel de vaccin care a fost deja contractat în avans va şi ajunge să fie autorizat, cu siguranţă ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate care a fost rezervată de către Comisia Europeană care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre, şi noi din fericire suntem membrii ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede – prima jumătate a anului viitor”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat marţi la Digi 24 ce crede despre faptul că OMS a anunţat că vrea să aibă două miliarde de doze de vaccin disponibile până la finalul anului 2021.

Chestionat ce trebuie să ştim în privinţa transportării acestui vaccin şi ce provocări ar putea apărea, Alexandru Rafila a explicat că ar trebui să ne ocupăm de aceste aspecte începând chiar de mâine.

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei din România vaccinul necesar, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfel încât să poată fi vaccinate. Să vă spun din ce cauză. Vaccinurile noi, revoluţionare pe bază de ARN trebuie nu transportate congelate, ci congelate la minus 70-80 de grade şi nu există nicio ţară, inclusiv în România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipient care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile. Mai mult aceste vaccinuri se vor administra în două doze. Cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă, şi cred că lucrul acesta este extrem de important – să avem o strategie şi o logistică organizată. Eu sunt foarte îngrijorat, văzând aşa cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a completat Rafila.

Reprezentantul României la OMS a oferit exemplul Israelului care, atunci când a fost ameninţat de poliomelită, a reuşit să vaccineze toată populaţie în mai puţin de opt luni.

„Israelul, cât a avut o ameninţare de poliomielită acum câţiva ani, a reuşit să vaccineze întreaga populaţie de 8 milioane a Israelului în mai puţin de 8 luni. Cred că avem de învăţat din astfel de exemple şi ar trebui foarte rapid să începem să organizăm o campanie de vaccinare, cu responsabili, cu centre de vaccinare, cu locaţii de depozitare intermediară, dacă este cazul, dar lucrurile sunt foarte complexe şi cred că necesită colaborarea mai multor instituţii, nu doar a Ministerului Sănătăţii. Sigur ar trebui să fie, bineînţeles, Ministerul Sănătăţii angrenat, dar probabil că un ajutor din partea Ministerului Apărării Naţionale va fi esenţial pentru reuşita unei astfel de campanii”, a conchis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a declarat, la începutul lunii septembrie, că prima tranşă, de aproape 1.300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 va fi destinată cadrelor didactice, personalului medical şi persoanelor vulnerabile.

Acesta a solicitat Comisiei Europene vaccinuri pentru jumătate din populaţia României, adică peste 10 milioane de persoane ar trebui să facă acest vaccin. Comisia Europeană a semnat primul contract pentru cumpărarea unui vaccin anti-coronavirus. Contractul a fost semnat cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziţia a 300 de milioane de doze din vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de această companie şi aflat în acest moment în fază experimentală. Comisia Europeană continuă negocierile cu alţi producători de vaccinuri şi a finalizat deja cu succes discuţiile preliminare cu Sanofi-GSK, pe 31 iulie, cu Johnson & Johnson, pe 13 august, cu grupul CureVac, pe 18 august, şi cu Moderna, pe 24 august.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Focar de Covid-19 la căminul de bătrâni din Constanța!

mar sept. 22 , 2020
Astăzi, 22 septembrie a.c., Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța a fost declarat focar de COVID-19, în urma confirmării, de la finalul săptămânii trecute și până în prezent, a unui total de 39 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a anunțat Prefectura Constanța. Este vorba de 32 de beneficiari […]

V-ar putea interesa și: